Hopp til innhold

– Da United endelig angrep med fart og bevegelse, gikk det galt

KOMMENTAR: Manchester United snublet ut av mesterligaen med tapet mot Wolfsburg i går, men det var den tannløse forestillingen mot PSV Eindhoven som må ta mesteparten av skylden.

Wolfsburg - Manchester United

ANGREP: Anthony Martial og resten av United-laget scoret og skapte sjanser, som her ved Anthony Martial. Men mesterliga-skaden var allerede skjedd før kampen mot Wolfsburg, mener kommentatoren

Foto: Markus Schreiber / Ap

Det ironiske med Manchester Uniteds utgang av gruppespillet i mesterligaen var muligens at Louis van Gaal faktisk angrep med fart og bevegelse da det gjaldt som mest. Oppgjøret i Tyskland bød på mye av det laget har blitt beskyldt for å mangle denne sesongen: Intensitet, sjanser og spenning.

Nederlenderen fant nok lite trøst i dét etter 3-2-tapet som sendte mannskapet hans til Europaligaen. Og skulle han analysere alle feilene som begås av spillere i rødt, har han en lang dag foran seg.

Men denne kampen var heller ikke enkel. Wolfsburg kom på andreplass i Bundesliga forrige sesong. Og selv om geniale Kevin De Bruyne har blitt solgt, er laget fortsatt slagkraftig. De har kun spilt to hjemmekamper uten å score siden februar 2013.

Dermed kan et slikt nederlag til en viss grad unnskyldes, selv for en klubb med Uniteds ambisjoner og finansielle muskler.

De målløse hjemmekampene er imidlertid langt vanskeligere å forsvare.

Van Gaals løfte

Louis van Gaal

MYE Å ANALYSERE: United-manager Louis van Gaal har fortsatt en lang vei å gå før Manchester United er tilbake i Europa-eliten

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Problemet er nemlig at van Gaals mannskap har blitt det motsatte av Wolfsburg: Et lag som er kjent for å ikke score mål foran egne fans. Før gårsdagens oppgjør hadde de scoret seks mål på sine siste ni kamper, hvorav fem hadde endt 0-0. Fire av disse fant sted på et gjespende Old Trafford.

Og en av dem var mot PSV. Det var der den store sjansen glapp.

En seier hadde som kjent vært nok til å sende United videre fra gruppen, men igjen ble de kreative manglene kostbare. Fansen så det statiske pasningsspillet og de forutsigbare bevegelsene som gjør at laget fortsatt er nummer 15 på listen over antall skudd per kamp i Premier League.

Før kampen mot Wolfsburg sa van Gaal at han var faktisk fornøyd med prestasjonene generelt sett denne sesongen; en påstand som virket mer basert på ballbesittelse enn klare sjanser.

«Målene vil komme», lovet han. Som om alt annet lå til rette.

Milevis unna eliten

Det viste seg omsider at han fikk rett – to nettkjenninger borte mot Wolfsburg er bra – men United har ikke nærmet seg den ideelle balansen av den grunn. Dette var en annerledes kamp enn de som laget vanligvis sliter med: Tyskerne ga bort bakrom, som førte til Anthony Martials åpningsmål, og var sjelden villige til å legge seg bakpå, slik lag ofte gjør på Old Trafford.

Faktisk var ballbesittelsen 50-50 til pause. United var langt mer direkte enn normalt.

Det ideelle hadde vært å kombinere en slik fart og bevegelse med den defensive stabiliteten United vanligvis viser. I går var det i stedet kaos. Wolfsburg kunne fint scoret mer enn tre mål og selv van Gaal innrømmet at det var en vill kamp.

«To ganger ga vi bort et mål to minutter etter at vi hadde scoret», sa han «og dét er vanskelig å forstå når vi vanligvis forsvarer oss så bra».

Van Gaal fortjener kritikk for måten United har tabbet seg ut på i en slik gruppe, og alt i alt skulle en tro at United ville vært langt sterkere enn dette etter 18 måneder med ombygging og enorme finansielle investeringer. I hjemlig serie kan alt fortsatt skje i en av de mest forunderlige tittelkampene på lang tid.

Men om klubbens mål er å få tilbake statusen som en kontinental stormakt, har disse kampene vist at van Gaal fortsatt har en lang vei å gå.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden