NRK Meny
Normal

– Det er utrolig trist for idretten hvis dette har skjedd

Kulturminister Anniken Huitfeldt varsler handlingsplan mot kampfiksing dagen etter den påståtte kampfiksingssaken i norsk fotball.

Kulturminister Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt vil ha strengere rutiner og varsler derfor en handlingsplan mot kampfiksing.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kulturministeren ønsker et strengt spillmarked og strengere rutiner enn i dag. Derfor lanserer hun mandag planene om en handlingsplan mot kampfiksing.

– Idretten kan gjøre mye, ikke minst med tanke på å skaffe kunnskap om hvordan man skal avsløre kampfiksing. Men idretten klarer ikke dette alene.

– Vi vil nå samarbeide med idretten og Norsk Tipping, og har blitt enige om å lage en felles handlingsplan, sier Huitfeldt til NRK.

– Dårlig teater

– Vi trenger mer internasjonalt samarbeid, en egen europeisk konvensjon og samarbeid mellom politiet i ulike land, forteller kulturministeren.

Førstedivisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt søndag etter mistanke om kampfiksing rettet mot en navngitt Ull/Kisa-spiller.

To Follo-spillere er også mistenkt for medvirkning til resultatmanipulering i 4-3-tapet mot Østsiden den 24. juni.

– Det er utrolig trist for idretten hvis dette har skjedd. Da er det ikke en konkurranse lenger, men et dårlig teater, sier Huitfeldt.

– Vi har vært forberedt på at dette skal kunne oppstå i Norge, men det er veldig alvorlig når oppstår konkrete mistanker i Norge. Og det er veldig ødeleggende.

– Et samfunnsproblem

Yngve Hallen

Fotballpresident Yngve Hallén.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Fotballpresident Yngve Hallén sier at Norge lenge har samarbeidet utover landegrensene når det gjelder kampfiksing.

– Det er et veldig tett samarbeid mellom UEFA, Interpol og EU om dette, og det har vært på dagsorden lenge, sier han til NRK.

– At vi nå styrker samarbeidet enda mer er et signal på at dette ikke bare er et idrettsproblem, men et samfunnsproblem. Først og fremst er vi fra fotballens side opptatt av å ta de aktørene som er innenfor fotballen og blir kjøpt opp. De kriminelle nettverkene som ligger bak, er det myndighetene og politiet sin jobb å rydde opp i, sier han.

Fotballnyheter