NRK Meny
Normal

Tyskland til EM-finale

Tyrkia fikk smake sin egen medisin da Tyskland til slutt vant semifinalen med 3-2.

Philipp Lahm scorer 3-2 og vinnermålet mot Tyrkia
Foto: Peter Klaunzer / AP

Kampfakta: Tyrkia - Tyskland

Alle trodde at det gikk mot ekstraomganger da Tyrkia utliknet til 2-2 fire minutter før full tid, men Tyskland avgjorde i det siste spilleminuttet.

Tyrkia best i starten

Tyrkia startet kampen best ved å presse tyskerne høyt på banen. Tyskland ble tydelig overrasket og ble bare stående og se på da Kazim Kazim smalt ballen i tverrliggeren fra åtte meter etter 13 minutters spill.

Jens Lehmann med ballen mellom beina
Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Sju minutter seinere klarte imidlertid ikke Tyskland å stå imot presset. Semih Sentürk satte ballen på nytt i treverket, men Ugur Boral var framme på returen og satte den mellom beina til keeper Jens Lehmann og i mål. Dette var hans første mål på landslaget, og anledningen kunne vel ikke vært bedre.

Bastian Schweinsteiger sørget likevel at Tyskland kom inn i kampen igjen da han var framme på innlegget fra Lukas Podolski og satte inn utlikningen ni minutter etter 1-0-scoringen.

Tyrkerne ble likevel ikke skremt og fortsatt det offensive spillet. I tillegg ble mye av de tyske spillet stoppet ved at Michael Ballack ble mannsoppdekket av Aurelio. Det hadde derfor ikke vært noe å si på om det hadde vært tyrkisk ledelse til pause.

Tyskland mer med

Bastian Schweinsteiger setter ballen bak Rustu Recber
Foto: LAURENT GILLIERON / AP
Semih Sentürk reduserer til 2-2
Foto: PAUL ELLIS / AFP
Miroslav Klose setter inn 2-1
Foto: VALERY HACHE / AFP

Etter hvilen tok Tyskland mer kommandoen på oppgjøret i Basel. De ble også snytt for et klart straffespark da Philipp Lahm ble taklet av Sabri etter 50 minutters spill, men den sveitsiske dommeren bare vinket spillet videre.

Ti minutter før full tid kom målet som mange trodde var avgjørelsen. Rustu feilberegnet et innlegg og Miroslav Klose bare satte ballen i det åpene målet. Men de som har fulgt med i dette EM vet at man aldri må regne ut Tyrkia. Sabri kom seg fri på høyrekanten og la ballen inn til Samih Sentürk som nok en gang scoret i sluttminuttene av en kamp.

Minuttet før full tid fikk imidlertid tyrkerne smake sin egen medisin da Lahm satte inn vinnermålet etter flotte kombinasjoner. Lahm ble spilt fri på 10 meter og satte ballen sikkert i krysset.

- Et av mine herligste øyeblikk. Vi spilte ikke bra i dag, men vi gjorde en stor jobb. Tyrkerne gjorde det vanskelig for oss, men vi slo tilbake, sa Lahm.

Søndag spiller Tyskland EM-finale i Wien mot vinneren av kampen mellom Russland og Spania.

Fotballnyheter