Hopp til innhold

Ekspert: – Har vært noe planløst over Tottenham lenge

Ingen Tottenham-manager har levert bedre resultater enn André Villas-Boas (36). Mandag fikk han likevel sparken, og kritiseres for å ikke ha fått til mer med «tidenes beste» Tottenham-lag.

André Villas-Boas

André Villas-Boas har sett laget sitt gå på flere begredelige tap denne sesongen. Mandag fikk klubben nok.

Foto: GLYN KIRK / Afp

– Når du taper 5-0 på hjemmebane og måten de har tapt på tidligere denne sesongen, da får du svi. Han har ikke klart å styre et av de beste lagene Tottenham noensinne har hatt, sier Sky-ekspert og tidligere Tottenham-spiller Jamie Redknapp.

André Villas-Boas

André Villas-Boas er tidenes beste Tottenham-manager på papiret. Det var imidlertid ikke godt nok til å blidgjøre Tottenham-ledelsen.

Foto: IAN KINGTON / Afp

Tottenham kom mandag til enighet med André Villas-Boas om at manageren fratrer med umiddelbar virkning.

Ifølge klubbens egne hjemmesider var begge parter enige om at det var på tide å avslutte samarbeidet.

Klubben publiserte den offisielle pressemeldingen med nyheten klokken 11.55 mandag formiddag.

Sky-ekspert Redknapp er ikke overrasket.

– Dette er ikke spesielt overraskende. Spillerne som har blitt hentet inn har ikke vært i nærheten av å levere opp mitt sitt beste. Jeg har riktignok medlidenhet for ham. Han må gå, mens klubbdirektør Franco Baldini, som jeg tror har vært ansvarlig for mange av spillerkjøpene, sitter trygt. Dessverre er det sånn fotballen fungerer, sier Redknapp.

KOMMENTAR: Er Villas-Boas egentlig så dyktig som antatt? (publisert i starten av desember)

Ville ikke gi seg

At partene hevdes å ha blitt enige om å bryte 36-åringens treårskontrakt, er imidlertid stikk i strid med Villas-Boas' uttalelser etter søndagens forsmedelige Liverpool-tap.

Portugiserens siste kamp som Tottenham-sjef endte med 5-0-tap hjemme mot Liverpool.

– Jeg gir meg ikke. Det er heller ikke jeg som bestemmer over min posisjon. Jeg kan bare jobbe for å gjøre ting bedre. Jeg trenger ikke å overbevise noen. Vi er utmerket i de andre turneringene, men ikke i Premier League - det er realiteten, uttalte Villas-Boas til Sky Sports søndag kveld.

Litt mer enn 12 timer senere er han altså arbeidsledig. Villas-Boas var Tottenham-manager i 532 dager, eller ett år, fem måneder og 14 dager.

«Vi ønsker André lykke til videre», heter det i en kort uttalelse fra London-klubben.

Tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt er overrasket over at Tottenham-ledelsen ikke hadde større tålmodighet med den avskjedigede portugiseren.

– Jeg trodde han skulle få mer tid og hadde gjerne sett at han satt ut sesongen. De (Tottenham) er fortsatt med i ligacupen, vant europaligagruppen sin og er foran Manchester United på tabellen. Samtidig har det ikke vært bra spillemessig, og laget har manglet offensiv samhandling, sier Thorstvedt til NTB.

Beste Tottenham-manageren noensinne

Spurs tapte 0-5 mot Liverpool hjemme på White Hart Lane søndag. Tidligere i sesongen har laget tapt 0-6 mot Manchester City og 0-3 mot West Ham.

Ingen Tottenham-manager har likevel hatt høyere seiersprosent enn Villas-Boas i Premier League (54 prosent journ.anm.). Villas-Boas tok 1,83 poeng i snitt mens han var i førersetet på White Hart Lane, ifølge statistikktjenesten Infostrada.

Men Tottenham-ledelsen, som brente av mer enn hundre millioner pund på spillerkjøp i sommer, altså tett opp mot én milliard norske kroner, forventer langt mer enn en foreløpig 7.-plass i serien.

Roberto Soldado

HAR IKKE INNFRIDD: Roberto Soldado ble hentet for mer enn 200 millioner kroner i sommer. Så langt står spissen med fire scoringer i Premier League i år.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Mot Liverpool søndag kom ikke laget til et eneste skudd på mål, og spillerne virket å ha mistet troen på Villas-Boas spillesystem.

– Du kan ikke tape på den måten på hjemmebane. Villas-Boas virket nærmest blottet for idéer på sidelinjen. Det har vært noe planløst over Tottenham i lang tid. Liverpool kunne scoret enda flere, fortsetter Redknapp.

Sist sesong ledet Villas-Boas klubben til 5.-plass i Premier League - den gang med Gareth Bale på laget. Laget endte på 72 poeng, som er klubbens høyeste poengsum i Premier League noensinne.

Det var også første gang at 72 poeng ikke holdt til å bli topp fire i Premier League, og dermed gi plass i mesterligaen.

Tabloidene spekulerer om erstatteren

Villas-Boas fikk i mars 2012 sparken som Chelsea-manager. Da fikk han sparken dagen etter et 0-1 tap for West Bromwich.

