Eliteserieklubbene nøler med å selge til hverandre

Antall overganger i eliteserien ble halvert på ett år. Overprisede spillere og frykt for å gjøre konkurrentene bedre nevnes som grunnene - og aktørene frykter norske talenter blir skadelidende.

søderlund

Rosenborg ønsket seg Haugesund-spissen Alexander Søderlund, men syntes prislappen på åtte millioner var for drøy. Dermed så Rosenborg til utlandet og hentet danske spillere i stedet.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Per Joar Hansen

RBK-trener Per Joar Hansens investering i det danske markedet viste seg å være svært vellykket - men opprinnelig ønsket klubben seg norske spillere.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Pål Breen

Pål Breen i Vålerenga merker at det er blitt vanskeligere å handle spillere innad i eliteserien.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
– Norske klubber vil ikke selge til oss. Med en gang vi viser interesse skyter prisen på spilleren til himmels, sier Rosenborg-trener Per Joar Hansen til NRK.no.

Statistikken fra det siste overgangsvinduet viser at han kan ha et poeng. I vinter handlet eliteserielagene uvanlig lite av hverandre.

Færre overganger

Antall overganger har sunket de siste årene, og spesielt de mellom eliteserielag. Det ble denne våren gjennomført halvparten så mange som i fjor.

Tilfeldig? Slett ikke, om vi skal tro personene som selv styrer med kjøp og salg i norsk fotball.

– De andre ser på Rosenborg som en likeverdig motstander, og vil ikke selge til noen de konkurrerer med. Vi har innsett at vi får ikke gjort så mye med det, sier «Perry».

– Flere vegrer seg for å selge til konkurrenter

Pål Breen, sportssjef i Vålerenga, bekrefter at han i likhet med RBK-treneren føler mange eliteserielag har begynt å vegre seg for å selge til konkurrenter, i større grad enn før.

– Ikke bare til Rosenborg, men til alle, egentlig, sier Breen.

Jostein Flo, sportssjef i Strømsgodset, innrømmer at klubben nødigst sender spillerne videre til andre norske lag.

– Ja, vi selger helst til utlandet. Først og fremst fordi det oftest er drømmen til spilleren. I tillegg handler det om hvor vi har mest å hente økonomisk, sier han.

– Har det noe med at man i en jevn serie frykter man kan bidra til å gjøre konkurrenten bedre?

– Det vil man jo så klart ikke. Man vil jo slå de, vi spiller jo i samme serie, sier Flo.

Droppet Søderlund - hentet billige dansker

Både Hansen og Breen forteller at de flere ganger bare har ristet på hodet når de har fått presentert prisen på eliteseriespillere de har vært interesserte i.

Det var derfor Rosenborg droppet planene om å kjøpe blant andre Haugesunds Alexander Søderlund og Strømsgodsets Stefan Johansen. Førstnevnte skal ha blitt prissatt til åtte millioner kroner, mens Godset ville ha 10 millioner for Johansen.

Altfor mye, syntes Rosenborg - og så til utlandet. Klubben brøt da ett av sine prinsipper. De har nemlig bestemt at de prioriterer norske spillere.

I Danmark fant imidlertid RBK tre spillere av typen de ønsket, til en betydelig lavere pris: Tobias Mikkelsen, Mike Jensen og Nicki Bill.

En trio som har imponert de fleste i løpet av de få serierundene som er blitt spilt, og som fort kan vise seg å bli blant årets beste kjøp i eliteserien.

– Hva sier det om det norske markedet når tre billigere dansker kommer inn og gjør det bedre enn en del dyrere nordmenn?

– At norske klubber har urealistiske krav til pris, og urealistiske bilder av hva spillere er verdt, fastslår Hansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

tobias

Tobias Mikkelsen er én av de tre danske spillerne Rosenborg hentet før sesongen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Låser talentene fast

Handel mellom eliteserieklubbene har helt fra starten vært det kanskje viktigste grunnlaget for balansen både økonomisk og sportslig i serien.

Klubber har tjent seg rike på å selge sine beste spillere, og spillere som har gjort det dårlig i gamleklubben har gjerne fått en «ny frisk» etter en overgang.

Så hva skjer når eliteserielagene ikke lenger vil selge til hverandre?

Per A. Flod

Agent Per Arne Flod frykter hva de få overgangene innad i eliteserien vil ha å si for de norske talentene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er flere ting. Noen spillere blir fastlåst i norske klubber uten gode nok sportslige utfordringer. Og plutselig er vi tilbake der vi kjøper utenlandske spillere med varierende kvalitet fremfor å dyrke de norske talentene som finnes. Utenlandske spillere som tilfører lagene noe er bra, men ikke de som kommer hit for å trappe ned eller er middelmådige, sier agent og advokat Per Arne Flod.

Han har fulgt det norske overgangsmarkedet i en årrekke, og hevder det er grunn til å bekymre seg over hvor kjølig det norske markedet er blitt.

– Dette skjer nok som følge av at mange klubber har innsett at de må ha bedre kontroll på økonomien. Det kan da være gunstig å jobbe mot utlandet, men jeg frykter for de norske talentene som blir satt til sides. I tillegg er ofte de norske overgangene til utlandet ikke det helt store, sier Flod.

Agentforeningen har blant annet foreslått tak på spilleroverganger og hva man kan kreve av kompensasjon.

– Trenger ikke være negativt

Det totale antallet overganger har vel å merke også gått noe ned. Likevel er det betydelig flere spillere som forsvinner ut av landet eller nedover i divisjonene, enn innad i eliteserien.

– At pengestrømmen går ut av landet trenger ikke være negativt for eliteserien. Forskjellen er at pengene går inn og ut av en og en klubb, fremfor å strømme mellom klubbene i samme serie, sier idrettsøkonom Harry Arne Solberg.

Heller ikke Flo ser det store problemet. Han forklarer at Strømsgodset generelt har lite behov for å handle akkurat nå, men mener uansett det bare er positivt at man jobber mot utlandet.

– Det er mer penger i utlandet, både for klubbene og spillerne. Det er blitt bedre kontroll på økonomien i norske klubber i det siste, kanskje nettopp fordi mange har funnet sin nisje, mener han.

Frykter «hjulet» i serien stopper opp

Men verken Hansen eller Breen er helt overbevist.

– Man kan spørre seg hva det vil gjøre med økonomien i eliteserien på sikt. Kanskje fører dette til at hjulet stopper litt opp. Det er synd at så mange klubber ikke vil selge spillere. De kunne fått penger de kunne brukt til å utvikle seg videre, sier Hansen, som får støtte av Breen:

– Det er bra så lenge man klarer å både hente fra og selge til utlandet. Men det som var bra før, var at dersom Vålerenga kjøpte fra Odd, så ble Odd nødt til å forsterke for eksempel fra Sandefjord. Da hadde vi en verdikjede i eliteserien, og den er i ferd med å bli brutt, sier han.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp