NRK Meny
Normal

UEFA beskyldes for tåre-juks

Du la kanskje merke til den tyske kvinnen som gråt da Mario Balotelli banket inn 2-0 i EM-semifinalen. Bildene skal ha vært manipulert inn i sendingen.

Tysk supporter

Tårene rant for flere av de tyske supporterne da de røk ut av EM, men tilskueren som havnet på TV-sendingen skal kun ha grått før kampen, ikke underveis. Dette er en annen tilskuer.

Foto: PETER ANDREWS / Reuters

Tysk supporter

Det var nok av tyske supportere som viste følelser på fredag, så det er nesten litt merkelig at TV-produsentene måtte jukse for å vise tårer.

Foto: Michael Sohn / Ap

Det så ut som kvinnen mistet kontrollen over følelsene da Balotelli scoret, men nå hevder den tyske TV-stasjonen ARD at bildene ble tatt før kampen.

Kvinnen skal i virkeligheten ha grått under nasjonalsangene, ikke da Balotelli scoret. Dette innrømmet Det europeiske fotballforbundet (UEFA) lørdag kveld.

– Ikke akseptabelt

– Vi er overraskede og irriterte. Dette er ikke akseptabelt for oss, sier sjefredigerer Jörg Schönenborn i ARD til Süddeutsche Zeitung, ifølge AP.

Det er kvinnen selv som skal ha gjort avisa oppmerksom på saken. Hun skjønte lite da hun fikk e-poster fra venner som lurte på hvorfor hun var så lei seg når det var nesten en time igjen av kampen.

Ikke første gangen

Den tyske TV-kanalen krevde en forklaring av UEFA allerede etter gruppespillkampen mot Nederland.

Mange av TV-seerne humret nok godt da det ble vist bilder av den tyske treneren Joachim Löw som ertet en ballgutt ved å ta fra ham ballen. Problemet var at situasjonen skjedde før kampen.

Mario Balotelli

UEFAs TV-bilder fikk det til å fremstå som den tyske kvinnen gråt omtrent samtidig som denne feiringen fra Mario Balotelli. I realiteten skal hun ha grått under nasjonalsangene.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

– Selvfølgelig er det ikke greit for oss med noen som helst form for sensur eller manipulasjon. Det er derfor vi har gitt klar beskjed til UEFA om at det tyske publikum forventer at sendingen er direkte når det står at den er direkte, sa sportsdirektør Dieter Gruschwitz i den tyske kanalen ZDF etter gruppekampen.

UEFA: – Ikke uvanlig

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har ansvar for alle sendingene fra EM. De tar selvkritikk for timingen av bildene.

– Tårene ble sendt for å vise følelsene og spenningen knyttet til denne kampen for de tyske tilskuerne, men vi er ikke enige med den redaksjonelle avgjørelsen om å sette inn disse bildene så rett etter målet, sier en talsmann til AP.

De mener samtidig at det skal ha vært tydelig for publikum at bildene var et opptak, fordi det ble brukt reprisegrafikk både før og etter. Det virker heller ikke som de har noen planer om å slutte med å bruke opptak midt i direktesendinger.

– Dette er rimelig velkjente og normale produksjonsteknikker for kringkastere, sier talspersonen.

Italia vant kampen 2-1. Finalen spilles på søndag.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.