Utskjelt spiss ble superhit: – Trodde aldri jeg skulle spille fotball igjen

Jamie Vardy vurderte å gi seg med fotball for to år siden. Nå scorer han oftere enn Cristiano Ronaldo.

Vardy

HET POTET: Jamie Vardy er toppscorer i Premier League.

Foto: Darren Staples / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg ga nesten opp, for å være ærlig med deg.

28 år gamle Jamie Vardy er Premier Leagues toppscorer med ti mål på ti kamper for Leicester, som rykket opp i 2014. Da han scoret mot Crystal Palace lørdag, kom han i selskap med blant andre Thierry Henry, Alan Shearer og Ruud van Nistelrooy.

Han ble den åttende spilleren som scorer i sju strake Premier League-kamper. Han ble også den niende i PL-historien som kommer opp i ti mål på ti kamper.

Det er likevel ikke det mest imponerende med spissen. Bak målene viser statistikken at Vardy skaper flest sjanser, har flest skudd på mål og flest berøringer i motstanderens boks. Vardy er nå målt til å ha den høyeste toppfarten i Premier League (35,44 km/t), og spissen stopper tilsynelatende aldri å løpe hverken fremover eller bakover på banen.

– Fullstendig galskap

Rune Bratseth

Rune Bratseth fikk 60 landskamper for Norge, selv om han spilte fjerdedivisjon som 21-åring.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Men hvor mange hadde bitt seg merke i 28-åringen før denne sesongen? Hvordan er det mulig å få sitt definitive gjennombrudd – og sine første landskamper for England – som 28-åring i Leicester?

– Jeg hadde ikke en kretskamp en gang, sier Rune Bratseth til NRK.

Den tidligere Werder Bremen-bautaen og landslagskapteinen humrer i telefonen. 21 år gamle Bratseth spilte i fjerdedivisjon for Nidelv i 1982. Den sommeren, mens Diego Maradona spilte sitt første VM, vurderte han å legge fotballen på hylla.

Ingen andre gadd vel å trene i ferien i fjerdedivisjon.

Men han deltok på en menighetscup litt senere på høsten. I finalen, som ble spilt på Tempebanen i Trondheim (den gang en grusbane), hadde arrangøren hyret inn Knut Torbjørn Eggen som dommer. Og han la merke til Bratseth, som da spilte offensiv midtbane. Så fortalte Eggen hva han hadde sett til pappa Nils Arne, og Rosenborg inviterte Bratseth på trening.

Sju år senere, i 1989, slo Bratseth og Werder Bremen ut Napoli fra UEFA-cupen (3-2 borte og 5-1 hjemme).

Og hvem var toppscorer for Napoli den sesongen? Jo, Diego Maradona.

– Det var fullstendig galskap, egentlig, sier Bratseth om veien fra Nidelv.

– Hvis noen i min nærhet, eller fjernt for den saks skyld, hadde sagt til meg i 1982 at jeg skulle spille mot Maradona og slå laget hans, hadde jeg stemplet vedkommende som sinnssyk.

Herjet utenfor ligasystemet

Vardy på landslaget

Mye har skjedd denne høsten for Jamie Vardy. Nå har han debutert på landslaget. Her med Raheem Sterling under matchen mot Estland.

Foto: IAN KINGTON / Afp

Hvis han hadde tvilt litt mer på seg selv den sommeren, kunne alt vært annerledes. Det er også marginer – og en sterk vilje – som gjør at Vardy nå herjer i verdens mest populære liga. Engelskmannen ble frigitt av Sheffield Wednesday allerede som 15-åring. Han var for liten og langt fra sterk nok, mente hjemklubben.

– Jeg trodde jeg aldri skulle spille fotball igjen. Det var hjerteskjærende for en tenåring, har Vardy sagt til BBC.

– Jeg ble veldig sint og spilte ikke fotball på et år.

Den lille Sheffield-klubben Stocksbridge Park Steels strakk ut en hjelpende hånd. Vardy ble tatt opp i ungdomsavdelingen før han spilte 107 kamper for Steels, som han forlot i 2010.

Og Vardy scoret mål. Veldig mange mål. Først for Steels, så for Halifax og igjen for Fleetwood Town, hvor han puttet 31 ligamål på 36 kamper i 2011-12-sesongen.

