Demonstranter vil stanse finalen: Politiet angriper med tåregass

RIO DE JANEIRO/OSLO (NRK) Et hundretalls demonstranter marsjerte søndag mot Maracanã for å vise sin avsky mot VM-finalen. Politiet angriper med tåregass og hester for å stanse opptøyene.

batman

VIL STOPPE VM-FINALEN: Mannen NRK snakket med søndag i området Saens Pena hadde kledd seg ut som Batman og holdt et skilt med parolen: Å protestere er ikke ulovlig, vi slåss for våre rettigheter. Han sier VM er en skam for Brasil.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Kort tid før kampstart klokken 16.00 lokal tid, gikk politiet til angrep på folkemengdene i nærheten av fotballstadion med tåregass. De sperret også T-banen ved Maracanã for å hindre bråk.

Politiet er på alle kanter og stormet demonstrantene med hester. Restaurantene stenger. Folk har ikke mulighet til å komme ut av området fordi det er politi, avsperringer og peppergass over hele området.

Også personer som sier de ikke er involvert i demonstrasjonen mot VM ble angripet.

– Jeg var nede på T-bane-stasjonen, så kommer politiet og begynner å gå til angrep på meg. Foran datteren min! Hva er dette for noe? Hvilket land er dette? Jeg er lærer, jeg er 56 år, jeg har ikke gjort noe galt, roper Carlos Roberto mot politiet mens han skjelver i stemmen.

angrepet av politiet

BLE ANGREPET: Carlos Roberto var blant dem som ble angrepet av politiet i folkemengdene rundt stadion. – Jeg har ikke gjort noe galt, roper han.

Foto: Cathrine Elnan / NRK
Journalist brasil

REDD: Journalisten Loloano Claudionor da Silva får hjelp av andre demonstranter på en restaurant. Han ble angrepet av politiet med batong.

Foto: Cathrine Elnan

– Politiet brakk armen min. En betjent slo meg med batong, sier en brasiliansk journalist til NRK.

Han har søkt tilflukt med et titalls andre inne på en stengt restaurant. Gitteret er trukket ned foran inngangen. Andre demonstranter lager en fatle av papp og plastikk til journalisten.

– Jeg sto og røyket, plutselig kom politiet stormende mot oss. Jeg holdt kameraet mitt, de slo meg to ganger for å få meg til å slippe kameraet, sier han.

– det er helt absurd. Vi har et sportsarrangement og vi får ikke lov til å marsjere i gatene for bedre helse og utdannelse. Samtidig blir demonstranter arrestert i hjemmene sine. Det er helt absurd, sier journalisten Loloano Claudionor da Silva.

– En skam for Brasil

– VM er en skam! Det er en skam for Brasil. De investerer ikke penger i oss, folket, men på mega-arrangementer. Vi mangler helse, utdannelse og folk blir arrestert for å demonstrere, sier en demonstrant utkledd som Batman til NRK.

Han henviser til de 19 aktivistene som ble arrestert lørdag, i et forsøk på å hindre opptøyer under kampen mellom Tyskland og Argentina i kveld.

Søndag formiddag samlet et hundretalls demonstranter seg i området ved Saens Pena i Rio de Janeiro.

Omringet av politi forsøker de å ta seg fram til VM-arenaen, men det virker nytteløst: Hver gang demonstrantene forsøker å finne en ny vei omringes de av store politistyrker.

Istedenfor går flesteparten tilbake til praça Saens Pena, samtidig som de roper slagord mot FIFA, mot militærpolitiet og mot president Dilma.

Journalisten Marcelo jobber for Globo TV, og har tatt med seg gassmaske i tilfelle politiet bruker pepperspray.

– Jeg regner med at det kommer til å bli voldelig, men foreløpig er det rolig her sier han til NRK.

NRKs fotballekspert tror på Argentina: – Har funnet vinnerformelen

Tåregass

ANGREPET: DIsse to jentene var i folkemengden da politiet begynte å sprute tåregass mot demonstrantene.

Massive politistyrker

Politi Brasil

TAR INGEN SJANSER: Politifolk vokter demonstrantene tett. Det er et massivt sikkerhetsoppbud over hele Rio i forbindelse med finalen.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Demonstrasjonen skal etter planen ende ved Maracanã rundt kampstart klokken 16.00 lokal tid, men det er lite sannsynlig at de når helt fram: Allerede tidlig søndag stengte sikkerhetsstyrker alle hovedveier inn til stadion.

Publikum og andre bes om å benytte seg av kollektivtransport for å komme seg fram i området.

Ifølge den brasilianske nyhetskanalen Globo er det ikke sikkert veiene blir åpnet før kampen.

Allerede fem timer før kampstart sperret en mur av politimenn veiene til den legendariske fotballarenaen viser bilder fra området.

Det var på forhånd forventet en ekstremt høy sikkerhet rundt Maracanã.

Ifølge Sekretariatet for sikkerhet i Rio de Janeiro, er det 10.000 militærpoliti på jobb i gatene i byen søndag ettermiddag, mens 26.000 militærpoliti står på vent dersom det skulle være nødvendig med forsterkninger.

LES OGSÅ: Davy Wathne i skytedrama i Rio

Demonstrasjoner i flere byer

Demo Brasil

STOPPET AV POLITIET: En knapp time før kampstart ble demonstrantene sperret inne av politiet i god avstand fra stadion.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Tilstede på finalen mellom Tyskland og Argentina skal det ifølge avisen Veja være minst ti statsoverhoder, tre av dem er Vladimin Putin, Angela Merkel og Dilma Rousseff.

Det skal også være planlagt demonstrasjoner mot FIFA og fotball-VM i andre, store brasilianske byer, blant annet São Paulo, Belo Horizonte og Brasília.

Samtidig som politiet har lovet å opprettholde ro og orden dersom det bryter ut demonstrasjoner, hevder uavhengige medier og aktivistgrupper reagert kraftig på at 21 demonstranter ble arrestert i går.

De 26 ble arrestert fordi de skal ha «oppfordret til vandalisme» under demonstrasjonene i dag. Det er satt ut arrestordre på ni andre personer, men disse skal ha flyktet.

Ifølge politiet ble det gjort beslag i materiale som kan brukes til å lage bomber, mens avisen Jornal A Nova Democracia og organisasjonen Frente Independente Popular skriver på Facebook at dette blir brukt som påskudd for å arrestere vanlige aktivister.

Lignende arrestasjoner, samt bruk av pepperspray og gummikuler, var også resultatet under demonstrasjonene som feiet over Brasil da VM startet 12. juni.

Brasil VM

MÅ TA KOLLEKTIVTRANSPORT: Politiet overvåker T-baneutgangen ved Maracanã.

Foto: Manu Fernandez / Ap
Tyskland- Argentina

FORELØPIG VENNER: En supporter fra Argentina holder armen rundt en tysk fan utenfor stadion søndag.

Foto: PEDRO UGARTE / Afp
VM Batman

VIL STOPPE VM-FINALEN: Mannen NRK snakket med søndag i området Saens Pena hadde kledd seg ut som Batman og holdt et skilt med parolen: Å protestere er ikke ulovlig, vi slåss for våre rettigheter. Han sier VM er en skam for Brasil.

Foto: Cathrine Elnan / NRK
Laster innhold, vennligst vent..Fotballnyheter