Hopp til innhold

Utfordringene som venter van Gaal

BLOGG: Louis van Gaal (62) kan bare glemme å ta seg sommerferie i år. På treningsfeltet i Manchester er det mer enn nok å henge fingrene i.

Van Gaal

NOK Å GJØRE: Louis van Gaal ledet sin første trening med Manchester United onsdag. I dag holder han sin første pressekonferanse.

Foto: Sander KONING / Afp

Den nye United-bossen holder i ettermiddag sin første pressekonferanse som manager i engelsk Premier League – bare fem dager etter at han guidet Nederland til VM-bronse.

Ifølge engelske medier skal det ha vært etter van Gaals eget ønske at han starter i United-jobben allerede nå. Nederlenderen skal ha takket nei til ferie.

Det er rett og slett ikke tid til å ligge på stranden – med Premier League-starten bare 31 dager unna er han nødt til å skride til verket allerede nå.

Som han selv har sagt: «Forberedelser er alt».

Hvem får bli?

Marouane Fellaini

FERDIG?: Marouane Fellaini hevdes å måtte se seg om etter en ny klubb - til tross for god innsats for Belgia i VM.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Mens fotball-VM har pågått har van Gaal jobbet deltid for United. Ander Herrera (Athletic Bilbao) og Luke Shaw (Southampton) er hans første signeringer. I tillegg ble den serbiske U17-landslagskeeperen Vanja Milinkovic klar for klubben i mai.

Og flere nye navn skal det bli. Nederlenderen er lovet et massivt overgangsbudsjett i sommer. Det snakkes om et transferbudsjett på svimlende 1,5 milliarder kroner.

Men spillere inn betyr naturligvis at flere må ut.

Det er ventet at van Gaal trolig vil svinge øksa over spillerne med kort tid igjen av kontrakten sin.

Sju United-spillere har ett til to år igjen av sine kontrakter: Chris Smalling, Tom Cleverley, Patrice Evra, Javier Hernandez, Anderson, Shinji Kagawa, Darren Fletcher og Ashley Young.

I tillegg hevdes det at Marouane Fellainis dager på Old Trafford er talte. Nani har vært lenket bort fra United i flere somre. Og hva skjer med Wilfried Zaha, som sist sesong var på utlån til Cardiff?

Van Gaal kommer til å måtte leke «hvem skal ut?»-leken med 6-7 United-spillere – kanskje så mange som 10 (!) – før seriestart.

Hvordan bygge laget?

Behovet for en omstrukturering av laget er fundamental etter den svake (noen vil si horrible) fjorårssesongen.

Og van Gaal må begynne bakfra.

Med Rio Ferdinand (klubbløs) og Nemanja Vidic (Inter) borte, må van Gaal bygge opp et helt nytt midtforsvar. Og i en klubb (og aksjenotert milliardbutikk) som Manchester United har man ikke tid eller råd til å la unggutta prøve seg.

Skal van Gaals United kunne matche tittelutfordrerne Manchester City, Chelsea, Liverpool og Arsenal – og samtidig ta sikte på å kjempe om mesterligatittelen i fremtiden – trenger han verdensklassespillere i bakerste ledd. Og det med en gang.

Mats Hummels er nevnt. Det samme er Thomas Vermaelen. Nederlandske Stefan De Vrij spilte et glitrende VM for Nederland og er også med i diskusjonen. I tillegg har han Phil Jones og Jonny Evans fra før. Hvem vil han satse på?

Og enda viktigere: hvem klarer han å hente?

Den åpenbare svakheten Manchester-klubben har på overgangsmarkedet er at de ikke kan friste med mesterligaspill. Fotballspillere vet de har korte karrierer, og vil vinne noe nå. Helst med en gang.

Spørsmålet blir om verdensklassespillerne tør å hoppe på van Gaal-ekspressen allerede nå, med håp om at klubben kvalifiserer seg for Europas gjeveste klubbturnering til neste år.

Løper mye - løper de fort nok?

Arturo Vidal

RIVJERN: Arturo Vidal står høyt i kurs hos Louis van Gaal. Nå spørs det bare om Juventus ønsker å selge ham - og om Vidal ønsker seg til England. Her i duell med Neymar.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Fremover på banen er det også flere usikkerhetsmomenter. På angriperplass er han forholdsvis godt skodd med Robin van Persie, Wayne Rooney, Juan Mata (jeg velger å kalle ham en angriper) og Danny Welbeck. Alle er ventet å bli.

Men i leddet bak dem har United sårt manglet en kreativ kraft. Ingen har foreløpig maktet å erstatte Paul Scholes i playmakerrollen. Arturo Vidal (Juventus) imponerte for Chile i VM, har stålkondis, og er pekt ut som Uniteds nye midtbanedirigent.

I tospann med Ander Herrera eller Michael Carrick vil det da trolig være nok av løpskraft og pasningsleggere. De vil sikre at United kan opprettholde et enormt trykk på motstanderen gjennom kampens 90 minutter.

Men løper de fort nok?

Ser man på United-troppens offensive spillere, er det få som skiller seg ut som virkelige tempospesialister. Rooney er rask, men bruker mye av farta si mot eget mål – for å møte ballfører. Van Persie og Mata er ikke direkte treige, men ikke langt unna.

Arsenal har Theo Walcott og har hentet Alexis Sanchez, en av verdens raskeste spillere. Liverpool har Raheem Sterling og Philippe Coutinho. Chelsea har Eden Hazard, Oscar, Willian, André Schürrle og Mohamed Salah.

Hva har Manchester United? Antonio Valencia?

