– Vil spørre Marta om hun blir med på en helsprø idé

Onsdag drar trolig sportssjefen i Avaldsnes til Sverige for å ha møter med superstjernen Marta og to andre spillere.

FIFA Women's World Player

Marta Vieira da Silva, med artistnavn Marta, har etablert seg som kvinnefotballens største stjerne. Nå håper Avaldsnes de kan få brasilianeren til Norge.

– Om vi får til dette, er det på papiret ingen som kan slå oss i Norge, sier Arne Utvik, sportssjef i Avaldsnes.

Kvinnefotball får sjelden mye oppmerksomhet, i alle fall ikke for spilleroverganger mellom klubbene.

Unntaket er når det handler om brasilianske Marta, kåret til verdens beste kvinnelige fotballspiller fem ganger.

Ikke minst har det skapt overskrifter at hun nå noe overraskende kobles til norske Avaldsnes, som kun har spilt på det øverste nivået i én sesong.

– Vil høre om hun er interessert

Det høres kanskje usannsynlig ut at hun skal velge Avaldsnes, men Utvik har store visjoner for klubben og vil nå gjøre seriøse forsøk på å få 28-åringen på laget.

Det skjer to uker etter at NRK.no først omtalte at Martas agent selv hadde tatt kontakt med Avaldsnes.

Onsdag drar Utvik trolig til Sverige for å møte flere spillere i Tyresö, klubben Marta har spilt for de siste sesongene.

De andre spillerne vil han ikke si navnet på, men Utvik sier han vil møte Marta.

– Jeg vil høre med henne hva hun forventer, hva hun ønsker seg og om hun er interessert. Jeg skal spørre om hun vil være med på et eventyr. En helsprø idé, sier Utvik.

– Hva legger du i det?

– Nei, om hun vil komme til en liten øy på vestlandet, til en klubb som i løpet av to år kanskje er på vei mot Europa-toppen, sier Utvik.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FBL-FIFA-BALLONDOR

Marta har vært fast inventar på de årlige Gullballen-utdelingene. Hun har vunnet prisen for årets beste kvinnelige fotballspiller hele fem ganger. Her er hun med Lionel Messi.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

Agentene har kontakt

Etter at koblingen mellom Avaldsnes og Marta ble kjent har Utvik opplevd det som trolig er det nærmeste en leder av en toppserieklubb kommer en mediestorm.

– Det har vært helt sprøtt. Det har vært tv, radio og aviser hver dag, sier han.

Utvik legger ikke skjul på at oppmerksomheten Marta-koblingen har fått gjør ham enda mer lysten på å få henne til klubben.

Han tror en eventuell overgang kan gjøre at norsk kvinnefotball får mer oppmerksomhet også på sikt.

Avaldsnes´ agent har nylig vært i kontakt med Martas agent på nytt, men de har ennå ikke hatt direkte kontakt med spilleren.

Om han drar til Sverige allerede onsdag er fortsatt noe usikkert.

– Det handler om en kontrakt vi holder på med. Hvis den går i orden, da drar jeg helt garantert. Det er to spillere jeg vil snakke med, sier Utvik, som ikke vil si om denne kontraktforhandlingen gjelder Marta eller en annen spiller.

Utvik har tidligere uttalt at klubben kun vil velge fra øverste hylle når de nå skal signere nye spillere.

Satser voldsomt

Marta vil forlate Tyresö ettersom de sliter voldsomt med økonomien, til tross for internasjonal suksess. Marta har hatt hele 168.000 kroner i månedslønn, noe som har vært et tankekors for Avaldsnes. En slik lønn er det mildt sagt uvanlig å kunne tilby i kvinnefotballen.

Tyresö er i semifinalen i mesterligaen, men kommer til å miste mange av de beste spillerne etter sesongen på grunn av problemene.

Mye tyder på at noen av dem kan havne i Avaldsnes, som satser voldsomt.

cecilie

Cecilie Pedersen, som ofte spiller for det norske landslaget, er en av de lokale spillerne på Avaldsnes. Nå kan hun bli lagvenninne med Marta.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg tror ikke vi er gullkandidater i Toppserien i år, selv om jeg har et håp. Jeg tror nok Stabæk vinner. På papiret vil ingen kunne slå oss om vi får spillerne vi ønsker oss, men det tar tid å samspille et lag med eventuelle nye stjerner. De må få tid, og hvordan de fungerer sammen vet man lite om før man har prøvd, forklarer han.

Utvik er mannen med pengesekken og visjonene som på få år har gjort Avaldsnes til et av Norges beste lag.

I helgen åpnet de årets Toppserie på best mulig måte da Medkila ble slått 3-0.

Vil sette Norge på kartet

Utvik har hentet spillere fra en rekke land. Blant annet har de allerede fire brasilianere på laget, og to av dem sto for alle målene mot Medkila.

– Man må jo ha en hobby, sier Utvik og humrer, før han utdyper:

– Jeg vil bevise at med vilje og å tenke utenfor boksen, da er det meste mulig. Og så er det å markedsføre idrettslaget og regionen vår, og selvsagt kvinnefotballen. Jeg ønsker at Europa skal se på Norge som en kvinnefotballnasjon å regne med igjen.

Avaldsnes har måttet tåle en del kritikk for at de har hentet inn så mange utenlandske spillere, ettersom noen mener det går utover talentutviklingen. Utvik sier denne kritikken har roet seg i det siste.

– Man skulle tro det er litt stas å få være medpå et sånt lag, enten om det er i a-stallen eller i rekruttstallen. Det er en mulighet man kanskje aldri får igjen, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

 • Legger opp og blir manager

  Den tidligere Manchester United-stjernen Wayne Rooney (35) er ansatt som Derby-manager på permanent basis. Samtidig legger han også opp som fotballspiller.

  Det melder Championship-klubben selv på sine nettsider.

  Rooney kom til Derby som spillende trener i starten av 2020, men har ledet klubben siden slutten av november. Han har nå signert en kontrakt på 2,5 år for klubben som ligger tredje sist i mesterskapsserien i England.

  775448944
  Foto: Ian Kington / AFP
 • Rooney ble Derby-manager fast

  Wayne Rooney, den tidligere Manchester United-stjernen, er ansatt som manager for Derby FC på permanent basis, melder klubben på sine nettsider. Rooney har ledet klubben siden slutten av november, og har nå signert for 2,5 år fremover.

  Rooney
 • Ferdig i Vålerenga

  Midtstopper Johan Lædre Bjørdal og Vålerenga er enige om å avslutte kontrakten seks måneder før tiden.

  – Jeg har hatt en veldig fin tid i Vålerenga, og det er deilig å kunne avslutte tiden her med den sesongen vi hadde i fjor og medaljen hengende rundt halsen. Jeg er glad for det jeg har bidratt med, sier han til klubbens egen nettside.

  34-åringen kom fra belgiske Zulte Waregem før 2019-sesongen. Han står med 40 kamper for Oslo-klubben.

  Bjørdal sier han ikke har planer om å legge opp, men spille «noen år til».

  Johan Lædre Bjørdal
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Graham Hansen forlenger

  Den norske landslagsstjernen Caroline Graham Hansen (25) har forlenget med Barcelona fram til 2023.

  Graham Hansen som ankom klubben fra Wolfsburg sommeren 2019, har bundet seg til Barcelona fram til 2023 melder klubben på sine nettsider fredag.

  Kantspilleren ble kåret til den Norges beste fotballspiller i 2020.

  Hun har scoret 16 mål på 39 kamper for Barcelona. Hun har vunnet både ligaen, den spanske supercupen og den katalanske cupen.

  Caroline Graham Hansen
  Foto: Marc Gonzalez Aloma / Zuma Press
 • Arsenals seiersrekke ble brutt

  For første gang på 12 kamper holdt Arsenal nullen på hjemmebane i Premier League, men seiersrekken på fire kamper ble brutt med 0-0 mot Crystal Palace.

  Gjestene fra sørsiden av elva var best i første omgang og kunne godt ha ledet ved pause. Arsenal kom friskt fra start i 2. omgang, men det var en kamp som aldri tok fyr.

  Det mest positive for Arsenal var at laget omsider unngikk mål i en hjemmekamp. Baklengs i 11 på rad var den lengste rekken siden 1984. (NTB)

  Premier League - Arsenal v Crystal Palace
  Foto: Alastair Grant / Reuters