NRK Meny
Normal

328 dagers måltørke over for Carew

John Arne Riise (30) og John Carew (31) fikset to vakre mål, og fortsatt Drillo-feber i Norge også i 2011.

Video Carew om kampen mot Kypros

2-1-seieren på Kypros satt imidlertid langt inne. Drillos gutter var klart best i 1. omgang, men ble tidvis rundingsbøyer etter hvilen. Glitrende keeperspill av Jon Knudsen og en Brede Hangeland som stort sett sto på rett plass, reddet Norge fra flere enn ett baklengs.

  • Går Norge til EM? Si din mening nederst i denne artikkelen!

Riise etter 86 seunder

John Arne Riise scoret

John Arne Riise ordnet 1-0 til Norge før to minutter var spilt.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Årets del av EM-kvalifiseringen er over for Norges del, og for en seiersfest det har blitt. Island og Portugal har som kjent blitt slått, og i kveld var det Kypros sin del til å få unngjelde da Norge vant 2-1 på ferieøya.

Først banket John Arne Riise inn 1-0 etter 86 sekunder spill, etter en utsøkt kontring regissert av Tom Høgli og Erik Huseklepp. Målet var Riises 13. på landslaget, i rødtoppens 90. landskamp.

- I en så stor og viktig kamp er det fantastisk med en slik start, og følelsen av å se den gå i mål var nesten ubeskrivelig, sier «matchvinner» Carew.

Kunstmål av Carew

Så, tre minutter før pause, var det Carews tur. Han mottok en pasning fra Morten Gamst Pedersen på spissen av 16-meteren, og resten av oppvisningen gjennomførte mannen fra Lørenskog i til 20 i stil.

Erik Huseklepps skudd blir reddet på streken

Her tror Erik Huseklepp at han setter inn 2-0, men ballen var aldri inne.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Han vendte vakkert opp og rundlurte en forsvarer i samme bevegelse, ventet vakkert ut keeper med en herlig kroppsfinte og satte inn 2-0 som om han aldri skulle ha gjort annet.

- Vanvittig deilig! er Carews umiddlebare kommentar til NRK etter seieren.

Om selve scoringen, sier gigantspissen relativt beskjedent til NRK:

- Vi beviser at vi kan spille fin fotball. Det var en ganske enkel jobb for meg å score det målet.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Carew

Her stuper John Carew i gresset i pur scoringsglede.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Likt med Flo og Solskjær

Da Carew danset inn 2-0 like før pause i Larnaca fredag kveld, var det 328 dager siden forrige landslagsscoring fra Aston Villa-spissen. Han scoret på straffe mot Sveits i fjor høst, og før det igjen gikk han 996 minutter, altså mer enn ti kamper, uten nettkjenning.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Før de to siste landskampene har den store diskusjonen vært om man burde starte med Carew eller Mohammed «Moa» Abdellaoue på topp. I kveld viste i hvert fall Carew seg fra sin beste side, og kom samtidig opp på 23 mål totalt for Norge, samme antall som legendene Tore Andre Flo og Ole Gunnar Solskjær.

Norge topper nå EM-kvalifiseringsgruppe H med ni poeng av ni mulige, og vil lede uansett hvordan det går i oppgjøret Portugal – Danmark i kveld. Den kampen startet klokken 21.45.

Norge best før hvilen

Norge var klart best i 1. omgang, og hadde flere store sjanser om man ser bort fra de to scoringene. Kypros hadde bare én, men den var til gjengjeld stor. Veteranspissen Mikhalis Konstantinou sviktet imidlertid med pannebrasken fra kloss hold tre minutter før Carew fikset 2-0, og headet over på nærmest blank kasse.

For Norge hadde nevnte Huseklepp en megasjanse som ble reddet på streken etter en corner. Og kaptein Brede Hangeland var utrolig nær da hanheadet like utenfor stolpe etter innlegg fra eldstebror Riise.

Okkas reduserte

Like etter at lagene hadde byttet side på Antonis Papadopoulos Stadion tvang Avraam frem en mesterlig redning fra Norges keeper Jon Knudsen. Kypros gikk ut i hundre, sannsynligvis etter en liten skyllebøtte i garderoben.

Så – i det 57. spilleminutt – sviktet det bak hos Norge.Hangelands halvklarering med hodet dalte ned foran Riise til venstre i Norges felt. Venstrabacken trakk seg i duell med Makridis, som dermed enkelt fikk slå inn foran mål. Der ventet veteranen Okkas, som enkelt satte inn reduseringen i sin 100. kamp.

Carew-brasse

Da hadde Norge hatt store problemer med kypriotene helt siden 2. omgang startet, i stor kontrast til det som skjedde før pause. Den kypriotiske scoringen så imidlertid ut til å vekke nordmennene, som løftet seg noen hakk for en stakket stund da de så ut til å innse alvoret.

Carew var blant annet frempå med et herlig forsøk på brassespark etter 66 minutter, men keeper Georgalides reddet med et tigersprang.

- Jeg burde vel kanskje hatt et mål der, om ikke han keeperen hadde hatt sin livs redning der, kommenterer Carew etter kampen.

Aloneftis i storform

Kypriotene var imidlertid ikke ferdige med å plage Norge, og alle som fikk med seg 4-4-kampen mot Portugal forrige måned vet at de blåkledte aldri gir opp. Spesielt Aloneftidis, som tidvis herjet med Norges forsvar, var giftig. I det 68. minutt var han bare en Hangeland-redning på streken fra å utligne.

Stormløpet fortsatte, og noen minutter etterpå måtte Jon Knudsen igjen vise frem en redning fra øverste hylle. Og igjen var det Aloneftis som avsluttet.

Samme mann klinte senere til fra 40 meter, da han så at Knudsen sto langt ute. Ballen dalte - heldigvis for Norge - ned på oversiden av tverrliggeren og ut.

Hjemmelaget fortsatte å presse, men ikke like helhjertet da kampuret tikket mot 90 minutter. Dermed berget Norge seieren - og altså et perfekt utgangspunkt for å komme til sitt andre EM-sluttspill gjennom tidene.

Neste kvalik-kamp er hjemme mot Danmark 26. mars 2011.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.