Tempo er alfa omega for å skape rom og bryte ned etablerte forsvar – noe et topplag som United vil møte ofte i løpet av en Premier League-sesong. Per nå mangler de en, eller kanskje to, virkelig temposterke, offensive spillere.

Ángel Di Maria fra Real Madrid har vært nevnt, men Real Madrid-manager Carlo Ancelotti skal være lunken til et salg. Dessuten er pengesterke Paris Saint-Germain også interessert i den tekniske lynvingen fra Argentina.

Arjen Robben ble smigret, men takket pent nei til forslaget om en overgang fra Bayern München.

Hvordan skal de spille?

Louis van Gaal er en svoren tilhenger av 4-3-3, med fremoverrettet og offensiv fotball som hovedmål. 62-åringen liker å holde på ballen. Det liker nok United-tilhengerne å høre.

Men den erfarne og innovative nederlenderen har også eksperimentert med 5-3-2 og mindre ballinnehav. Formasjonen var et siste-liten-prosjekt han satte til verks da en av hans favorittspillere på landslaget, Kevin Strootman, ble skadet like før mesterskapet .

Det fungerte med stort hell i fotball-VM. Kanskje han vil prøve dette i United også?

Spørsmålet blir han om klarer å stable sammen en spillergruppe som mestrer hans filosofi. 5-3-2-formasjonen lyktes såpass godt fordi Arjen Robben til tider var et angrep alene.

Per nå er ikke United-stallen god nok til å spille som van Gaal ønsker.

Nederlenderen har 31 dager på seg til å gjøre noe med det.

Fotball

  • Straus henter stjerneduo til Bayern

    De tidligere Chelsea-spillerne Pernille Harder og Magdalena Eriksson har begge sluttet seg til Alexander Straus' Bayern München-lag.

    Harder og Eriksson har spilt i Chelsea i flere år, men bytter beite til tysk fotball, opplyser Bayern på sine nettsider torsdag. Duoen er kjærester og har tidligere uttalt at de ønsker å spille i samme klubb.

    Danske Harder og svenske Eriksson har skrevet under på hver sin treårskontrakt med laget som ledes av norske Alexander Straus. Han tok nylig klubben til seriemesterskapet.

    Alexander Straus
    Foto: JUSTIN TALLIS / AFP
  • Kjetil Knutsen aktuell for Ajax

    Kjetil Knutsen er ein av kandidatane til trenarjobben i Ajax, hevdar den nederlandske avisa De Telegraaf. Dei skriv at toppklubben vil avgjera trenarspørsmålet innan to dagar.

    TV 2 skriv at Knutsen sin agent har vore i Nederland dei siste to vekene. Ifølgje De Telegraaf ønskjer han ikkje å svara på om han har snakka med klubben.

    Arnabuen har vore Bodø/Glimt-trenar sidan 2018, og har tidlegare vore trenar for Åsane, Fyllingsdalen og Fyllingen, i tillegg til toppspelarutviklar for Brann.

    Kjetil Knutsen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Har satt dato for Moldes CAS-høring

    Idrettens voldgiftsrett (CAS) har satt opp dato for når saken mellom Molde og Abidjan City skal behandles, det skriver TV 2. Saken er satt til 15. juni.

    Abdijan City, som holder til i Elfenbenskysten, har klaget inn Molde til CAS fordi de mener at den norske klubben «stjal» David Datro Fofana. Molde mener på sin side at Fofana stod uten kontrakt da de hentet ham i 2021, mens Abdijan mener han hadde kontrakt med dem.

    Fofana spiller nå i Chelsea etter overgangen fra Molde i vinter.

    Eliteserien i fotball 2022: Molde - Sandefjord (2-1)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Stabæk med to utvisninger i seier over VIF

    Stabæk påførte Vålerenga 2-1-tap på Nadderud i Eliteserien mandag. Videodømming ble tatt i bruk tre ganger og resulterte i et omdiskutert mål og to utvisninger

    Kasper Høgh sendte Stabæk i føringen da han styrte ballen i mål ved bakerste stolpe etter åtte minutter. Drøyt ti minutter før hvilen doblet Høghs spissmakker Mushaga Bakenga ledelsen. Bildene i etterkant viste at 30-åringens brukte hånden da han dempet ballen. Det ble gjort en VAR-sjekk, men målet ble likevel stående.

    Fem minutter etter pause traff Stabæk-kaptein Fredrik Krogstad beinet til Seedy Jatta. Dommeren delte først ut det gule kortet, men etter å ha sett situasjonen på VAR-monitoren ble det omgjort til rødt.

    Ti minutter før slutt fikk også Tobias Pachonik rødt kort for en hands i feltet.

    Stefan Strandberg reduserte fra straffemerket for gjestene, men VIF greide aldri å fullførte opphentingen, skriver NTB.

    Eliteserien 2023: Stabæk - Vålerenga (runde 8)
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Tromsø headet seg til tre poeng mot Haugesund

    To perfekte cornere ble svingt inn og stanget i mål fra Tromsøs midtstoppere da Haugesund ble nedkjempet 2-1 i Eliteserien mandag.

    Etter 18 minutter steg Jostein Gundersen til værs i feltet og headet inn ledelse til Tromsø. Haugesunds Bruno Leite hamret deretter inn utligningsmålet etter en halvtime med et prosjektil av et skudd. Noen minutter etter hvilen var det Anders Jenssen som stanget corneren til Antonsen i mål.

    Haugesund hadde ikke noen flere mål i seg, og dermed vant Tromsø 2-1, skriver NTB.

    Tromsø, jubel
    Foto: Jan Kåre Ness / NTB
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund