Van Persie-historikken United-fansen bør frykte

Robin van Persie har scoret hele 48 ganger i ligaen på de siste 18 månedene. Men både ankler og knær har en tendens til å svikte nederlenderen i løpet av en lang sesong.

Robin van Persie

SKADEUTSATT: Robin van Persie forlater Arsenal til fordel for Manchester United. Spilleren har bøttet inn mål for London-klubben de siste sesongene, etter at de store skadeproblemene begynte å minke.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Onsdag ble det klart at Arsenal har godtatt et bud fra Manchester United på 224 millioner kroner for lagkaptein Robin van Persie, og det er ventet at den nederlandske spissen vil debutere for sin nye klubb i bortemøtet med Everton på mandag.

Van Persie, som hadde ett år igjen av kontrakten med Arsenal, ga tydelig beskjed tidligere i sommer at han ikke kom til fortsette karrieren i The Gunners.

- Sier litt om hvordan fotballen er blitt

Dermed må flere skuffede Arsenal-supportere innse at forrige sesongs toppscorer i Premier League med 30 mål, blir å finne hos rivalen på Old Trafford de neste sesongene.

Der skal han de neste sesongene være med på å hjelpe Sir Alex Fergusons menn i jakten på trofeer.

Kenneth Fredheim

Arsenal-supporter og sportssjef i CANAL + Kenneth Fredheim er skuffet over at Robin van Persie går til rivalen Manchester United.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det sier alt om hvordan fotball er blitt. Det er veldig individualisert, og alle tenker på seg selv. Jeg hadde ikke trodd at han skulle ende opp i Manchester United. Det hadde på mange måter vært enklere å fordøye dersom det ble en av toppklubbene i en av de andre store ligaene i Europa, sier Arsenal-supporter og sportssjef i CANAL+, Kenneth Fredheim til NRK.no.

«Ankler av glass»

Fredheim har fulgt van Persies karriere i Premier League fra kommentatorplass frem til 2010.

Og selv om forrige sesongs ligatoer nå har signert forrige sesongs toppscorer, mener Fredheim likevel det kan være grunn til bekymring for de som har hjertet sitt i Manchester United.

29-åringen har nemlig vært særdeles skadeutsatt i løpet av årene på Highbury og Emirates.

I debutsesongen fikk angriperen store deler av sesongen ødelagt på grunn av ankelproblemer, og i den påfølgende sesongen gjorde en kneskade at nederlenderen nok en gang ikke kom ordentlig i gang i Arsenal-drakten.

I tillegg fortsatte skadene i anklene å dukke opp med jevne mellomrom, og Arsenal-supporterne begynte etter hvert å forstå hvorfor spilleren hadde rykte på seg for å ha «ankler av glass».

Senere har spilleren vært skadet både i hofta, leddbånd, samt en rekke strekkskader.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Van Persie skadet

Robin van Persie var skadet støtt og stadig i løpet av sine første sesonger i Arsenal.

Foto: JON SUPER / AP

35 ligamål i 2011

Men ved årsskiftet 2010/2011 løsnet det for alvor for van Persie.

I kalenderåret 2011 unngikk Arsenal-spissen de verste skadene og scoret totalt 35 mål i ligaen. I 2012 hadde Arsenal summet seg etter en svak sesongstart, og van Persie var mannen som skjøt rødtrøyene oppover på tabellen.

Det ble totalt 13 mål i ligaen i van Persies siste måneder i klubben.

Med andre ord betyr det at hele 48 av Robin van Persies totalt 96 ligamål for Arsenal ble scoret fra januar 2011 frem til i dag - det vil si 50 % av målene er scoret i løpet av de siste 18 månedene av hans karriere i London-klubben.

– De siste 18 månedene i van Persies Arsenal-karriere har egentlig vært litt mot normalen. Han har tidligere vært en av de spillerne man har trodd aldri ville få ut potensialet sitt. Han har vist glimt av verdensklasse her og der, men på grunn av skadene har han nærmest blitt regnet som et talent, selv når han begynte å nærmere seg 26-27 år.

– United-supporterne frykter nok at skadene skal begynne å dukke opp igjen, men hvis han slipper unna vil han nok banke inn 30 mål i den klubben også, legger Fredheim til.

Temperamentsfull

Robin Van Persie og Tim Kruhl

Van Persie hisser på seg Newcastles nederlandske keeper Tim Kruhl.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Robin van Persie er også kjent som en temperamentfull spiller, og det har bydd på problemer tidligere.

Da han kom til klubben fantes det allerede flere sterke personligheter i kulissene, men etter hvert som Patrick Vieira, Dennis Bergkamp, Thierry Henry, Fredrik Ljungberg, og Adebayor forsvant, ble Robin van Persie plutselig lagets viktigste brikke fremover på banen.

På det nederlandske landslaget har heller ikke ting vært enkle for van Persie, som stadig havnet i krangler med tidligere trener Bert van Marwijk og flere av lagkameratene.

Thomas Vermaelen og Robin van Persie

Ajax-spiller Thomas Vermaelen (t.v) og Robin van Persie i heftig krangel. Senere ble de to spillerne lagkamerater i Arsenal.

Foto: Peter Dejong / AP

Fredheim mener det blir spennende å se hvordan situasjonen blir i spissrekkene til Manchester United, sammen med blant annet Wayne Rooney, Danny Welbeck, Javier Hernandéz, Frederico Macheda.

Bulgareren Dimitar Berbatov er fremdeles i klubben, men er ventet å bytte beite før overgangsvinduet stenger.

– Hva vil skje når to så sterke personligheter skal spille sammen i angrepsrekka, eller konkurrere om en plass på topp? I den første delen av hans Arsenal-karriere hadde han et temperament som var ute av kontroll, og han slet med å finne sin plass i rekken bak blant annet Thierry Henry, sier Fredheim.

– Men det skal sies at Sir Alex Ferguson er en mester på å håndtere store spillere, og sørger for at ingen spiller vokser seg større en klubben.

I fjor forsvant Cesc Fabregas og Samir Nasri ut portene på Emirates sent i overgangsvinduet, og Arsene Wenger klarte ikke å sikre seg fullverdige erstattere før sesongen brakes løs.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Robin van Persie

Robin van Persie scoret utrolige 38 ligamål i løpet av sine 18 siste måneder i Arsenal.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Har gode erstattere

I år var derimot London-klubben tidlig ute med å sikre seg forsterkninger, dersom kapteinen skulle forsvinne, og Lukas Podolski, Olivier Giroud og Santi Carzorla er hentet inn som klare forsterkninger i angrepsrekka.

Derfor tror Fredheim at Arsenal går en god sesong i møte, selv uten sin toppscorer.

– Jeg tror faktisk at Arsenal kan være med å kjempe om en ligatittel, selv uten Robin van Persie, avslutter Fredheim.

Fotballnyheter