Portugiseren er den femte Premier League-manageren som får sparken denne sesongen. Tidligere i år har Paolo Di Canio (Sunderland), Ian Holloway (Crystal Palace), Martin Jol (Fulham) og Steve Clarke (West Bromwich) fått sparken.

PS! Britiske tabloider har allerede begynt å spekulere i hvem som kan erstatte Villas-Boas. Tidligere England-sjef Fabio Capello nevnes hyppig. Andre kandidater som har vært nevnt er Tottenham-direktør Franco Baldini, Swansea-manager Michael Laudrup, tidligere Chelsea-manager Guus Hiddink, Spurs-storheten Tim Sherwood og tidligere West Brom- og Chelsea-manager Roberto Di Matteo.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Medier: Børven på vei til Vålerenga

  Angrepsspiller Torgeir Børven (30) er på vei tilbake til sin gamle klubb Vålerenga, melder flere norske medier.

  Varden erfarte først at Børven hadde bestemt seg for sin nye klubb. Nettavisen har i likhet med skiensavisen kilder på at Børvens tyrkiske klubb har gått med på å slippe ham.

  Ifølge VG er det snakk om en 2,5 års avtale i Oslo-klubben hvor han spilte i to år.

  Vålerenga er i medvind om dagen og sikret seg sist uke landslagsstopper Stefan Strandberg. VIF har vunnet fem strake kamper i Eliteserien.

  Børven har siden i fjor vært under kontrakt med Gaziantep. (NTB)

  Eliteserien fotball 2020: Strømsgodset - Rosenborg (3-3)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Mvuka med scoring då Bodø/Glimt gjekk vidare

  Joel Mvuka frå Åsane scora Bodø/Glimt sitt mål då laget frå Nordland tok nok eit steg på vegen mot Champions League. Kampen mot litauiske Zalgiris enda 1-1, men med 5–0 siger i første kamp er Glimt no klare for playoff til meisterligaen.

  Lithuania Soccer Champions League
  Foto: Mindaugas Kulbis / AP
 • Jens Petter Hauge med i Frankfurt-troppen mot Real Madrid

  Jens Petter Hauge har ikke spilt så mange kamper for Eintracht Frankfurt denne sesongen, men er i troppen til møtet mot Real Madrid i Helsingfors onsdag.

  De to lagene skal spille Uefas supercupfinale hvor vinneren av mesterligaen og europaligaen møtes onsdag kveld i den finske hovedstaden.

  Hauge spilte de siste 20 minuttene i finalen i europaligaen mot skotske Rangers i mai. Han spilte sist i treningskampen mot Torino i midten av juli, men var ikke i troppen i den tyske serieåpningen i helgen.

  I slutten av mai skrev Bodø-mannen under på en langtidskontrakt med Eintracht Frankfurt etter å ha vært utlånt fra Milan. Han spilte 38 kamper for laget forrige sesong og scoret tre mål.

  Hauge ble solgt til Milan fra Bodø/Glimt i 2020. (NTB)

  Europa League - Round of 16 Second Leg - Eintracht Frankfurt v Real Betis
  Foto: HEIKO BECKER / Reuters
 • Tidligere Arsenal-keeper klar for FC København

  Den australske landslagsmålvakten Mathew Ryan (30) selges fra Real Sociedad til FC København og har undertegnet en toårskontrakt.

  Det opplyser den danske storklubben på sitt nettsted tirsdag. FCK trengte ny keeper ettersom Kamil Grabara er skadd.

  Ryan har meget solid erfaring fra europeisk toppfotball og er fast førstekeeper og kaptein for Australia. I klubbfotballen har han spilt for blant andre Brugge, Valencia, Brighton og Arsenal.

  – Vi får en erfaren og sterk keeper i sin beste alder som kommer for å ta opp konkurransen med våre øvrige målmenn, sier sportsdirektør Peter Christiansen i FCK. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Daniel Leal Olivas / AP
 • Start smadret Bryne

  I Kristiansand bød Start opp til festfotball. Gjestene Bryne ble tidlig tvunget over på defensiven, og scoringer av Mathias Grundetjern og Zakaria Sawo sørget for 2-0-ledelse til hjemmelaget halvveis.

  I annen omgang fortsatte kampen i samme spor. Et selvmål samt scoringer av Eirik Schulze, nevnte Grundetjern og Bjarni Antonsson ga en svært komfortabel og fortjent 6-0-seier. Start klatret dermed til sjuendeplass på tabellen og jakter lagene på kvalikplassene.

  Åsane klatret forbi Fredrikstad til 11.-plass på tabellen med 4-3-seier over laget fra plankebyen mandag. Ryan Doghman ble matchvinner for gjestene. Før pause hadde Fredrikstad fått midtstopper Oscar Jansson utvist etter at han stanset målscorer Myklebust i scoringsposisjon.

  Tabelljumbo Grorud yppet seg på sin side hjemme mot Kongsvinger, men måtte tåle et nytt tap. Kampen endte 2-1 til KIL etter at Mathias Bringaker og Harald Holter sto bak gjestenes scoringer. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2020. KBK- Start (3-2)
  Foto: Ned Alley / NTB