Vil selge seg ut av Lyn

Lyn-eier Atle Brynestad har stengt igjen pengekrana – ingen midler til nye kontrakter.

Atle Brynestad
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Lyn tapte fortjent mot Stabæk, men langt alvorligere for Oslo-klubben er det at eier Atle Brynestad har skrudd igjen pengekrana og ikke ønsker å bidra med midler til nye spillerkontrakter. Etter det NRK erfarer ønsker Brynestad nå å selge seg ut av klubben.

Les: Stabæk lekte med blågult

Den tidligere så engasjerte klubbeieren – som med all sannsynlighet ikke var tilstede på 16. mai-kampen Stabæk vant 2-0 – er i konflikt med klubbledelsen og nekter å overføre mer penger.

Sportsdirektør Torgeir Bjarmann innrømmer at han ikke har fått midler til kontraktsforhandlinger med Lyns 13 Bosman-spillere. Det kan tvinge klubben til å selge ettertraktede Espen Hoff i sommer, slik at angrepsspilleren ikke forsvinner gratis etter sesongslutt.

- Foreløpig har jeg ikke fått noen rammer til å forhandle med spillere om. Jeg skulle gjerne hatt litt større spillerom, sier Torgeir Bjarmann til NRK.

- Ærlig talt: Hvordan er den økonomiske slagkraften for deg som sportsdirektør?

- Nei, nå spør du lurt. Jeg blir tildelt rammer fra sportslig utvalg, og forholder meg til det. De fleste har vel sett tempoet på resigneringene, så da kan du vel tenke deg sjøl.

- Er Brynestad på vei ut av klubben?

- Det er ikke jeg den rette mannen å svare på. Det må du spørre Erik Langerud om – som er vår direktør, svarer Bjarmann.

Men klubbdirektøren ønsket fredag kveld ikke å uttale seg til NRK om konflikten med Brynestad.

- Du kan ringe meg på søndag, sier Langerud.

Klubbens uvisse økonomiske situasjon kan også føre til Henning Berg ikke forlenger kontrakten som går ut etter denne sesongen.

- Vi har ikke snakket noe sammen om det. Jeg konsentrerer meg om det jeg gjør på treningsfeltet og med spillerne her – og det er det jeg bruker tiden min på, sier Berg.

- Men på et eller annet tidspunkt må du vel bruke tiden din på hva som skal skje etter denne sesongen?

- Ja, det kan nok hende, sier Henning Berg – og smiler.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • – Tottenham vil bøtelegge Kane

  Sky Sports melder mandag kveld at Tottenham planlegger å bøtelegge superspiss Harry Kane fordi 28-åringen ikke møtte opp til trening i dag.

  England-kapteinen skal angivelig ønske seg bort fra klubben, og ifølge flere engelske medier takket Tottenham nei til et bud på 100 millioner pund fra Manchester City tidligere i sommer.

  Spurs skal ifølge Sky Sports være «skuffet» over at Kane ikke møtte opp til trening i dag.

  Kane
  Foto: Ettore Ferrari / AP
 • Foreslår helsevarsel på fotballar

  Forsvarsspelarar har endå større risiko for demens og andre nevropatiske seinskadar etter karrieren enn andre utespelarar. Men tryggast er det å vere keeper.

  Det går fram av ein studie frå University of Glasgow. Forskarane der har kome til denne konklusjonen etter å ha granska ei rekke tidlegare profesjonelle spelarar.

  Granskinga styrkjer resultata frå tidlegare forsking, som viser ein klar samanheng mellom demens og fotballheadingar.

  Risikoen for målvakter er omtrent som gjennomsnittet i folket. Men for utespelarar er risikoen fire gonger så høg, og for forsvarsspelarar fem gonger, viser undersøkinga.

  Risikoen aukar også med lengda på karrieren.

  – I motsetnad til andre former for slike sjukdomar, veit vi no årsaka. Derfor kan vi også hindre det, seier nevropat og professor Willie Stewart.

  Og kjem med ein brannfakkel:

  – Er heading absolutt nødvendig i fotballen i i framstida? Eller sagt på ein annan måte: Er eksponerting av demens absolutt nødvendig for fotball, eller kan ei anna form for fotballkamp bli vurdert?

  – Vi er komne så langt i å finne årsakene at vi snart bør selje fotballar med helsevarsel: Gjentekne headingar av ein fotball kan gi auka risiko for demens, seier professoren.

  Heading, fotball
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Bodø/Glimt henter talent fra Åsane

  Bodø/Glimt har sikret seg 18 år gamle Joel Mvuka Mugisha fra 1.-divisjonsklubben Åsane. Unggutten har signert en fireårsavtale med bodøværingene.

  Det melder klubben selv på egne nettsider mandag.

  Kantspilleren har av flere blitt beskrevet som et av de største talentene i Norges nest øverste divisjon, og spilte mer eller mindre fast for Åsane forrige sesong.

  – Jeg vil gripe muligheten med en gang, men det kommer helt sikkert til å ta tid. Jeg er forberedt på å være tålmodig, sier fotballtalentet om overgangen til Glimt.

  – Jeg er god én mot én, både defensivt og offensivt. Jeg tror det blir mye show på sidene, sier Mvuka, legger han til.

  Joel Mugisha
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Lille vant den franske supercupen

  En klassescoring fra Xeka sørget for at Lille vant den franske supercupen med 1-0-seier over Paris Saint-Germain søndag.

  Oppgjøret mellom sist sesong serievinnere i Lille og cupvinnere i PSG ble spilt i Tel Aviv i Israel. Der var det Lille som trakk det lengste strået og vant klubbens første supercuptittel. Dermed fikk den nyansatte Jocelyn Gourvennec en drømmestart som Lille-trener.

  Xeka ble matchvinner med sin scoring etter 45 minutter. Portugiseren fikk ballen på 15 meter og hamret til. Sekunder senere lå den i nettmaskene bak Keylor Navas.

  Israel Soccer French Super Cup
  Foto: Ariel Schalit / AP
 • Drømmedebut for Dønnum

  Aron Dønnum fikk en pangstart på sin Standard Liege-karriere da han noterte seg for en målgivende pasning like før slutt. Standard Liege vant 2–1 over Waregem.

  Dønnum kom inn etter 76 minutter og gjorde seg bemerket umiddelbart. Minuttet før full tid fikk landslagsspillerne ballen ute til høyre. Han dro seg inn i boksen og slo ballen hardt inn på bakerste stolpe. Abdoul Tapsoba var på rett plass til rett tid og bredsidet inn 2–1.

  Det ble også sluttresultatet i den andre seriekampen til Standard Liege. De spilte uavgjort 1–1 i første kamp mot Genk og har fire poeng. Det holder til 3.-plass etter de to første kampene.

  Eliteserien fotball 2021: Vålerenga - Odd (1-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB