NRK Meny
Normal

Semb: Eliteserien må bli mer spennende

Årets tilskuersnitt i eliteserien er det dårligste på seks år. Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener norsk fotball ikke er spennende nok.

Hønefoss-supportere

En håndfull Hønefoss-supportere før eliteseriekampen mellom Sandefjord og Hønefoss på Sandefjord stadion i siste serierunde. Sandefjord vant kampen 6-1.

Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX

Tilskuerne har sviktet norsk fotball denne sesongen. Ikke siden 2004 har så få fotballsupportere tatt veien til stadion.

– Den negative utviklingen har vært for stor i år, innrømmer toppfotballsjef Nils Johan Semb overfor NRK.

8124 tilskuere i snitt per eliteseriekamp denne sesongen er langt under det norsk fotball ønsker seg.

Nils Johan Semb

Toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Nøkkelen for å få opp igjen tilskuertallet er spenning. Det må være spennende kamper hele veien, særlig mot slutten av sesongen når det er kaldt på tribunen, og det er en utfordring.

16-lagsordningen

Norsk Supporterallianse (NSA) som representerer omtrent 40 000 supportere, mener spranget mellom topp og bunn ødela spenningen i årets serie.

– Norsk fotball bør evaluere 16-lagsordningen for å finne ut om den har vært en suksess, sier talsmann i NSA, Audun Kjelstrup.

Før årets sesong ble eliteseren økt fra 14 til 16 lag. Ordningen var omdiskutert, men ingenting kan eventuelt endres før fotballtinget i februar 2012.

Hvordan tror du det blir med fotballsesong ut november? Diskutér nederst i saken!

Lengre sesong

Neste sesong flyttes serien fremover noe som fører til at den ikke avsluttes før i slutten av november.

– Klarer vi ikke gi tilskuerne spenning og det blir mye dårlig vær utover høsten kan det slå dårlig ut, sier toppfotballsjefen.

Han understreker imidlertid at det er viktig med en sen serieavslutning for å få konkurransedyktige norske lag i europacup-kvalifiseringene som spilles utover høsten.

Vil flytte kamptidspunktene

Norsk Supporterallianse tror imidlertid ikke at den sene serieavslutningen er eliteseriens største utfordringen.

– Det er viktigere å flytte kamptidspunktene, sier Audun Kjelstrup.

– For det første vil det bli lettere for supportere som kommer langveisfra å reise til og fra kamp. I tillegg er det hyggeligere å stå på stadion når sola varmer, enn i kulda på kvelden - spesielt når kampene spilles utover høsten.

Den sene sesongavslutning er imidlertid positiv, mener NSAs talsmann.

– Vi liker en senere sesongstart siden fotballen da slipper å konkurrere om oppmerksomheten med vinteridrettene. I mars er ikke nordmenn klare for å bytte ut langrenn med fotball, tror Kjelstrup.

Hvordan tror du det blir med fotballsesong ut november? Diskutér her!

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.