NRK Meny
Normal

Var Moyes-ansettelsen en feil?

KOMMENTAR: Det bør settes store spørsmålstegn ved om David Moyes er rett mann til å lede Manchester United.

David Moyes

David Moyes er presset etter bare seks seiere på Manchester United sine første 15 ligakamper. Nå handler alt om å redde sesongen, mener kommentator Thore Haugstad.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Det er vanskelig å erstatte en trener som Sir Alex Ferguson, men selv argumentet om en overgangsfase kan umulig unnskylde resultatene under David Moyes.

Skader og suspensjoner rammer laget, men dette regimet har gjort feiltrinn fra første stund.

Thore Haugstad

Etter lørdagens smell står Manchester United med seks seiere på 15 ligakamper, samt to strake hjemmetap. Kampen var Newcastles første seier på Old Trafford siden 1972.

Hva har gått galt? Skader og suspensjoner rammer laget, men dette regimet har gjort feiltrinn fra første stund. Mange utskiftninger har skjedd i styrerommet og på trenerbenken; for få har skjedd på banen.

Mens kjente skikkelser forsvant ut dørene i sommer, er kvaliteten på erstatterne diskutabel. Det gjelder spesielt for Moyes, og selv om situasjonen har nådd et overraskende kritisk nivå, har signalene vært dårlige fra første stund.

Faresignal

Laget vaklet allerede før sesongen. Resultater i vennskapskamper bør alltid tas med en klype salt, men tap mot Singha All-Star XI og Yokohama F. Marinos beroliget få av dem som var skeptiske til livet etter Ferguson.

Moyes trengte veldig mye; og fikk veldig lite

Thore Haugstad

Samtidig har visestyreformann Ed Woodward erstattet David Gill som sjefen i kulissene, med katastrofale resultater. Sommerens forunderlige og lave bud på Europas toppspillere ga inntrykk av manglende erfaring og intuisjon på overgangsmarkedet.

Strategien stod spesielt i kontrast til Ferguson og Gill, som ofte betalte godt over markedspris for kvalitetsspillere – med stor suksess.

Med mangelen på forsterkninger brøt United også den gylne regelen om å videreutvikle laget selv i medgang. Fjorårets seriemestre hadde åpenbare svakheter, men intet ble gjort. Moyes trengte veldig mye; og fikk veldig lite.

Det eneste storkjøpet, Marouane Fellaini, bør bekymre dem som mener at Moyes er en passende arvtager på Old Trafford.

Feil type fotball

«Fortell meg hvem midtbanespillerne dine er, så skal jeg si deg hva slags lag du er», sa den spanske treneren Juan Manuel Lillo.

Sitatet er gyldig for de fleste lag. Fergusons mest velfungerende United-utgave ble kontrollert av Paul Scholes og Michael Carrick. Den sentrale midtbaneduoens kvaliteter – overblikk, teknikk og pasningskvalitet – representerte hva laget handlet om.

Ferguson var aldri typen som kunne falt for Dirk Kuyt. Kunne han noen gang kjøpt Fellaini?

Thore Haugstad

Slike ferdigheter gjennomsyret også Fergusons overgangsstrategi. Enkelte trenere – som Rafa Benítez – legger stor vekt på faktorer som riktig innstilling og mentalitet. Slikt er viktig, men Ferguson prioriterte alltid talent.

Gode eksempler inkluderer Eric Cantona, Cristiano Ronaldo og Dimitar Berbatov. Personlighetene var ofte eksentriske og umodne, men ferdighetene vant frem. Ferguson var aldri typen som kunne falt for Dirk Kuyt.

Kunne han noen gang kjøpt Fellaini? Det er tvilsomt. Fergusons United bygget angrepene gjennom en glitrende ballsentral i Carrick og Scholes, som fordelte ballen økonomisk og effektivt. De gjorde at laget kunne opprettholde et vanvittig trykk over lange perioder. Enkelte motstandere på Old Trafford kom sjelden forbi midtsirkelen.

