Hopp til innhold

Vil ha nye regler for hodeskader

Tor Trondsen gjenopplevde sitt eget smertehelvete da han så David Nielsen spille med hodesmerter mandag.

Tor Trondsen

Tor Trondsen

Foto: NRK

Brann-spissen segnet om og sjanglet deretter rundt på banen etter å ha pådratt seg en smell mot Stabæk.

David Nielsen

David Nielsen ville snarest mulig ut på banen igjen etter hodesmellen mot Stabæk mandag.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Etter kampen ble han sendt til sykehus der det ble registrert hjernerystelse.

Bildene fra kampen dro frem vonde minner hos den tidligere Rosenborg og Fredrikstad-stopperen Tor Trondsen.

- Jeg ble småkvalm da jeg så det, jeg innrømmer det, men heldigvis så våknet den ene ungen min så da var det lett å slå av TV-en, sier Tor Trondsen til NRK.

- Husker ikke noe fra 2. omgang

32 år gamle Trondsen var en av Norges beste midtstoppere til han la opp i 2005.

Tor Trondsen (liggende)

Tor Trondsen (liggende) fikk seg en smell i Fredrikstads bortekamp mot Tromsø 20. juni 2004.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Da hadde han fått fem hjernerystelser på fotballbanen.

- Det var i Lillestrøm - Fredrikstad på Åråsen 5. april 2004 at jeg fikk en smell i hodet etter ni minutter. Tøff som jeg trodde jeg var så skulle jeg fortsette å spille. Jeg husker ikke så veldig mye av resten av første omgang og etter det var det svart, sier Trondsen.

Han forteller at han den dag i dag har plager etter hodeskadene.

- Jeg har fått en liten hjerneskade som jeg sikkert vil ha med meg resten av livet, sier Trondsen.

Se hele intervjuet med Trondsen: - Jeg har fått en liten hjerneskade

Vil forandre reglene

Nå ønsker Trondsen å forandre reglene slik at det blir vanskeligere for legene å sende spillere med hodeskader ut på banen igjen.

Tor Trondsen

Tor Trondsen

Foto: NRK

- Jeg mener at fjerdedommeren må inkluderes med en eneste gang slik at en enkelt lege slipper å ta den avgjørelsen alene, sier Trondsen.

Han tror en slik regel ville forhindret at Nielsen ble sendt ut på banen igjen mot Stabæk.

- Hadde det blitt gjort med en gang på søndag så hadde ikke David Nielsen spilt noe mer. Da hadde fjerdedommeren gitt beskjed til hoveddommeren at han ikke skal mer innpå, sier Trondsen.

I dag er det legen alene som tar avgjørelsen om en spiller kan spille videre. Trondsen mener at det blir mye press på en person.

- Det er ikke lett. 15.000 bergensere med adrenalin og Brann hadde ikke flere bytter igjen, sier Trondsen om noe av presset.

Får motbør

Trondsen får motbør av fotball-landslagets lege Thor Einar Andersen.

Thor Einar Andersen

Thor Einar Andersen

Foto: NRK

- Jeg er uenig med Tor Trondsen fordi jeg mener den som er best egnet til å ta denne medisinske beslutningen er den øverste faglige kvalifiserte, som i dette tilfellet er legen, sier Andersen.

I tillegg til å være lege for landslaget er Andersen også forsker ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole.

Han mener det blir feil at flere skal dele på ansvaret ved å la en spiller fortsette på banen.

- Han eller hun må ha det hele og fulle ansvaret, sier Thor Einar Andersen om legens ansvar.

Nett-TV: Hele intervjuet med landslagslegen

Burde sluttet før

Om sin egen karriere mener Tor Trondsen at han burde sett faresignalene tidligere.

- Det jeg burde ha gjort var å ta et halvt års pause etter den første smellen, da kan det hende at jeg hadde spilt i dag også, sier Trondsen.

Han forteller at han selv har hatt flere problemer etter hjernerystelsene.

- Det er ikke bare det at du har hodesmerter, det følger mye annet med. Du blir folkesky og får søvnproblemer og mye annet rart, sier Tor Trondsen til NRK.

Han er likevel ikke misfornøyd med livet og fotballen.

- Nå ser jeg så mye fotball på TV at jeg blir grønn og jeg lever av fotball så jeg anser meg selv som heldig, sier Trondsen.

Saken om hodeskader var tema i tirsdagens fotballmagasin Bakrommet.

Nett-TV: Bakrommet

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland