Gruppeseieren røk - men Norge er i semifinale

TEL AVIV (NRK.no): Med 20 sekunder igjen på klokka så Norge ut til å stikke av med gruppeseieren og få den antatt letteste motstanderen i semifinalen. Så glapp det for U21-gutta.

U-21 landslaget som langt på vei var sikret semifinaleplass før kveldens kamp mot Italia. Men de norske gutta bet godt fra seg mot gruppefavoritten Italia.

VIDEO: Hør U21-landslagets reaksjoner etter 1-1 mot Italia. Reporter: Marius Skjelbæk.

NRK.no fulgte kampen: Norge - Italia 1-1

– Det er litt bittert, men vi kan ikke være bitre. Vi er ubeseiret videre til semifinale - det er helt fantastisk, sier U21-trener Tor Ole Skullerud til TV2 umiddelbart etter kampen.

– Står du fortsatt for at Norge kan vinne hele U21-EM?

– Ja, det står jeg for. Jeg har tro på gutta mine, sier Skullerud til NRK.no.

Stefan Strandberg

Stefan Strandberg var iskald fra straffemerket og sendte Norge i ledelsen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

De norske U21-gutta har levert over all forventning i EM - og er klare for en historisk semifinale førstkommende lørdag.

Med et uavgjort-resultat mot Italia endte Norge på fem poeng i gruppespillet, og ettersom Israel «bare» klarte 1-0 mot England, er Norge gruppetoer i gruppe A.

Men avansementet er imidlertid bittersøtt - for Norge så ut til å snyte Italia for gruppeseieren med få minutter igjen å spille.

Full oversikt: Slik endte Norges gruppe i U21-EM

Norge tok ledelsen på straffe

Stefan Strandberg ordnet nemlig norsk straffespark like før ordinær tid, og imot spillets gang tok Norge ledelsen rett før slutt.

Rosenborg-spilleren så ut til å bli dratt overende inne i feltet etter et norsk frispark, og til tross for store protester fra de italienske spillerne dømte dommeren straffespark til Norge.

Nærmest på Kjetil Rekdal-vis ánno Brasil-kampen i 1998-VM, plasserte Strandberg straffesparket til høyre for Italia-keeper Francesco Bardi og i mål.

Da øynet nok både fotballinteresserte nordmenn og U21-gutta på banen en sensasjonell gruppeseier - etter å ha stått imot et velspillende italiensk lag kampen igjennom.

– Italia var knallgode. De er det beste laget vi har møtt her nede, sier Skullerud.

Glapp rett før slutt

Men dommeren valgte imidlertid å legge til fire minutter. Og tre minutter og førti sekunder ut i overtiden utliknet Italia.

Arild Østbø

Arild Østbø stod en glimrende kamp - helt til det gjenstod 20 sekunder. Da glapp han på et innlegg, og Italia utlignet.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Norges keeper, Arild Østbø, hastet ut i feltet på et innlegg fra høyre - og bommet grovt.

Det takket og bukket Andrea Bertolacci for, som fikk lempet nedfallsfrukten i mål - via pannebåndet til Stefan Strandberg.

Det var det siste som skjedde i kampen.

Dermed vant Italia gruppa med sju poeng, med Norge på en bunnsolid andreplass på fem poeng. Israels 1-0-seier mot England ga dem fire poeng totalt - altså ett mindre enn Norge.

Englands stjernegalleri er for lengst slått ut av EM med tre strake tap i gruppespillet.

Det er andre gang i historien at Norge tar seg til semifinalen i et U21-EM. Skullerud er sulten på mer suksess med sitt unge mannskap.

– Vi har fått til mye, men vi vil ha mer. Mye mer, slår Skullerud fast.

Hedenstad-rakett i tverrliggeren

Norge var alt i alt heldige med resultatet - Italia vant sjansestatistikken 11-1.

Norge, som hadde byttet ut store deler av startoppstillingen fra den sterke seieren mot England, hadde nemlig mer enn nok med å forsvare seg.

Vegar Eggen Hedenstad stod for Norges største - og eneste - virkelig målsjanse i kampen. Den tidligere Stabæk-spilleren brant til på et frispark fra godt over 30 meters hold, og ballen smalt i tverrliggeren.

Utover det var det skuffende lite det norske laget klarte å produsere fremover på banen.

Tendensen var imidlertid god; Norge hevet seg betraktelig mot slutten av kampen, og var det beste laget de siste ti minuttene.

– Jeg er fornøyd med at vi har fått prøvd hele troppen, sier Skullerud - som blant annet valgte å bruke Joshua King fremfor Marcus Pedersen mot Italia.

Spania eller Nederland i semifinalen

Både trener Skullerud og assistenttrener Tørum var ofte frempå på sidelinjen for å holde opp intensiteten blant de norske spillerne i Israel-varmen (rundt 25 grader i skyggen).

Norge møter enten Spania eller Nederland i semifinalen. Det blir klart onsdag.

Landslagstrener Skullerud er klar på at laget må strammes opp før den viktige semifinalekampen.

– Vi må organisere oss bedre. Vi skal også ta bedre vare på ballen når vi vinner den. Det kom seg litt etter hvert, men vi er uryddige i store perioder. Mot disse lagene her, som er så gode med ball, må vi stramme opp, sier Skullerud, som hevder han ikke bryr seg om det blir Nederland eller Spania i semifinalen.

– Jeg er faktisk ikke så opptatt av hvem vi møter. Jeg har troa uansett, sier Skullerud.

Semifinalen spilles førstkommende lørdag. Norge har fortsatt til gode å tape i EM-sluttspillet.

Italia feirer scoring mot U21-Norge

De italienske spillerne jublet vilt da utlikningsmålet kom nesten fire minutter på overtid.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Sindre Tjelmeland ny Start-trener

  Sindre Tjelmeland (31) fra Etne er bekreftet som ny Start-trener. Han kommer fra Ull/Kisa etter kun fem kamper.

  Start opplyser ikke hvor lang kontrakt Tjelmeland har signert med klubben, men Fædrelandsvennen melder at kontrakten er ut 2024.

  Sindre Tjelmeland
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • HamKam tok over tabelltoppen

  Kjetil Rekdals HamKam tar helg på toppen av tabellen i 1. divisjon etter en sterk 1-0-seier over Fredrikstad fredag kveld.

  Rubén Alegre satte inn kampens eneste mål som sørget for at Rekdals gode start på sesongen fortsatte.

  Hamar-laget er dermed det eneste laget som ikke har tapt etter at samtlige lag har spilt seks kamper denne sesongen. HamKam topper divisjonen ett poeng foran kveldens motstander Fredrikstad. (NTB)

  1. divisjon fotball 2020: Tromsø - HamKam (3-1). Kjetil Rekdal.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Glimt-årsmøtet sa ja til VM-boikott

  Det ekstraordinære årsmøtet i Bodø/Glimt gikk mot styrets innstilling og gikk med klart flertall inn for norsk boikott av fotball-VM i Qatar.

  Boikottforslaget fra et klubbmedlem var utsatt fra det ordinære årsmøtet i vinter. Det gikk ut på at Glimt enten skal fremme forslag på fotballtinget om at Norge skal avstå fra deltakelse i mesterskapet, eller støtte tilsvarende forslag.

  Styret vurderte initiativet og engasjementet i forslaget som godt, men mente at det på nåværende tidspunkt ikke vil være riktig å støtte et forslag om boikott.

  De stemmeberettigede var ikke enige og gikk med stemmetallet 46–14 inn for boikott. Glimt vil dermed gå inn for det på lørdagens ekstraordinære fotballting. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Bodø/Glimt - Haugesund (2-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Milan kjøpte Chelsea-stopper

  Den lovende midtstopperen Fikayo Tomori fortsetter karrieren i Milan på permanent basis. Han er kjøpt ut av kontrakten med Chelsea.

  Tomori ble leid ut til Milano-klubben i januar, og han imponerte såpass i løpet av vårsesongen at Milan ønsket å ha ham med videre.

  Den 23 år gamle engelskmannen, som opprinnelig er fra Canada, har signert en kontrakt som gjelder til sommeren 2025, opplyser Milan.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP