NRK Meny
Normal

Dekket over tabber med å skjelle ut journalister

MOLDE (NRK): Åge Hareide avslører at han spilte «psykopatisk» for å skjerme utøvere. Som tilsvar fikk han juling av profilerte fotballkommentatorer.

Åge Hareide

SINNE: Noen ganger var Hareides raseri rent skuespill.

Foto: NTB scanpix

I løpet av sin lange trenerkarriere har Åge Hareide bombardert journalister med skjellsord og trusler. Nå vedgår han at pressefolkene i Norge for det meste har vært snille, og at galskapen for det meste var taktikk og skuespill.

– Har det skjedd, at du bevisst har manipulert pressen for å få bort oppmerksomheten fra spillere som har prestert dårlig, eller vært i vansker?

– Ja, det har skjedd, sier Hareide.

Lynavleder

Han vil ikke gå så langt som å hevde at han hadde pressen snurret rundt lillefingeren. Men han visste hva han holdt på med, da mediestormene blåste som sterkest.

– Jeg snurrer dem ikke rundt lillefingeren, men prøver å avlede oppmerksomheten og få pressen til å skrive om andre ting, som stengte treninger, en sint mann eller en sint trener, sier han og legger til:

– Jeg vet godt at en sint mann gjør seg bedre på TV enn mye annet.

Saken fortsetter under videoen.

Åge Hareide fikk med letthet pressen til å fokusere på han som trener, fremfor utøvere i hardt vær.

KAN SPILLET: Åge Hareide visste at mediefolk heller ønsket å vinkle sine saker på en rasende kjendistrener, fremfor en mindre sensasjonell sak om en spiller som hadde feilet i kamp.

Verneombud

Hareide forteller til NRK at medietrøkket rundt dagens toppfotball tvinger fotballsjefene til å agere med selvpålagte krumspring.

– Jeg tror du i noen situasjoner er nødt å være en skuespiller. I den rolla vi har er det nok å se på aktører i inn- og utland. På hvordan de må forholde seg til pressen i visse situasjoner, for å verne om spillere og for å sørge for at laget er optimalt forberedt, sier han.

– Da du raste mot pressekorpset før kampen mot Italia i 2004 og konkluderte med at pressen måtte velge om de støttet Norge eller motstanderen. Om du nå ser tilbake, hva tenker du om dette utspillet i dag?

– Nå høres det helt idiotisk ut, erkjenner han.

Morten Pedersen

FOTBALLKOMMENTATOR: Morten Pedersen i Dagbladet har selv gått noen runder med Hareide.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ga Hareide juling

Dagbladets fotballkommentator, Morten Pedersen, har fulgt hele Hareides karriere i norsk fotball. Han forteller om mange skarpe episoder med den profilerte treneren.

Pedersen lot seg aldri lure av Hareides raseri.

– Man forstår raskt som journalist hvordan Hareide opererer. Enkelte ting han foretok seg, falt på det urimelige sine grenser. Etter 2-2-kampen mot Australia på Craven Cottage i 2004, en for øvrig helt «forjævlig» dårlig kamp, satt jeg etterpå i et lite presserom og fortalte Åge hva jeg mente, at kampen var elendig, forteller Pedersen og utdyper:

– Da eksploderte Åge, gikk rett i strupen på meg og spurte om vi hadde sett samme kamp. Da jeg senere på kvelden var ferdig, og saken var levert til redaksjonen i Oslo, tuslet jeg ut av stadion. Der gikk jeg rett på spillerbussen. Helt fremst i bussen satt Åge Hareide og gliste bredt til meg, sier Pedersen.

Pedersen var selv til stede da Hareide tok sitt berømte oppgjør med pressekorpset i 2004.

– Dagen etter fikk Åge juling i spaltene av både meg og VGs Truls Dæhli, sier han.

Lederansvar

Men Pedersen vil ikke ta avstand fra Hareides måte å spille på pressens strenger. Taktikk overfor pressen er en leders ansvar, mener Pedersen.

– Det er internt smart, det er faktisk første bud å beskytte egne spillere. En trener må gjøre dette, føler jeg. Oppgjør kan ikke gjøres i det åpne rom. Lederen må bare passe på at det ikke blir for dumt, sier Pedersen.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.