NRK Meny
Normal

Utfordringene som venter van Gaal

BLOGG: Louis van Gaal (62) kan bare glemme å ta seg sommerferie i år. På treningsfeltet i Manchester er det mer enn nok å henge fingrene i.

Van Gaal

NOK Å GJØRE: Louis van Gaal ledet sin første trening med Manchester United onsdag. I dag holder han sin første pressekonferanse.

Foto: Sander KONING / Afp

Den nye United-bossen holder i ettermiddag sin første pressekonferanse som manager i engelsk Premier League – bare fem dager etter at han guidet Nederland til VM-bronse.

Ifølge engelske medier skal det ha vært etter van Gaals eget ønske at han starter i United-jobben allerede nå. Nederlenderen skal ha takket nei til ferie.

Det er rett og slett ikke tid til å ligge på stranden – med Premier League-starten bare 31 dager unna er han nødt til å skride til verket allerede nå.

Som han selv har sagt: «Forberedelser er alt».

Hvem får bli?

Marouane Fellaini

FERDIG?: Marouane Fellaini hevdes å måtte se seg om etter en ny klubb - til tross for god innsats for Belgia i VM.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Mens fotball-VM har pågått har van Gaal jobbet deltid for United. Ander Herrera (Athletic Bilbao) og Luke Shaw (Southampton) er hans første signeringer. I tillegg ble den serbiske U17-landslagskeeperen Vanja Milinkovic klar for klubben i mai.

Og flere nye navn skal det bli. Nederlenderen er lovet et massivt overgangsbudsjett i sommer. Det snakkes om et transferbudsjett på svimlende 1,5 milliarder kroner.

Men spillere inn betyr naturligvis at flere må ut.

Det er ventet at van Gaal trolig vil svinge øksa over spillerne med kort tid igjen av kontrakten sin.

Sju United-spillere har ett til to år igjen av sine kontrakter: Chris Smalling, Tom Cleverley, Patrice Evra, Javier Hernandez, Anderson, Shinji Kagawa, Darren Fletcher og Ashley Young.

I tillegg hevdes det at Marouane Fellainis dager på Old Trafford er talte. Nani har vært lenket bort fra United i flere somre. Og hva skjer med Wilfried Zaha, som sist sesong var på utlån til Cardiff?

Van Gaal kommer til å måtte leke «hvem skal ut?»-leken med 6-7 United-spillere – kanskje så mange som 10 (!) – før seriestart.

Hvordan bygge laget?

Behovet for en omstrukturering av laget er fundamental etter den svake (noen vil si horrible) fjorårssesongen.

Og van Gaal må begynne bakfra.

Med Rio Ferdinand (klubbløs) og Nemanja Vidic (Inter) borte, må van Gaal bygge opp et helt nytt midtforsvar. Og i en klubb (og aksjenotert milliardbutikk) som Manchester United har man ikke tid eller råd til å la unggutta prøve seg.

Skal van Gaals United kunne matche tittelutfordrerne Manchester City, Chelsea, Liverpool og Arsenal – og samtidig ta sikte på å kjempe om mesterligatittelen i fremtiden – trenger han verdensklassespillere i bakerste ledd. Og det med en gang.

Mats Hummels er nevnt. Det samme er Thomas Vermaelen. Nederlandske Stefan De Vrij spilte et glitrende VM for Nederland og er også med i diskusjonen. I tillegg har han Phil Jones og Jonny Evans fra før. Hvem vil han satse på?

Og enda viktigere: hvem klarer han å hente?

Den åpenbare svakheten Manchester-klubben har på overgangsmarkedet er at de ikke kan friste med mesterligaspill. Fotballspillere vet de har korte karrierer, og vil vinne noe nå. Helst med en gang.

Spørsmålet blir om verdensklassespillerne tør å hoppe på van Gaal-ekspressen allerede nå, med håp om at klubben kvalifiserer seg for Europas gjeveste klubbturnering til neste år.

Løper mye - løper de fort nok?

Arturo Vidal

RIVJERN: Arturo Vidal står høyt i kurs hos Louis van Gaal. Nå spørs det bare om Juventus ønsker å selge ham - og om Vidal ønsker seg til England. Her i duell med Neymar.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Fremover på banen er det også flere usikkerhetsmomenter. På angriperplass er han forholdsvis godt skodd med Robin van Persie, Wayne Rooney, Juan Mata (jeg velger å kalle ham en angriper) og Danny Welbeck. Alle er ventet å bli.

Men i leddet bak dem har United sårt manglet en kreativ kraft. Ingen har foreløpig maktet å erstatte Paul Scholes i playmakerrollen. Arturo Vidal (Juventus) imponerte for Chile i VM, har stålkondis, og er pekt ut som Uniteds nye midtbanedirigent.

I tospann med Ander Herrera eller Michael Carrick vil det da trolig være nok av løpskraft og pasningsleggere. De vil sikre at United kan opprettholde et enormt trykk på motstanderen gjennom kampens 90 minutter.

Men løper de fort nok?

Ser man på United-troppens offensive spillere, er det få som skiller seg ut som virkelige tempospesialister. Rooney er rask, men bruker mye av farta si mot eget mål – for å møte ballfører. Van Persie og Mata er ikke direkte treige, men ikke langt unna.

Arsenal har Theo Walcott og har hentet Alexis Sanchez, en av verdens raskeste spillere. Liverpool har Raheem Sterling og Philippe Coutinho. Chelsea har Eden Hazard, Oscar, Willian, André Schürrle og Mohamed Salah.

Hva har Manchester United? Antonio Valencia?

Tempo er alfa omega for å skape rom og bryte ned etablerte forsvar – noe et topplag som United vil møte ofte i løpet av en Premier League-sesong. Per nå mangler de en, eller kanskje to, virkelig temposterke, offensive spillere.

Ángel Di Maria fra Real Madrid har vært nevnt, men Real Madrid-manager Carlo Ancelotti skal være lunken til et salg. Dessuten er pengesterke Paris Saint-Germain også interessert i den tekniske lynvingen fra Argentina.

Arjen Robben ble smigret, men takket pent nei til forslaget om en overgang fra Bayern München.

Hvordan skal de spille?

Louis van Gaal er en svoren tilhenger av 4-3-3, med fremoverrettet og offensiv fotball som hovedmål. 62-åringen liker å holde på ballen. Det liker nok United-tilhengerne å høre.

Men den erfarne og innovative nederlenderen har også eksperimentert med 5-3-2 og mindre ballinnehav. Formasjonen var et siste-liten-prosjekt han satte til verks da en av hans favorittspillere på landslaget, Kevin Strootman, ble skadet like før mesterskapet .

Det fungerte med stort hell i fotball-VM. Kanskje han vil prøve dette i United også?

Spørsmålet blir han om klarer å stable sammen en spillergruppe som mestrer hans filosofi. 5-3-2-formasjonen lyktes såpass godt fordi Arjen Robben til tider var et angrep alene.

Per nå er ikke United-stallen god nok til å spille som van Gaal ønsker.

Nederlenderen har 31 dager på seg til å gjøre noe med det.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.