Men disse var alle non-league-klubber. Derfor ble Leicester-manager Nigel Pearson nærmest stemplet som en gambler da han gjorde Vardy til tidenes dyreste Conference-spiller (én million pund) den påfølgende sommeren.

Verre skulle det bli da Vardy falt helt gjennom i sin første sesong i Championship. Fem mål på 26 kamper ble en fiasko med forventingene knyttet til prislappen.

– Noen må tro på deg

Nigel Pearson

Nigel Pearson hadde klokkertro på Vardy, men det er under italienske Claudio Ranieri at spissen virkelig har blomstret.

Foto: Ian MacNicol / Afp

Nå var han igjen i kjelleren. Og igjen var han nær ved å gi opp fotballen.

– Men jeg snakket med sjefen (Pearson), og han støttet meg og overbeviste meg om at jeg var god nok, har Vardy fortalt om debutsesongen i Leicester.

Den neste sesongen gjengjeldte han tilliten. Vardy scoret 16 ligamål, sikret opprykk til Premier League og fansen kåret ham til årets spiller.

Bortsett fra fantomkampen mot Manchester United, var ikke Vardy like fryktinngytende under fjorårssesongen (fem ligamål). Men det må trekkes frem at han ble brukt mye på kanten.

Nå er han tilbake i spissrollen – og bøtter inn mål.

– Noen må tro på deg og gi deg tillit. Som all annen aktivitet foregår det oppe i topplokket. Det er det som er det aller viktigste, sier Bratseth om Vardys snuoperasjon.

– Det kan være nok å få tilbake troen på seg selv, sier trønderen.

Kan lønne seg med en omvei

Jamie Vardy

Jamie Vardy har fått mye å juble for denne sesongen.

Foto: Paul Burrows / Reuters

Den troen har Vardy nå beholdt til tross for at barndomshelten Nigel Pearson (tidligere Wednesday-spiller) er erstattet av Claudio Ranieri. Leicester som klubb har på mange måter ridd av en storm. Pearson måtte gå kun uker etter at sønnen James og to andre spillere fikk sparken for en rasistisk sex-video. Denne sommeren ble også Vardy bøtelagt for å ha slengt rasistiske bemerkninger mot en japaner.

Engelskmannen la seg langflat og beklaget episoden, som ikke har påvirket ham på banen. Denne sommeren og høsten har han blitt belønnet med sine første landskamper – i en alder av 28 år.

Bratseth, som til slutt endte med 60 landskamper, fikk selv landslagsdebut som 25-åring. Han mener slike historier, som blir sjeldnere og sjeldnere i dagens fotball, gir håp til dedikerte fotballspillere på alle nivåer.

Uansett alder.

– Det bør det gjøre. Det er litt tilfeldigheter som avgjør ting. Flaks og uflaks og timing, sier Bratseth, før han trekker frem et annet eksempel.

– Karl-Petter Løken var student på Høgskolen og fikk tilfeldigvis lov til å være med på en Rosenborg-trening. Sånne ting skjer egentlig ikke lenger. Man plukker ut de man har tro på litt for tidlig, antageligvis. At det er mange som glipper der – det tror jeg helt sikkert. Noen som kanskje er litt sent utviklet eller har dårlig selvtillit – eller tillit i det hele tatt.

Odd Inge Olsen fra Nardo til Molde (da 25 år) er et annet eksempel. Tidligere Liverpool-spiller Stig Inge Bjørnebye har ofte brukt seg selv som eksempel på en «late bloomer».

– Det er flere som gir opp tidligere i dag?

– Ja. Og så er det ofte sånn at de som har et stort talent ikke tåler noen form for motgang. De aller fleste vil oppleve at det butter litt imot i senioralder, og det er jo ikke usunt, tvert imot, men det er veldig mange som ikke tåler det – som har vært dyrket frem siden de var små og blitt gitt garantier. Da kan det hende at de som har gått en litt lengre vei tåler den motgangen bedre. At de er mer tålmodige og får mer ut av talentet sitt - selv om talentet i utgangspunktet var mindre, sier 54-åringen.

Guardian-spaltist Stuart James er blant de som mener engelskmannen har fått for lite respekt etter den oppsiktsvekkende sesongstarten. At mange avskriver ham på grunn av klubben han spiller for. At Vardy er langt bedre enn mange tror.

Crystal Palace var med andre ord advart. Men det hjalp ikke.

Fotballnyheter