Verdensklasse – men hvor skal han spille?

KOMMENTAR: Det hersker ingen tvil om at Manchester United har kjøpt en kvalitetsspiller i Ángel Di María, men argentinerens rolle i laget er mer komplisert.

Di Maria

Ángel Di María er en spiller i verdensklasse, men hvordan skal han brukes, spør Thore Haugstad.

Foto: JUAN MABROMATA / Afp

Louis van Gaal er ikke fremmed for å utnytte luksusproblemene i Real Madrid. Som Bayern München-sjef gjorde han et kupp ved å hente Arjen Robben sent i august 2009.

Fem år senere har han gjentatt bedriften ved å signere Ángel Di María.

Det kan virke merkelig at Di María selges. Den 26-årige argentineren var en av nøkkelspillerne i laget som vant mesterligaen i fjor. Hans kombinasjon av offensive ferdigheter og stor løpskraft var det som bidro mest til at Carlo Ancelottis 4-3-3-system fungerte som det gjorde.

Men kjøpet av VM-stjernen James Rodríguez satte Di Marías plass i fare, samtidig som hans lønn ikke reflekterte den innflytelsesrike rollen han hadde i laget. Forrige uke avslo han en ny kontrakt og ba om å bli solgt.

Real Madrids vanvittige dekning på sentral midtbane gjorde ham tilgjengelig. Manchester Uniteds desperasjon etter forsterkninger presset opp prisen. Nå er avtalen offisiell.

Hvor passer Di María inn?

Di María besitter utvilsomt kvalitetene United trenger. Laget har virket statisk og idéløst i sesonginnledningen. De skriker etter fart, kreativitet og større bevegelighet, noe Van Gaal nevnte etter 1-1-kampen mot Sunderland.

Spørsmålet er i hvilken rolle Di María bør tilføre disse egenskapene. Svaret hadde vært åpenbart om Van Gaal hadde spilt 4-3-3: bruk nyervervelsen som venstre ving eller venstre indreløper – hvor han var så effektiv i Real Madrid.

Dette kan ennå skje, men så langt har Van Gaal foretrukket 3-5-2. Om dette systemet beholdes, finnes det ingen åpenbar rolle. Di María er dynamisk nok til å spille ving-back, men er ingen defensiv spiller og vil blokkere veien for storkjøpet Luke Shaw.

Enkelte har nevnt rollen som sentral midtbanespiller, hvor United for øyeblikket sliter tungt. Men disse to posisjonene er hovedsakelig dyptliggende pasningsspillere i Van Gaals system, og passer bedre til spillere som Michael Carrick og Ander Herrera. Di María vil ikke kunne utnytte sin arbeidskapasitet og bevegelighet.

Andre mener han bør spille like bak spissduoen, men hva så med Juan Mata?

Robben-rollen

Robben

Di María kan få en rolle i United som ligner på den Robben har på det nederlandske landslaget.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Den mest sannsynlige rollen er muligens som en slags vandrende spiss. Van Gaal tok Nederland til tredjeplass i VM i stor grad takket være Robben, som i utgangspunktet var midtspiss, men som løp dit han ville og utfordret langs kantene i kjent stil.

Det virker logisk for United å ha fire spisser. Nylig sa Van Gaal at Danny Welbeck kunne forlate klubben. Dette åpner opp en plass for Di María. En slik rolle vil også danne større bredde i angrepet og skape rom sentralt i banen for Mata og Wayne Rooney eller Robin van Persie.

Kort sagt er dette den meste åpenbare måten å utnytte Di Marías egenskaper på i dagens system. Selv defensivt vil han kunne ha kapasitet til å følge motstanderens sidebacker.

Må finne formelen

Det er selvsagt også mulig å gjøre små forandringer på formasjonen. Mandag kveld presenterte Gary Neville en slik løsning: et 3-5-1-1-system med en flat midtbanetrio sentralt i banen samt en offensiv midtbane bak en alenespiss.

Dette vil gjenskape indreløperrollen Di María bekledde i Real Madrid. Han vil kunne fosse nedover langs venstrekanten og drible, legge inn og skape overtall sammen med Mata og Shaw. Bak han vil Carrick kunne strø pasninger, mens Herrera inntar rollen som høyre indreløper.

Det er ikke umulig at Van Gaal gjør noe lignende. Treneren forandret stadig Nederlands formasjon under VM for å få mest mulig ut av spillermaterialet. De spilte både 3-5-2, 3-4-1-2 og 3-4-3. I United kan han også bruke 4-3-3 og 4-2-3-1 allerede nå.

Hva nederlenderen enn velger, er det ingen tvil om at Di María vil tilføre en dimensjon United sårt mangler. Han er en spiller i verdensklasse. Offensivt har Van Gaal nok talentfulle profiler til å kunne komponere et slagkraftig angrep.

Nå må han bare få dem til å fungere sammen.

Fotballnyheter