Valget viktigere enn fotballkampen i Portugal

I Portugal er ikke EM-kvalifiseringskampen mot Norge det viktigste som skjer denne helgen.

Portugisere

Drosje-sjåførene (f.v.) Pelé, Nuno og Alfredo sier til NRK at valget er viktig.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

I hovedstaden Lisboa er det søndagens valg som stjeler overskriftene.

– Fotballkampen er forsvinnende liten i forhold til valget, sier de portugisiske pressefolkene NRK snakket med på pressetreffet med det norske landslaget fredag.

De dekker oppladningen til EM-kvalifiseringskampen mot Norge, men i likhet med de fleste andre portugisere er de mest opptatt av valget denne helgen.

Slik følger du Portugal - Norge på NRK.no

Fokus på valget

Mens det norske landslaget har dominert avisspaltene og tv-sendingene den siste uken, har det portugisiske nyhetsbildet vært preget av politiske valgløfter. Løfter om en bedre hverdag i et økonomisk skakkjørt land.

En av landets største aviser, «Publico», vier for eksempel ikke fotballandslaget noe plass på forsiden dagen før skjebnekampen. Forsiden domineres av valgsøyler og valgnyheter.

Lørdagens fotballkamp er imidlertid ekstremt viktig for Portugal. De ligger på andre plass i Norges gruppe, tre poeng bak gruppeleder Norge. Med seier lørdag tar de et viktig steg på veien mot et EM-sluttspill det portugisiske folk forventer at de kvalifiserer seg til.

Politica

En av Portugals største aviser, «Publico», skriver ingenting om landskampen på forsiden dagen før den spilles.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Mister kunder

– Jeg er veldig fotballinteressert og vet at fotballen er viktig for mange portugisere, men akkurat nå er valget viktigere, sier drosjesjåfør Humberto Cruz.

35-åringen, som NRK møter i hovedstaden Lisboa, er opprinnelig musiker, men som han sier «var det lite penger å hente i musikken», derfor kjøpte han seg en taxi.

Dessverre for Humberto og kollegaene er det heller ikke her mye penger å tjene nå om dagen.

– Jeg begynte å miste kunder for omtrent et år siden og det er bare blitt verre, sier drosjekollega Nuno (38).

NRK har snakket med flere portugisere som venter på søndagens valg i stedet for lørdagens kamp. En dresskledd mann vi møter utenfor hotellet oppsummerer situasjonen slik:

– Det viktigste er å få gjennomført et godt valg. Vi må ut av den økonomiske krisen. Fotball betyr lite i den store sammenheng.

Ba om kriselån

I begynnelsen av mai inngikk Portugal en avtale med Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU om et kriselån på over 600 milliarder kroner.

Portugal ble da det tredje EU-landet som har måttet be om kriselån. De to andre er Hellas og Irland.

Men kriselånet er bare ett av mange tiltak Portugal har gjort for å prøve å redde den økonomiske situasjonen i landet. I april fikk de inn rundt en milliard euro i lån etter å ha auksjonert ut statsobligasjoner.

I mars gikk Portugals statsminister José Sócrates av etter at nasjonalforsamlingen sa nei til hans forslag til innstrammingspakke. Et såkalt «forretningsministerium» har styrt landet frem til juni. Men nå skal det altså holdes nyvalg. Portugiserne håper en ny regjering skal få landet på rett kjøl igjen.

Fotballnyheter