Det faktum gjør Fellaini-kjøpet uforståelig. Lillo hadde rett. Belgieren har blitt symbolet på lagets mangler: for klumsete, for statisk, for lite kreativ. Carricks skade har forverret situasjonen, og mot Newcastle startet Phil Jones og Tom Cleverley på sentral midtbane.

Slikt holder ikke. Trykket og intensiteten fra Fergusons tid er borte. Mot Newcastle virket laget som en punktert ballong.

Spørsmålstegn ved Moyes

Fellaini symboliserer også en annen sannhet: det som fungerer i Everton, fungerer nødvendigvis ikke på Old Trafford.

Moyes’ suksess på Goodison Park var basert på en beundringsverdig blanding av korte pasninger og direkte spill. Laget var intensivt, solid og godt organisert. Moyes var kompetent begge veier, men spillere har sagt at fokuset var mer defensivt enn offensivt.

Enkelte trenere er dyktige med mindre lag – de kan drille forsvaret, organisere midtbanen, straffe defensive feil – men i klubber med en mer dominerende stil, sliter de. Er Moyes en av disse?

Thore Haugstad

Fotballen som kreves i United er som vi vet annerledes. Er det da realistisk å forvente at Moyes skal omskrive en 11 år gammel suksessoppskrift over natta? Om han får tid, er han kapabel til å gjøre det?

Spesielt det siste spørsmålet fortjener oppmerksomhet. Enkelte trenere er dyktige med mindre lag – de kan drille forsvaret, organisere midtbanen, straffe defensive feil – men i klubber med en mer dominerende stil, sliter de. (Roy Hodgson er et godt eksempel.) Er Moyes en av disse?

Resultatene så langt tyder på det. Om han ikke er det, hva er det da han bygger mot? De fleste topptrenere jobber mot et prinsipielt ideal – Arsène Wenger har sin attraktive angrepsstil, Brendan Rodgers liker høy ballbesittelse, José Mourinho foretrekker kontringer. Hva med Moyes?

Og hvis målet er å skape et dominerende, ballbesittende og teknisk lag – i tro United-tradisjon – hvorfor hentet han Fellaini?

Ferguson ankom Manchester etter å ha vunnet tre ligamesterskap, en cupvinnercup og fire nasjonale cuper med Aberdeen. Trofékabinettet til Moyes inneholdt et seriemesterskap fra 2. divisjon med Preston North End.

Thore Haugstad

En vinnerskalle?

Spørsmålene er mange å besvare, spesielt ettersom sesongen forverres. På overflaten er det mange grunner til at Moyes er Fergusons perfekte arvtager. Det fotballfaglige er ikke en av dem.

Det er heller ikke vinnermentalitet. Ferguson ankom Manchester etter å ha vunnet tre ligamesterskap, en cupvinnercup og fire nasjonale cuper med Aberdeen. Trofékabinettet til Moyes inneholdt et seriemesterskap fra 2. divisjon med Preston North End.

Topplag gjør det til en vane å vinne trofeer, men for Moyes er dette nytt. Den urokkelige standarden Ferguson satte til spillerne, om vinnervilje, mentalitet og evnen til aldri å gi opp, var blant hans store styrker.

Et typisk sluttprodukt av den innstillingen var de mange sene opphentingene. Vi har sett få av dem under Moyes.

Formen må nå snus. Motstanderne i ligaen inn mot januar heter Aston Villa, West Ham, Hull og Norwich. Det er kamper som bør vinnes, men som fort kan tapes. Overgangsvinduet blir ekstremt viktig, og den naive overgangsstrategien må vrakes for å hente inn begavede midtbanespillere.

For Moyes handler det om å redde sesongen. Målet må være topp fire, som i utgangspunktet er skuffende nok. Noe lavere vil være en katastrofe.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia