Skrekkeksemplene dommerne har fått nok av

Under vinterens opphold på La Manga ble eliteseriespillerne vist en DVD med voldsomme dueller fra fjorårets sesong. Dommernes mål er at videobildene skal bidra til mindre farefullt spill i årets eliteserie.

Jonas Svensson får en albue fra Ugonna Anyora i en duell under kampen mellom Rosenborg og Haugesund i 2013. Dommeren fikk ikke med seg forseelsen.

Rosenborg-spiller Jonas Svensson gikk rett i bakken etter å ha fått en albue i ansikter i kampen mot FK Haugesund i fjor. I år er dommerne innstilte på å slå hardere ned på voldsomme dueller.

– Vi viste spillerne klipp og bilder fra både norsk og internasjonal fotball. Klipp som viser stygge taklinger – taklinger vi er tydelige på at skal gi rødt kort, sier dommersjef Rune Pedersen til NRK.no.

Rune Pedersen

Dommersjef Rune Pedersen sier at han har fått gode tilbakemeldinger fra eliteseriespillerne etter å ha vist frem video av uakseptabelt duellspill.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Å beskytte spillerne for voldsomme taklinger og farefullt spill er dommernes hovedfokus når eliteserien sparkes i gang til helga. Det kan og vil gjøres ved å gi rødt kort til dem som blir for voldsomme.

Karrieretruende taklinger

Samtidig er håpet at videovisningen på den spanske halvøya skal få spillerne til selv å forstå hvor grensa går, og på den måten unngå duellspill som kan ødelegge motspillerens karriere.

– Et godt eksempel er siste serierunde i fjor, hvor en Haugesund-spiller takler med stor fart og intensitet. Den taklingen er et alvorlig brudd på spillerreglene og et klart rødt kort, sier Pedersen.

Episoden han viser til – og som ble vist frem på La Manga – er Dusan Cvetinovic hodeløse takling på Ola Kamara.

Cvetinovic var altfor sent ute og gikk inn i taklingen med voldsom kraft og et høyt og strakt ben. Heldigvis for Kamara kom han seg unna uten å bli skadet.

  • Se video av taklingen her:
Dusan Cvetinovich takler Ola Kamara stygt under kampen mellom Haugesund og Strømsgodset i Tippeligaen 2013.

Ola Kamara kom seg fra denne voldsomme taklingen uten å bli skadet. Haugesunds Dusan Cvetinovic ble gitt direkte rødt kort for forseelsen.

– Vil slå ned på albuer

Der Cvetinovic helt riktig ble vist det røde kortet etter den voldsomme taklingen, slapp hans lagkamerat Ugonna Anyora unna da han albuet Jonas Svensson i ansiktet under hjemmemøtet med Rosenborg i april.

Svensson gikk ned for telling mens blodet rant fra munnen. Trøkken i ansiktet var så stor at Svensson så ut til å miste bevisstheten rett etter sammenstøtet. Han kom seg til hektene igjen, men måtte forlate banen med hjernerystelse.

Anyora ble ikke vist verken det gule eller røde kortet, til tross for at utvisningen virker soleklar. Derfor vil dommerne være veldig oppmerksomme på albuebruk denne sesongen.

– Svensson fikk en albue i ansiktet. Det skulle gitt rødt kort. Vi må sørge for å ta avgjørelser som beskytter spillerne, sier Pedersen.

  • Se video av situasjonen øverst i saken!

Gode tilbakemeldinger

Dommersjefen mener at færre stygge taklinger vil fremme den positive fotballen.

– De teknisk gode spillerne må beskyttes. Det vil gi en utvikling av positivt spill, sier Pedersen.

Han sier at dommerne har mål om å dele ut så få kort som mulig.

– Det er absolutt målet. Nettopp derfor prøver vi å være proaktive. Vi ønsker å sende tydelige signaler på hvor nivået ligger, og at spillerne adopterer den spillestilen, sier Pedersen.

Ifølge dommersjefen ble videoklippene tatt godt imot av spillerne.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger. Alle spillere og trenere har samme filosofi om at man ikke skal utsette andre for sånne stygge taklinger, sier Pedersen.

Fotballnyheter