Hopp til innhold

– Hvis én trekker seg, vil veldig mange følge etter

Vålerengas generalsponsor, Nordea, vil ikke love at de blir med videre om klubben blir dømt i Gunnarsson-saken. Saken kan utløse sponsorflukt, mener omdømmeekspert.

Gunnarsson

Vålerengas draktsponsor Nordea røper at de vil vurdere samarbeidet om Veigar Pall Gunnarsson-saken ender i domfellelse for klubben.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Elizabeth Hartmann

Elizabeth Hartmann tror sponsorene kan flukte fra Vålerenga om de blir dømt.

Foto: Siste Skrik
Esben Garlie

Kommersiell direktør i Vålerenga, Esben Garlie, skjønner at sponsorene tenker seg om.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Arne Lambeck i Nordea forteller til NRK at de kommer til å vurdere samarbeidet med Vålerenga om de får en rettskraftig dom.

– Vi synes dette er en kjedelig sak, men ingen er dømt ennå. Hvis det blir en dom vil vi vurdere samarbeidet og veien videre, sier han.

Vålerenga er nå, sammen med Stabæk under etterforskning både av domsutvalget i fotballforbundet (NFF) og politiet i forbindelse med kjøpet av Veigar Pall Gunnarsson.

Verdifull avtale

Nordea inngikk generalsponsoravtale med klubben for et år siden, og forpliktet seg i utgangspunktet til et samarbeid i fire år. Gunnarsson-saken gir imidlertid en mulighet for å avbryte kontrakten tidligere.

– Vi har en mulighet til å gå ut, hvis kontrakten eller andre deler av avtalen blir misligholdt. Så vi har all mulighet til å gjøre noe med det, forklarer Lambeck.

En annen av Vålerengas største sponsorer, Hafslund, har tidligere gått ut og krevd at det blir ryddet skikkelig opp i saken. Også Lambeck forteller at de har gitt tydelig beskjed til klubbledelsen om hva de mener.

Ingen av partene har gått ut med verdien på sponsoravtalen, men Vålerenga røpet til Kampanje at de inngikk en rekke avtaler som til sammen var verdt 92 millioner kroner ukene de også knyttet seg til Nordea.

Les mer om Gunnarsson-saken:

– Mange kan trekke seg

NRK har den siste tiden vært i kontakt med en rekke av sponsorene, og de aller fleste forteller at de i likhet med Nordea vil vurdere sitt samarbeid med klubben om den skulle bli dømt.

– Jeg tror vi kommer til å se at enkelte sponsorer velger å avslutte sin avtale om det blir en dom. Det er den eneste måten de kan vise at de tar avstand fra en ukultur på, sier omdømmeekspert Elizabeth Hartmann til NRK.

Hun tror konsekvensene kan bli store for hovedstadsklubben om Nordea skulle velge å trekke seg fra sponsoratet.

– Hvis en sponsor sier at «dette tar vi avstand fra, dette er uforenlig med vår virksomhet», tror jeg vi kommer til å se at veldig mange andre trekker seg også, sier hun.

– Vi er kjent for å ta tak

Kommersiell direktør i VIF, Esben Garlie, synes ikke det er rart om sponsorene nå teller på knappene.

– Jeg synes det er naturlig at man stiller seg spørsmålet mens det blåser som mest. Samtidig så vet våre samarbeidspartnere at vi er opptatt av både deres og vårt ve og vel. Vi vil alltid prøve å ta tak i en eventuell ukultur – selv om vi ikke kan si at det har vært noen før det foreligger en dom, sier han til NRK.

Garlie mener Vålerenga har et godt rykte blant sponsorene.

– Vi er kjent for å ikke dytte problemene under teppet. Vi tar tak i tingene, sier han.

Fotball

 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

 • Nusa fortsatt skadeplaget – mister ny Brugge-kamp

  Antonio Nusa (18) har ikke hentet seg inn etter ryggskaden. Han går glipp av Brugges kamp mot serieleder Gent i den belgiske toppdivisjonen torsdag.

  Tenåringen leverte tidligere i september svært godt på sin første samling med A-landslaget. Han storspilte og sjarmerte Ullevaal-publikummet med mål mot Jordan og to assister mot Georgia.

  Torsdag mister han sin tredje strake kamp for Brugge med en ryggskade når serieleder Gent står på motsatt side, bekrefter klubben på sine nettsider.

  Tidligere i uken uttalte trener Ronny Deila at han venter Nusa tilbake om ikke så lenge.

  – Det er ingen alvorlig skade. Vi tar det dag for dag. Jeg forventer at han snart er tilbake, sa Deila på en pressekonferanse tirsdag.

  Oppgjøret mot Gent er viktig for Brugge, som med seier bare er poenget bak og i tillegg har én kamp mindre spilt.

  Hugo Vetlesen er med i Brugges tropp. (NTB)

  Antonio Nusa
  Foto: BRUNO FAHY / AFP
 • Holmgren Pedersen bidro til å snu kampen mot Inter Milan

  Inter fikk sitt første tap med 1-2 hjemme mot Sassuolo i den italienske toppserien Serie A.

  Hammerfestingen Marcus Holmgren Pedersen kom inn for gjestene ved pause og var med på å vende 0-1 til seier, mens Kristian Thorstvedt og Emil Konradsen Ceide var ubenyttede reserver.

  Sassuolo ligger på 8. plass etter seks serierunder.

  Marcus Holmgren Pedersen
  Foto: Antonio Calanni / AP/NTB
 • Glimt-profil mister cupsemifinalen mot Vålerenga

  Bodø/Glimt må klare seg uten Brice Wembangomo når det skal kjempes om cupfinalebillett mot Vålerenga i Oslo torsdag.

  Det er Avisa Nordland som onsdag melder at Wembangomo ikke var med da Glimt-troppen satte seg på flyet til hovedstaden.

  Høyrebacken pådro seg en skade i seriekampen mot Vålerenga søndag og ble ikke friskmeldt i tide til cupoppgjøret mot samme motstander.

  Tidligere denne uken ble det også kjent at Runar Espejord er uaktuell i lengre tid som følge av en skade. (NTB)

  Brice Wembangomo
  Foto: Alessandro Crinari / AP
 • Skandalekamp fullført med ny Ajax-baklengs – kaoset i storklubben fortsetter

  Fotballstorheten Ajax røk 0-4 for Feyenoord i den avbrutte kampen i den nederlandske æresdivisjonen onsdag. Samtidig røk en ny leder ut dørene i Amsterdam.

  Det råder kaos i Ajax-leiren. Nylig fikk teknisk direktør Sven Mislintat sparken, og onsdag ble det opplyst at også styreleder Pier Eringa forlater sin post.

  Samtidig ble søndagens storkamp mot Feyenoord, som måtte avbrytes som følge av tribunebråk, fullført. Kampen ble gjenopptatt på stillingen 3-0 til Feyenoord.

  I løpet av de 36 minuttene som gjensto å spille røk Ajax på ytterligere et baklengsmål, slik at stillingen til slutt ble 0-4. Storklubben fra Amsterdam er i krise.

  – Spesielt når det ikke går bra, er det viktig å være der som rådgiver. Men jeg er ikke døv for kritikken og ikke blind for situasjonen Ajax er i nå, sier avtroppende styreleder Pier Eringa i en uttalelse.

  Ajax har startet sesongen med kun én seier, to uavgjorte kamper og to tap. (NTB)

  Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP