NRK Meny
Normal

– Forventningene er store

Louis van Gaal er i gang med sin trenergjerning i Manchester United. Redaktøren for klubbens norske supportermagasin sier optimismen er stor blant fansen.

Van Gaal

Louis van Gaal, her på flyplassen i Rotterdam på vei til Manchester, møter Manchester United-spillergruppa for første gang onsdag.

Foto: Sander KONING / Afp

Louis van Gaal er ikke en mann som har bruk for ferie. Kun fire dager etter å ha ledet Nederland til seier i bronsekampen i VM, tar nederlenderen fatt på sin nye jobb i Manchester United.

Van Gaal har selvfølgelig hatt kontakt med ledelsen i United, og signerte Luke Shaw og Ander Herrera mens han var i Brasil, men onsdag blir første gang han møter spillergruppa. Han har sin første offisielle pressekonferanse med klubben torsdag.

Laster Twitter-innhold

Lars Morten Olsen, redaktør for United-supporteren, sier United-fansen gleder seg til å se van Gaal i aksjon.

– Jeg var på Carrington i går og forventningene der er store, og jeg tror nok de fleste supporterne gleder seg mer nå enn de gjorde for 12 måneder siden, sier Olsen til NRK.

Arven etter Moyes

Van Gaals forgjenger kunne knapt fått en verre tid i Manchester United. David Moyes vant ingen titler, kom på sjuendeplass i den engelske eliteserien og fikk fyken etter bare 10 måneder i sjefsstolen.

David Moyes

David Moyes hadde en marerittsesong med Manchester United.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

NRKs fotballskribent Thore Haugstad mener van Gaal er atskillig bedre skikket enn det Moyes var.

– Moyes gikk fra Everton til United. Det er en enorm overgang når det gjelder press, forventninger og arbeidsmengde. Mens i van Gaal har United en av de mest selvsikre og karismatiske personlighetene i verdensfotballen, og det trenger du til en jobb som fører med seg så mye press, sier Haugstad.

Han tror også van Gaals tilnærming til hvilken fotball United bør spille er en fordel for nederlenderen.

– Han har i tillegg en spillestil som passer United mye bedre enn det Moyes hadde. United krever offensiv fotball, mange mål og fokus på unge spillere, og det er noe van Gaal har bevist at han kan.

Lars Morten Olsen tror også van Gaal stiller bedre skikket til jobben enn det Moyes gjorde.

– Han har ledet store klubber, og han har i motsetning til Moyes bevist at han er en vinner. Han virker mer som en Ferguson-type, han er «no nonsense» og stiller høye krav til spillerne sine, sier Olsen.

Maner til tålmodighet

René Meulensteen, førstelagstrener for United i perioden 2008-2013, sier i et intervju med Sky Sports at United-fansen ikke må forvente øyeblikkelig suksess under van Gaal.

René Meulensteen

René Meulensteen, her fra dagene som Fulham-manager, mener United-fansen ikke kan forvente resultater fra van Gaal med en gang.

Foto: LINDSEY PARNABY / Afp

– United blir fortsatt sett på av motstanderne som et lag som kan slås, til det motsatte er bevist. De hadde en katastrofesesong under Moyes, og det vil ta tid for en ny manager å rette opp laget, sier Meulensteen.

Han tror likevel ikke presset jobben fører med seg kommer til å bli et problem for van Gaal.

– Jeg tror ikke størrelsen på jobben kommer til å plage van Gaal i det hele tatt. Jeg tror tvert imot han kommer til å vokse på det.

Karismatisk

Moyes slet i sin tid i United med å få med spillerne på sin visjon og ønske om hvor han ville prøve å føre klubben. Thore Haugstad mener det ikke vil bli et problem for van Gaal.

– Van Gaal har en veldig stor personlighet. Han er karismatisk, han er prinsippfast, og han er ikke en person som vil settes i ubalanse av oppgaven, sier Haugstad, og fortsetter:

– Moyes hadde ikke de lederegenskapene og den karismaen som skulle til for at spillerne skulle følge ham og den retningen han tok klubben i. Det er ikke noe problem for van Gaal, og han vil ikke tolerere at spillerne sier ham imot.

Van Gaal har aldri vært redd for å irettesette spillerne sine, og Haugstad tror eventuelle kranglefanter i United vil bli satt ut av laget.

– Det som kan skje er at noen spillere blir uenige med ham og faller ut. Men det er bedre at en liten gruppe faller ut enn at hele laget ikke tror på retningen treneren tar dem, som var det som skjedde under Moyes.

– Flere strenger å spille på

Van Gaal har vunnet den hjemlige ligaen i alle klubblagene han har trent, i tillegg til mesterligaen med Ajax og fire cuptitler. Det har han gjort med mange forskjellige spillestiller.

– Han har vist at han har flere strenger å spille på, han har både en plan B og en plan C, så hvis den originale taktikken ikke fungerer er han villig til å endre, sier Lars Morten Olsen.

Én ting har likevel vært konstant i van Gaals tilnærming til klubbledelse: Han satser på unge spillere. Edwin van der Sar, Clarence Seedorf og Edgar Davids fikk sjansen for ham i Ajax, Xavi, Iniesta og Carlos Puyol fikk det samme i Barcelona, og en ikke helt ukjent tysker ved navn Thomas Müller fikk sitt gjennombrudd i Bayern München under van Gaals ledelse.

– Han er veldig flink til å promotere unge spillere, han har en veldig offensiv spillestil, så prosjektet hans i United ser veldig spennende ut, oppsummerer Thore Haugstad.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.