NRK Meny
Normal

Verdens mest nådeløse yrke?

BLOGG: Her er to målvakter som stod opp med helt forskjellig magefølelse i dag: Igor Akinfeev og Guillermo Ochoa.

Akinfeev og Ochoa

RUSSISK RULETT: Jobben som målvakt i fotball-VM er ubarmhjertig. Igor Akinfeev (t.v.) og Guillermo Ochoa stod for VMs verste - og beste spill til nå.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Det snakkes mye om presset på de store måljegerne. At de må bære laget sitt på skuldrene med viktige kampavgjørende scoringer.

Neymar, Rooney, Messi, Ronaldo.

Ikke like mye blir skrevet om utfordringene som VM-keeper. Det er litt rart, synes jeg.

  • Følg VM-blogger Nicolay Ramm på Twitter: @NicolayNRK

Umenneskelig keeperpress

For om en spiss roter bort sju-åtte store målsjanser, er det fort glemt dersom han scorer på sjanse nummer ni. Da er han helt likevel.

Han reddet jo laget.

En landslagskeeper har ikke samme buffer. For selv om han skulle gjøre fire-fem feberredninger, er det den ene store brøleren han vil bli husket for.

Én stor miss - og du står for evig i gjeld til landet ditt.

Akkurat dette paradokset ble svært synlig i gårsdagens kamper. Først en keeper som stod sitt livs kamp. Deretter en annen keeper, langt mer merittert, som stod for VMs største blunder.

Ochoa på alles lepper

Sjelden har vel en målvakt gått fra «zero to hero» på kortere tid enn Mexicos Guillermo Ochoa.

Før kampen: Mexico-keeperen Ochoa stod uten klare fremtidsplaner, dumpet av dumpekandidaten Ajaccio i Ligue 1. Ochoa slapp inn 71 mål i sin siste sesong for den franske klubben. 28-åringens karrierekurve var alt annet enn oppadgående.

Etter kampen: Internett koker med Ochoa-hyllester, det meldes om interesse fra Premier League-storhetene Liverpool og Arsenal, og det blogges i øst og vest om hvem denne Mexico-fyren med det store krøllete håret egentlig er.

Her er noen utvalgte tweets om Ochoas keeperbragd:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Utrolig hva 90 minutter med fotball kan gjøre med en fotballkarriere.

Det er langt fra sikkert at Ochoa ender hos en av de to store PL-klubbene, men at kontraktstilbud fra interesserte klubber vil dukke opp, er udiskutabelt.

Selv etter bare én kamp med fire-fem gode redninger (den ene redningen etter Neymars hodestøt var riktignok av aller ypperste klasse).

To sekunders mareritt

Verre gikk det med Igor Akinfeev noen timer senere. Den russiske målvakten har i flere år vært rangert som en av Europas beste sisteskanser, og hever stjernelønn i hovedstadsklubben CSKA Moskva.

Sikker som banken, altså. Men mot Sør-Korea i natt skjedde det som ikke skal skje:

Akinfeev
Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Et hardt skudd rett på keeper. Skal egentlig være en enkel «pol», det.

Men Akinfeev hadde Zalo på hanskene, glapp ballen i en uforsmedelig bue over seg selv og ballen endte i nettet. Akinfeev lå utrøstelig igjen - inne i eget mål.

Akinfeev
Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

143 millioner russere sa «ад» og oste nok ut sitt hat over sin egen klønekeeper.

Tabber i VM kan forfølge deg livet ut

Mens Ochoa bar lagkamerater på skuldrene, vinket til publikum, og altså ble hyllet over den ganske klode, florerte latterliggjøringene av Akinfeevs blemme.

Han er langt ifra den første som får «høre det» etter å ha dummet seg ut i et VM-sluttspill. Den brasilianske tabbekeeperen fra 1950-VM, Moacir Barbosa, uttalte følgende rett før han døde: «Maksstraffen i Brasil er 30 års fengsel. Jeg har betalt for dette i 50 år».

Én dårlig inngripen - Judas.

Fire gode redninger og smultring i målprotokollen - Gud.

Det nådeløse livet som målvakt.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.