Gråt etter straffemiss i det 120. minutt

Asamoah Gyan står ved 11-meteren i det 120. minutt. Treffer han straffen, går Ghana videre.

Laster innhold, vennligst vent..

Uruguay - Ghana 1-1 (5-3 e.str.) - Uruguay videre til semfinalen

Kvartfinalen mellom Uruguay og Ghana var i ferd med å ebbe ut i 1-1 da det hele eksploderte på overtid av andre ekstraomgang.

Ghana presset på, og på den andre av to avslutninger fra kloss hold måtte Luis Suarez bruke armen for å stoppe Ghanas avslutning. Rødt kort og straffe - i det 120. minutt!

Ghanas Asamoah Gyan hadde allerede truffet to straffer i VM, men om noen følte seg sikre på nok et treff, tok de feil. Straffen gikk via tverrliggeren og over. En svært fortvilet Gyan måtte innse at kampen gikk til straffesparkkonkurranse.

Chip-straffe avgjorde

Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert. Gyan traff sin straffe i straffesparkkonkurransen, men da både Ghanas kaptein John Mensah og tidligere Fredrikstad-spiller Dominic Adiyiah bommet, var alt opp til Uruguays Sebastian Abreu.

Og kanskje hadde han sett gamle videoer av Antonín Panenka fra EM-finalen i 1976, for midt i kampens hete valgte uruguyaneren å chippe ballen midt i mål. Keeper gikk til siden, og ballen seilet i nettet.

Dermed kunne en gråtende Asamoah Gyan konstatere at alle de afrikanske lagene er ute av VM, og at Uruguay møter Nederland i semifinalen i VM.

- Slik er fotball. Vi hadde en enorm mulighet, men dere så hva som skjedde, sukket Ghanas landslagssjef Milovan Rajevac etter kampen.

Uruguay best i åpningen

Uruguay startet kampen best. Søramerikanerne ledet 6-0 i cornere den første hamvtimen, og hadde initiativet i kampen.

Etter 30 minutter snudde kampbildet totalt. Ghana skapte to store sjanser med ett minutts mellomrom, og så seg aldri tilbake.

Og to minutter på overtid av første omgang fikk de uttelling. Utskjelte Sulley Muntari mottok ballen på 30 meters hold og fyrte løs. Keeper Nestor Muslera tok et skritt i feil retning på grunn av den uforutsigbare skruen i skuddet, og var dermed satt helt ut av spill.

Jabulani 2, keeperne 0

Uruguays storscorer Diego Forlan hadde vist fram dødballfoten ved flere tilfeller i kampen, og ti minutter ut i andreomgangen fikk han muligheten fra hjørnet av sekstenmeteren. Forlan lot seg ikke be to ganger, og skrudde VM-ballen i mål.

Nok en gang ble keeper satt ut av skruen i skuddet, og mange vil nok diskutere om det var VM-ballens fortjeneste at det stod 1-1 og ikke 0-0 på dette tidspunktet.

Uruguay, som hadde vært klart svakest fram til dette punktet, fikk blod på tann av scoringen. Mot slutten av andreomgang var søramerikanerne bedre enn motstanderne fra Ghana. Likevel ble det ikke scoring, og kampen gikk til ekstraomganger. Og til slutt stod altså Uruguay igjen som seierherre.

Les: Felipe Melo syndebukk da Brasil ble slått ut av VM

Fotballnyheter