Hopp til innhold

Eliteserieklubbene nøler med å selge til hverandre

Antall overganger i eliteserien ble halvert på ett år. Overprisede spillere og frykt for å gjøre konkurrentene bedre nevnes som grunnene - og aktørene frykter norske talenter blir skadelidende.

søderlund

Rosenborg ønsket seg Haugesund-spissen Alexander Søderlund, men syntes prislappen på åtte millioner var for drøy. Dermed så Rosenborg til utlandet og hentet danske spillere i stedet.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Per Joar Hansen

RBK-trener Per Joar Hansens investering i det danske markedet viste seg å være svært vellykket - men opprinnelig ønsket klubben seg norske spillere.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Pål Breen

Pål Breen i Vålerenga merker at det er blitt vanskeligere å handle spillere innad i eliteserien.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
– Norske klubber vil ikke selge til oss. Med en gang vi viser interesse skyter prisen på spilleren til himmels, sier Rosenborg-trener Per Joar Hansen til NRK.no.

Statistikken fra det siste overgangsvinduet viser at han kan ha et poeng. I vinter handlet eliteserielagene uvanlig lite av hverandre.

Færre overganger

Antall overganger har sunket de siste årene, og spesielt de mellom eliteserielag. Det ble denne våren gjennomført halvparten så mange som i fjor.

Tilfeldig? Slett ikke, om vi skal tro personene som selv styrer med kjøp og salg i norsk fotball.

– De andre ser på Rosenborg som en likeverdig motstander, og vil ikke selge til noen de konkurrerer med. Vi har innsett at vi får ikke gjort så mye med det, sier «Perry».

– Flere vegrer seg for å selge til konkurrenter

Pål Breen, sportssjef i Vålerenga, bekrefter at han i likhet med RBK-treneren føler mange eliteserielag har begynt å vegre seg for å selge til konkurrenter, i større grad enn før.

– Ikke bare til Rosenborg, men til alle, egentlig, sier Breen.

Jostein Flo, sportssjef i Strømsgodset, innrømmer at klubben nødigst sender spillerne videre til andre norske lag.

– Ja, vi selger helst til utlandet. Først og fremst fordi det oftest er drømmen til spilleren. I tillegg handler det om hvor vi har mest å hente økonomisk, sier han.

– Har det noe med at man i en jevn serie frykter man kan bidra til å gjøre konkurrenten bedre?

– Det vil man jo så klart ikke. Man vil jo slå de, vi spiller jo i samme serie, sier Flo.

Droppet Søderlund - hentet billige dansker

Både Hansen og Breen forteller at de flere ganger bare har ristet på hodet når de har fått presentert prisen på eliteseriespillere de har vært interesserte i.

Det var derfor Rosenborg droppet planene om å kjøpe blant andre Haugesunds Alexander Søderlund og Strømsgodsets Stefan Johansen. Førstnevnte skal ha blitt prissatt til åtte millioner kroner, mens Godset ville ha 10 millioner for Johansen.

Altfor mye, syntes Rosenborg - og så til utlandet. Klubben brøt da ett av sine prinsipper. De har nemlig bestemt at de prioriterer norske spillere.

I Danmark fant imidlertid RBK tre spillere av typen de ønsket, til en betydelig lavere pris: Tobias Mikkelsen, Mike Jensen og Nicki Bill.

En trio som har imponert de fleste i løpet av de få serierundene som er blitt spilt, og som fort kan vise seg å bli blant årets beste kjøp i eliteserien.

– Hva sier det om det norske markedet når tre billigere dansker kommer inn og gjør det bedre enn en del dyrere nordmenn?

– At norske klubber har urealistiske krav til pris, og urealistiske bilder av hva spillere er verdt, fastslår Hansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

tobias

Tobias Mikkelsen er én av de tre danske spillerne Rosenborg hentet før sesongen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Låser talentene fast

Handel mellom eliteserieklubbene har helt fra starten vært det kanskje viktigste grunnlaget for balansen både økonomisk og sportslig i serien.

Klubber har tjent seg rike på å selge sine beste spillere, og spillere som har gjort det dårlig i gamleklubben har gjerne fått en «ny frisk» etter en overgang.

Så hva skjer når eliteserielagene ikke lenger vil selge til hverandre?

Per A. Flod

Agent Per Arne Flod frykter hva de få overgangene innad i eliteserien vil ha å si for de norske talentene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er flere ting. Noen spillere blir fastlåst i norske klubber uten gode nok sportslige utfordringer. Og plutselig er vi tilbake der vi kjøper utenlandske spillere med varierende kvalitet fremfor å dyrke de norske talentene som finnes. Utenlandske spillere som tilfører lagene noe er bra, men ikke de som kommer hit for å trappe ned eller er middelmådige, sier agent og advokat Per Arne Flod.

Han har fulgt det norske overgangsmarkedet i en årrekke, og hevder det er grunn til å bekymre seg over hvor kjølig det norske markedet er blitt.

– Dette skjer nok som følge av at mange klubber har innsett at de må ha bedre kontroll på økonomien. Det kan da være gunstig å jobbe mot utlandet, men jeg frykter for de norske talentene som blir satt til sides. I tillegg er ofte de norske overgangene til utlandet ikke det helt store, sier Flod.

Agentforeningen har blant annet foreslått tak på spilleroverganger og hva man kan kreve av kompensasjon.

– Trenger ikke være negativt

Det totale antallet overganger har vel å merke også gått noe ned. Likevel er det betydelig flere spillere som forsvinner ut av landet eller nedover i divisjonene, enn innad i eliteserien.

– At pengestrømmen går ut av landet trenger ikke være negativt for eliteserien. Forskjellen er at pengene går inn og ut av en og en klubb, fremfor å strømme mellom klubbene i samme serie, sier idrettsøkonom Harry Arne Solberg.

Heller ikke Flo ser det store problemet. Han forklarer at Strømsgodset generelt har lite behov for å handle akkurat nå, men mener uansett det bare er positivt at man jobber mot utlandet.

– Det er mer penger i utlandet, både for klubbene og spillerne. Det er blitt bedre kontroll på økonomien i norske klubber i det siste, kanskje nettopp fordi mange har funnet sin nisje, mener han.

Frykter «hjulet» i serien stopper opp

Men verken Hansen eller Breen er helt overbevist.

– Man kan spørre seg hva det vil gjøre med økonomien i eliteserien på sikt. Kanskje fører dette til at hjulet stopper litt opp. Det er synd at så mange klubber ikke vil selge spillere. De kunne fått penger de kunne brukt til å utvikle seg videre, sier Hansen, som får støtte av Breen:

– Det er bra så lenge man klarer å både hente fra og selge til utlandet. Men det som var bra før, var at dersom Vålerenga kjøpte fra Odd, så ble Odd nødt til å forsterke for eksempel fra Sandefjord. Da hadde vi en verdikjede i eliteserien, og den er i ferd med å bli brutt, sier han.

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland