Ville du dømt straffe her?

VM-dommerne har allerede dømt fem straffespark i Brasil, men mange av dem har vært omdiskuterte. Hva mener du? Se alle straffene og døm selv her.

Fred

SE VIDEO: Her er alle de fem straffesparkene som har vært hittil i VM i ett klipp. Studér dem og gjør deg opp en mening - er det straffe eller ikke?

Det finnes knapt noe annet i fotballen som skaper et større engasjement enn straffespark, og i VM er følelsene ekstra sterke.

– Et VM krever tøffe dommere som tør å dømme for det de ser. Ser de en holding, skal de dømme for det, sier Norges Fotballforbunds dommersjef Rune Pedersen.

Diego Costa

Diego Costa skaffet Spania en omdiskutert straffe i denne situasjonen mot Nederland.

• Si din mening om straffene nederst i saken!

I denne saken har NRK.no satt sammen de fem straffesituasjonene som har vært hittil i VM. Du kan enkelt spole deg frem og tilbake og selv avgjøre om det er straffespark.

– De forseelsene som normalt gir direkte frispark, er straffe, forklarer dommersjefen og legger til:

– Når det gjelder holding står det ikke noe om hvor lenge holdingen skal vare for at det er straffe. Dommeren kan blåse dersom en spiller holdes slik at han kommer ut av balanse, selv om det bare er i et kort øyeblikk.

Utfordringen er som kjent at det til sjuende og sist er dommerens skjønn som avgjør.

Holding eller ikke?

Den kanskje mest omdiskuterte straffen hittil i VM kom allerede i åpningskampen mellom Brasil og Kroatia.

Du husker sikkert at Fred gikk i bakken i feltet, tilsynelatende etter å ha blitt revet ned av Kroatia-forsvarer Dejan Lovran, men var det straffe?

Nei, mente Kroatia-trener Niko Kovac som etter kampen slaktet den japanske dommer Yuichi Nishimura.

– Dersom dét er straffe...trenger vi ikke spille mer fotball. Da kan vi heller spille basketball. Det er en skam, raste Kovac.

Brasil-trener Luiz Felipe Scolari var derimot av en helt annen oppfatning.

– Jeg har sett det ti ganger (i reprise). For meg var det straffe, sa han.

Løken: – Billig straffe

NRK-ekspert og tidligere Rosenborg-spiller Karl-Petter Løken, som kommenterte kampen, mente hjemmenasjonen fikk en meget billig straffe.

– Det er litt kroppskontakt, men noen soleklar holding er det ikke. Han (Fred) kjenner armene til Lovren litt på den ene skuldra, men den type situasjoner har vi mange av, sa Løken.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Brasil fikk en omdiskutert straffe mot Krotia.

SE VIDEO: Her går Fred i bakken i åpningskampen mot Kroatia, men er det holding eller filming?

– Costa ville bli tråkket på

Det gikk så bare ett døgn før VM-publikumet fikk nok en kontroversiell straffesituasjon i fanget.

Etter å ha blitt buet på i 25 minutter svarte den brasilianskfødte Spania-spillende spissen Diego Costa med å skaffe sitt «andre hjemland» straffe.

Costa har gjort seg upopulær etter at han valgte å spille for Spania fremfor Brasil, og ble nok ikke mer populær da reprisen viste at straffen var tvilsom.

– Jeg har sett det mange ganger. Costa skulle ikke hatt den straffen. Costa ville bli tråkket på, men endte opp med å bli han som tråkket, skrev tidligere fotballspiller Jan Åge Fjørtoft på Twitter.

Laster Twitter-innhold

NRKs ekspertkommentator Tom Nordlie mente på sin side at straffen var grei.

– Det er ikke noe overfall, men han blir hindret. Det hadde blitt frispark ute på banen - straffe, sa Nordlie og la til følgende med Brasil-kampen i tankene:

– Den er vesentlig klarere enn straffen i går.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Straffe til Spania

SE VIDEO: Blir Diego Costa tråkket på? Eller er det han som stråkker? Det var det store spørsmålet etter Spanias straffe mot Nederland.

– Opplagt straffe

VMs største skrell kom lørdag kveld da Costa Rica meget overraskende slo Urugyay 3-1 i gruppe D - dette til tross for at Uruguay tok ledelsen på straffe.

En straffesituasjon der NRKs ekspertkommentator Lars Tjærnås roste den tyske dommer Felix Brych.

– Jeg synes det er grunn til å rose Brych for at han følger regelboka og faktisk tar for det uvesenet vi ønsker å få vekk, nemlig holding i eget felt, sa Tjærnås.

– En opplagt straffe, er dommen fra Rune Pedersen.

Se video her og døm selv:

Uruguay tar ledelsen etter straffespark.

SE VIDEO: NFFs dommersjef Rune Pedersen kaller dette en «opplagt straffe». Er du enig?

«Les Bleus» åpnet med straffe

VMs trolig hittil klareste straffe kom søndag kveld i oppgjøret mellom Frankrike og Honduras da Wilsom Palacios ga Frankrikes Paul Pogba en kraftig dytt i ryggen.

Palacios fikk sitt andre gule og ble utvist, mens Benzema scoret på straffen for «Les Bleus».

– Han (Palacios) går inn tøft og jeg synes straffen er grei. Det er dumt av Palacios å gi dommeren en grunn til å blåse straffe, sa ekspertkommentator Lars Tjærnås.

Se video: Her går Pogba i bakken

Frankrike i ledelsen etter straffe og rødt kort til Honduras

SE VIDEO: Dette er kanskje VMs klareste straffe. Pogba får en kraftig, og unødvendig, dytt i ryggen.

Ville ikke kommentere dommeren

Tysklands ydmykelse av Portugal mandag kveld startet også med en straffe.

– Det er ikke så mye å si på den, sier Pedersen.

TV-bildene viser at dommeren blåste for at Joao Pereria holdt igjen Tysklands Mario Götze da spissen var på vei forbi.

Portugal-trener Paulo Bento var alt annet enn fornøyd etter kampen, spesielt ikke med eget lag, men han sendte heller ingen takk til dommer Milorad Mazic.

– Tyskland spilte veldig bra, og det var ikke noe vi kunne gjøre. Bortsett fra de fem første minuttene var vi ikke med i kampen. Dommeren vil jeg ikke si noe om, sa Bento etter kampen.

Det var bare spilt ti minutter da Portugals Joao Pereira reiv ned Tysklands Mario Götze og laget straffe. Det var starten på en marerittkveld for Portugal som til slutte tapte hele 4-0.

SE VIDEO: Her lager Portugals Joao Pereria straffe etter involveringen med Tysklands Mario Götze.

• Alle eliteserielagene videre i cupen

Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

– Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

– Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

– Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

776131836
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.