Hopp til innhold

Sir Alex gir seg i Manchester United

Manchester Uniteds manager Alex Ferguson går av etter årets sesong. Det bekreftet klubben selv i formiddag.

Del dine United-minner i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Ifølge Sky News kommer Manchester United til å offentliggjøre navnet på Fergusons etterfølger i løpet av 48 timer.

Sir Alex skal fortsette i klubben, men da som rådgiver og direktør.

– Dette er noe jeg har tenkt grundig over. Nå er det rett tid, var Fergusons egen lakoniske kommentar da klubben offentliggjorde nyheten onsdag morgen.

Han forklarte hvorfor timingen er riktig:

– Jeg ønsket å forlate en organisasjon i best mulig stand, og det mener jeg at jeg gjør nå. Kvaliteten på laget som vinner årets liga åpner for suksess på øverste nivå, samtidig som ungdomsavdelingen sikrer at klubben kommer til å bli i toppen i lang tid, sa Sir Alex – den mest suksessrike manageren i engelsk fotballs historie.

Blir ambassadør og direktør

Alex Ferguson

Alex Ferguson var ofte på treningsfeltet under treningene – og ikke bare når det var solskinn

Foto: Matthew Peters / Man Utd via Getty Images

Ferguson har tidligere sagt at han vil ta hensyn til motivasjon og helse når han vurderer tiden for å gi seg. For noen dager siden ble det kjent at han skal gjennom en hofteoperasjon i sommer.

– Nå ser jeg fram til å fortsette som ambassadør og direktør i klubben. Med disse aktivitetene sammen med mine andre interesser ser jeg fram til de kommende årene, sier 71-åringen.

– Jeg vil også takke alle mine spillere og de andre ansatte i klubben for disse årene. De har holdt et veldig høyt profesjonelt nivå som har vært avgjørende for at vi har nådd så mange minneverdige triumfer, sa Ferguson da hans avgjørelsen ble offentliggjort.

Scheie: – Overrasket

– Jeg ble overrasket over tidspunktet for hans avgang. Han sa jo nylig at han vil fortsette en stund til, blant annet skulle han være med på Uniteds Asia-tur i sommer. Men på den andre siden er det jo typisk Ferguson å finte vekk media på den måten, sier Manchester United-tilhenger og NRKs kommentator-veteran Arne Scheie.

Ferguson har vært United-manager siden november 1986, og har ledet United til 13 Premier League-titler og to seirer i mesterligaen. Totalt har Manchester United vunnet 38 forskjellige trofeer med 71-åringen ved roret.

Allerede i 2001 kunngjorde han at skulle gi seg. men han ombestemte seg og fortsatte i 12 år til.

I løpet av sine drøyt 26 år i klubben har Alex Ferguson hatt verdensstjerner som David Beckham, Roy Keane, Ruud van Nistelrooy, Peter Schmeichel, Eric Cantona, Cristiano Ronaldo og Wayne Rooney i stallen.

Fergusons manager-karriere i United begynte 6. november 1986, og United tapte 2–0 for Oxford i skottens første kamp. Karrierene avsluttes mot West Bromwich 19. mai – Fergusons kamp nummer 1604 som United-sjef. United har vunnet 964 av dem og tapt bare 279.

– Dette er trist

Ryktene om avgangen begynte å gå tirsdag kveld. Ferguson skal ha sagt på en golfrunde at spillerne måtte vente seg en snarlig melding om dette. Onsdag formiddag ble det bekreftet av klubben selv.

– Dette er trist. Han har vært her i nesten 27 år og ført klubben fra en middelmådighet til kanskje den største klubben i verden. Da han kom, var vi midt på tabellen, nå vinner vi noe hvert eneste år, sier tidligere United-spiller Clayton Blackmore til Sky Sports.

– For et privilegium det har vært å få spille under den kanskje største manageren verden har sett, skriver Michael Owen i en twitter-melding.

Tidligere United – stjerne Pat Crerand var innom United-treninga i går. – Men da fikk jeg ikke vite no som kunne tyde på at han skulle trekke seg, sier Crerand.

– Vi kommer aldri til å se hans like igjen. Dette er et kjempe-kjempesjokk, sier tidligere United-spiller Paul Ince.

– Håper dette gjør livet lettere for Aston Villa

26 år er lenger enn hele livet for mange av spillerne.

– Jeg tror ikke det jeg hører i dag. Han har vært manager i United i så godt som hele min levetid, sier Kasper Schmeichel – sønn av Uniteds danske keeper-legende Peter Schmeichel.

Peter Schmeichel selv er sjokkert over beskjeden: – Jeg er skuffet, sjokkert og lei meg. Jeg trodde ikke at DEN dagen ville bli i dag, tvitrer han.

Til og med den britiske statsministeren kommenterer avgangen.

– Det Sir Alex har oppnådd i Manchester United, er helt eksepsjonelt. Jeg håper hans avgang kan gjøre livet litt lettere for mitt lag Aston Villa, skriver David Cameron spøkefullt på twitter.

– Får vondt i kroppen

Wayne Rooney og Alex Ferguson

Sir Alex har vært sjef for mange verdensstjerner – her gratulerer han Wayne Rooney etter Rooneys seiersmål mot Liverpool på Anfield

Foto: Alex Livesey / Getty Images

Reaksjonene er følelsesladede også i Norge.

– Dette er helt uvirkelig. Jeg får vondt i kroppen. Jeg klarer nesten ikke å beskrive den følelsen jeg sitter med nå. Det er et sjokk, sier supporterleder i United.no, Dag Langerød til NRK.

Uniteds supporterklubb er den største engelske supporterklubben i Norge med sine 44.444 medlemmer.

– Helt siden ryktene startet i går kveld har jeg håpet at det var feil. Nå har klubben og Ferguson hatt 26 år med suksess, og det blir en ekstremt spennende tid som venter, sier Langerød.

Også for redaktør Lars Martin Olsen i magasinet United-supporteren er preget av det som har skjedd.

– Jeg er ikke redd for at klubben nå skal falle sammen. Den som overtar etter Sir Alex, er heldig som får lov å bygge videre på det fundamentet han etterlater seg, sier Olsen.

Blir tårevåt kamp søndag

Han skal selv til Old Trafford søndag for å se det som nå blir Uniteds siste hjemmekamp med Ferguson som manager.

– Det blir helt spesielt. Overrekkelsen av ligapokalen kommer vel nesten i andre rekke nå. Tårene kommer til å renne fra veldig mange supportere den dagen.

– Også fra deg?

– Ja, det tror jeg. Jeg er et følelsesmenneske, og når tidenes største manager leder laget i sin siste hjemmekamp, kommer det til å bli en helt spesiell kamp, sier Lars Morten Olsen.

Tror erstatteren alt er klar

Langerød tror klubben muligens allerede har en erstatter klar.

– Jeg håper de har gjort en god jobb og at klubben velger en som kan ta arven videre. Personlig tror jeg det står mellom David Moyes (Everton-trener) og José Mourinho (Real Madrid-trener), sier Langerød.

Det er de to som har lavet odds hos bookmakerne.

– Ferguson har vært lojal mot klubben i en årrekke, og derfor er Moyes min personlige favoritt. Mourinho kan helt sikkert skaffe klubben raske resultater, men jeg tror Moyes er en bedre langsiktig løsning. Moyes har ikke vunnet noen trofeer, men står for mye av det samme som Ferguson. Han har vært lojal mot Everton i mange år, sier Langerød.

Uansett får klubbens neste manager en enorm utfordring når han skal følge i Fergusons fotspor.

Ifølge Sky News regner United med å kunne offentliggjøre Fergusons etterfølger i løpet av 48 timer.

Kommenter: Hva er ditt beste minne med Manchester United under Fergusons ledelse?

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten