NRK Meny
Normal

Bekreftet: Van Gaal blir United-manager

Nederlenderen Louis van Gaal (62) er endelig bekreftet som Manchester Uniteds nye manager. Den erfarne manageren har skrevet treårskontrakt med klubben.

Van Gaal

LIGGET I KORTENE: Louis van Gaal ble trukket frem som den fremste favoritten til å erstatte avsatte David Moyes. Nå har United bekreftet at ryktene stemmer.

Foto: Koen van Weel / Afp

– Det har alltid vært en drøm for meg å jobbe i Premier League. Å få jobbe som manager for Manchester United, den største klubben i verden, gjør meg veldig stolt, sier van Gaal i sin første uttalelse som United-manager.

Louis van Gaal

ERFAREN MANAGER: Louis van Gaal har trent storklubber som Barcelona og Bayern München tidligere. Som spiller var han midtbane på flere nederlandske lag.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Offentliggjøringen av Louis van Gaal skjedde nøyaktig kl 15.00 mandag.

– Jeg har trent lag som har spilt på Old Trafford før, og vet hvilken fantasisk arena det er, og hvor lidenskapelige og kunnskapsrike fansen er. Klubben har store ambisjoner, jeg har store ambisjoner, og sammen er jeg sikker på at vi vil skrive historie, sier nederlenderen.

Van Gaal overtar etter David Moyes, som fikk sparken 22. april i år. Moyes ledet Manchester United til lagets svakeste plassering i Premier League noensinne (7.-plass).

Tidligere har Louis van Gaal vært manager i Barcelona, Ajax, AZ og Bayern München. Han har også vært nederlandsk landslagssjef i to perioder (se faktaboks).

Giggs med på laget

Den nederlandske landslagssjefen har signert en treårskontrakt med «The Red Devils».

Ryan Giggs, som har fungert som vikarmanager i United siden oppsigelsen av Moyes, blir hans assistent.

– Jeg er henrykt over muligheten til å jobbe som assistentmanager. Louis van Gaal er en trener i verdensklasse, og jeg kommer til å lære mye om trening ved å kunne observere og delta på så nært hold. Manchester United har vært en stor del av livet mitt, og jeg er utrolig glad for å kunne jobbe videre her i en så viktig rolle, sier Giggs.

Giggs hinter dermed til at hans lange karriere som spiller går mot slutten.

Van Gaal starter i jobben for fullt etter fotball-VM i sommer. Nederlenderen er den første United-manageren som ikke kommer fra Storbritannia eller Irland.

Styrelederen: – Manager i verdensklasse

Ed Woodward

FORNØYD: Manchester Uniteds styreleder Ed Woodward virker å ha troen på duoen Louis van Gaal/Ryan Giggs.

Foto: Jon Super / Ap

– Vi har sikret oss tjenestene til en av de mest fremgangsrike managerne i verden. Han har oppnådd mange ting i karrieren, og Old Trafford vil være en passende scene der han kan skrive nye kapitler i Manchester Uniteds historie, skriver styreleder Ed Woodward på Uniteds hjemmeside.

Også United-styret virker fornøyd med at Ryan Giggs fortsatt vil ha en rolle i garderobene på Old Trafford.

– Jeg er henrykt over at Louis har valgt Ryan som assistent. Ryans tilknytning til klubben over de siste tiårene og hans kunnskap og status vil være til stor nytte for Louis. I tillegg vil det være en fantastisk mulighet for Ryan til å lære mer av en manager i verdensklasse. En manager som med sin vilje til å angripe og tro på ungdom er som skreddersydd for Manchester United, sier Woodward.

Louis van Gaal har vunnet 19 troféer på klubbnivå. Det er ett trofé mindre enn José Mourinho og 29 færre enn Sir Alex Ferguson, melder statistikktjenesten Infostrada.

Henrykt supporterleder tror på gull

Supporterleder i Manchester Uniteds norske fanklubb, Bård Viken, gleder seg stort over at en så erfaren manager er på vei inn dørene på Old Trafford.

– Jeg og mange med meg er veldig fornøyd med at vi får en rutinert trener, en som er en garantist for offensiv fotball, og som også tar med seg en sunn dose galskap inn i trenerjobben. Dette kommer til å bli gøy, sier Viken til NRK.no.

– Hvor er Manchester United om 12 måneder?

– Om tolv måneder løfter Manchester United Premier League-troféet, og hvis vi er heldige så får vi kanskje med en eller to hjemlige cuper også, sier Viken ambisiøst.

Viken er også positiv til at Ryan Giggs er med i fremtidsplanene til United.

– Det er kjempeviktig at kontinuitetsbærerne er med videre, særlig når det kommer så mange utsikftninger som det ligger i kortene at det blir nå. Det er bare positivt.

Tidligere i vår har det vært meldt at United-eierne vil svi av enorme summer for å løfte Manchester-klubben tilbake til gamle høyder.

Engelske medier har hevdet at klubben er villig til å bruke så mye som én milliard kroner på spillerkjøp i sommer.

– Louis van Gaal har vært veldig tro mot 4-3-3 som system, og om man ser på dagens spillerstall kan det by på utfordringer for noen i troppen. Men jeg velger å se på det med positive øyne. Dette blir moro, gjentar Viken.

– Det er spillere i forsvarsleddet og på midtbanen som er modne for utskiftning, så det kommer til å komme inn mange nye, det tror jeg, sier supporterlederen.

– Hva slags spillere ser du et behov for i United?

– Vi trenger ulike profiler. Vi trenger en beinhard midtbanespiller som kan spre baller og en forsvarsspiller som kan fylle rollen Nemanja Vidic har hatt (Vidic går til Inter i sommer journ.anm.). Vi trenger også en rask og kreativ offensiv midtbanespiller. Vi trenger mange nye, men jeg er helt sikker på at van Gaal allerede har flere i tankene, sier Viken.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Fotballnyheter