NRK Meny
Normal

Visste at flere UEFA-land stemte på Blatter

Russland fikk med seg langt flere europeiske land i sin Blatter-støtte enn det UEFA ønsket. Til helgen møtes de europeiske forbundene i et forsøk på å samle fotball-Europa.

Karen Espelund

Karen Espelund er styremedlem i UEFA. Hun bekrefter at flere av UEFAs medlemslands stemte på Sepp Blatter som ny FIFA-president selv om UEFA-styret var enige om å støtte hans motkandidat prins Ali av Jordan.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

– Det har vært avvikere også i UEFA, sier styremedlem Karen Espelund til NRK.

På søndag kom det rykter internasjonalt om at så mange som 18 av medlemslandene til Det europeiske fotballforbundet (UEFA) stemte på Sepp Blatter under presidentvalget i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Dette på tross av at UEFA-styret oppfordret sine medlemmer til å støtte Blatters motkandidat prins Ali av Jordan.

Espelund vil ikke si hvor mange som ikke var lojale mot UEFA-styrets avgjørelse, men bekrefter altså at flere land stemte på Blatter og er klar på at UEFA nå må gjøre en jobb for å samle Europa.

– Det er ulike oppfatninger også i UEFA. Det må vi forholde oss til og akseptere, sier hun.

På forhånd var det bare Russland som tydelig hadde gjort det klart at de støttet Blatter.

– UEFA og Europa har nå behov for å samle seg og håndtere det som skjedde på FIFA-kongressen, sier Espelund.

Sepp Blatter

FIFA-president Sepp Blatter.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Press

Helgens opphold i Zürich ble dramatisk da flere FIFA-topper ble arrestert og siktet for korrupsjon bare to dager før fredagens presidentvalget.

Valget endte likevel med et klart flertall til den sittende president Sepp Blatter som nå fortsetter i fire nye år.

Men nå skal UEFA gjøre sitt for at det ryddes opp i FIFA. Til helgen møtes UEFA-toppene i Berlin for å finne ut hvordan Europa skal gjøre FIFA bedre.

– Styringsformen i FIFA er langt fra optimal, så det er viktig at vi er positive og konstruktive for hvordan vi ønsker at den skal være i fremtiden, sier Espelund.

UEFA skal også diskutere mulige pressmidler for å få gjennomslag for et mer demokratisk styre i FIFA.

– Det finnes selvfølgelig et stort bakteppe av ulike reaksjonsformer, og det er nettopp det vi skal diskutere med medlemsforbundene i helgen, sier Espelund.

– Ikke ille at Blatter fortsetter

Mandag deltok Espelund, som tidligere har vært generalsekretær i Norges fotballforbund i debattprogrammet «Aktuelt» på NRK. Der var også den tidligere FIFA-ansatte nordmannen Jon Døviken som tidligere har fortalt til NRK at han fikk sparken da han varslet om korrupsjon i FIFA i 2001.

I motsetning til flertallet av europeiske fotballforbund mener Døviken det ikke er så ille at Blatter ble gjenvalgt.

– Grunnen er at det nå ikke er mulig for han å gjøre noe annet enn å ta ansvar og snu skuta slik han har sagt han skal, sier Døviken.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.