Ekspert: – Har vært noe planløst over Tottenham lenge

Ingen Tottenham-manager har levert bedre resultater enn André Villas-Boas (36). Mandag fikk han likevel sparken, og kritiseres for å ikke ha fått til mer med «tidenes beste» Tottenham-lag.

André Villas-Boas

André Villas-Boas har sett laget sitt gå på flere begredelige tap denne sesongen. Mandag fikk klubben nok.

Foto: GLYN KIRK / Afp

– Når du taper 5-0 på hjemmebane og måten de har tapt på tidligere denne sesongen, da får du svi. Han har ikke klart å styre et av de beste lagene Tottenham noensinne har hatt, sier Sky-ekspert og tidligere Tottenham-spiller Jamie Redknapp.

André Villas-Boas

André Villas-Boas er tidenes beste Tottenham-manager på papiret. Det var imidlertid ikke godt nok til å blidgjøre Tottenham-ledelsen.

Foto: IAN KINGTON / Afp

Tottenham kom mandag til enighet med André Villas-Boas om at manageren fratrer med umiddelbar virkning.

Ifølge klubbens egne hjemmesider var begge parter enige om at det var på tide å avslutte samarbeidet.

Klubben publiserte den offisielle pressemeldingen med nyheten klokken 11.55 mandag formiddag.

Sky-ekspert Redknapp er ikke overrasket.

– Dette er ikke spesielt overraskende. Spillerne som har blitt hentet inn har ikke vært i nærheten av å levere opp mitt sitt beste. Jeg har riktignok medlidenhet for ham. Han må gå, mens klubbdirektør Franco Baldini, som jeg tror har vært ansvarlig for mange av spillerkjøpene, sitter trygt. Dessverre er det sånn fotballen fungerer, sier Redknapp.

KOMMENTAR: Er Villas-Boas egentlig så dyktig som antatt? (publisert i starten av desember)

Ville ikke gi seg

At partene hevdes å ha blitt enige om å bryte 36-åringens treårskontrakt, er imidlertid stikk i strid med Villas-Boas' uttalelser etter søndagens forsmedelige Liverpool-tap.

Portugiserens siste kamp som Tottenham-sjef endte med 5-0-tap hjemme mot Liverpool.

– Jeg gir meg ikke. Det er heller ikke jeg som bestemmer over min posisjon. Jeg kan bare jobbe for å gjøre ting bedre. Jeg trenger ikke å overbevise noen. Vi er utmerket i de andre turneringene, men ikke i Premier League - det er realiteten, uttalte Villas-Boas til Sky Sports søndag kveld.

Litt mer enn 12 timer senere er han altså arbeidsledig. Villas-Boas var Tottenham-manager i 532 dager, eller ett år, fem måneder og 14 dager.

«Vi ønsker André lykke til videre», heter det i en kort uttalelse fra London-klubben.

Tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt er overrasket over at Tottenham-ledelsen ikke hadde større tålmodighet med den avskjedigede portugiseren.

– Jeg trodde han skulle få mer tid og hadde gjerne sett at han satt ut sesongen. De (Tottenham) er fortsatt med i ligacupen, vant europaligagruppen sin og er foran Manchester United på tabellen. Samtidig har det ikke vært bra spillemessig, og laget har manglet offensiv samhandling, sier Thorstvedt til NTB.

Beste Tottenham-manageren noensinne

Spurs tapte 0-5 mot Liverpool hjemme på White Hart Lane søndag. Tidligere i sesongen har laget tapt 0-6 mot Manchester City og 0-3 mot West Ham.

Ingen Tottenham-manager har likevel hatt høyere seiersprosent enn Villas-Boas i Premier League (54 prosent journ.anm.). Villas-Boas tok 1,83 poeng i snitt mens han var i førersetet på White Hart Lane, ifølge statistikktjenesten Infostrada.

Men Tottenham-ledelsen, som brente av mer enn hundre millioner pund på spillerkjøp i sommer, altså tett opp mot én milliard norske kroner, forventer langt mer enn en foreløpig 7.-plass i serien.

Roberto Soldado

HAR IKKE INNFRIDD: Roberto Soldado ble hentet for mer enn 200 millioner kroner i sommer. Så langt står spissen med fire scoringer i Premier League i år.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Mot Liverpool søndag kom ikke laget til et eneste skudd på mål, og spillerne virket å ha mistet troen på Villas-Boas spillesystem.

– Du kan ikke tape på den måten på hjemmebane. Villas-Boas virket nærmest blottet for idéer på sidelinjen. Det har vært noe planløst over Tottenham i lang tid. Liverpool kunne scoret enda flere, fortsetter Redknapp.

Sist sesong ledet Villas-Boas klubben til 5.-plass i Premier League - den gang med Gareth Bale på laget. Laget endte på 72 poeng, som er klubbens høyeste poengsum i Premier League noensinne.

Det var også første gang at 72 poeng ikke holdt til å bli topp fire i Premier League, og dermed gi plass i mesterligaen.

Tabloidene spekulerer om erstatteren

Villas-Boas fikk i mars 2012 sparken som Chelsea-manager. Da fikk han sparken dagen etter et 0-1 tap for West Bromwich.

Portugiseren er den femte Premier League-manageren som får sparken denne sesongen. Tidligere i år har Paolo Di Canio (Sunderland), Ian Holloway (Crystal Palace), Martin Jol (Fulham) og Steve Clarke (West Bromwich) fått sparken.

PS! Britiske tabloider har allerede begynt å spekulere i hvem som kan erstatte Villas-Boas. Tidligere England-sjef Fabio Capello nevnes hyppig. Andre kandidater som har vært nevnt er Tottenham-direktør Franco Baldini, Swansea-manager Michael Laudrup, tidligere Chelsea-manager Guus Hiddink, Spurs-storheten Tim Sherwood og tidligere West Brom- og Chelsea-manager Roberto Di Matteo.

Fotballnyheter