Normal

Tysklandtreneren tabbet seg ut mot Norge: – Jeg glemmer det aldri

STOCKHOLM (NRK.no): I 1995 gikk Silvia Neid på et av hennes mest forsmedelige nederlag som spiller – tapet for Norge i VM-finalen. Tyskland-treneren bebreider fortsatt seg selv, og håper på revansje i søndagens EM-finale.

Silvia Neid og Gero Bisanz

Trøstens time: Silvia Neid vet hun har tabbet seg ut, og får trøst av treneren. Vi snakker om VM-finalen i 1995, der Norge slo Tyskland 2–0

Foto: Alexander Hassenstein / Bongarts/Getty Images

Silvia Neid

Dette er årets EM: Her er det Silvia Neid som har blitt tysk trener, og som skal jage sine jenter fram til siger og revansje over Norge søndag

Foto: Martin Rose / Getty Images

– Huff. Den kampen husker jeg godt, sa Silvia Neid da hun på lørdagens pressekonferanse fikk spørsmål om VM-finalen mellom Tyskland og Norge i 1995.

Neid var Tysklands dirigent på midtbanen på den tiden, i et landslag som akkurat var begynt på en storhetsperiode som har vart helt frem til i dag. Nå er Neid blitt trener for Tyskland, og skal dirigere laget fra sidelinjen når de møter Norge i EM-finalen søndag.

Minnet om julidagen for 18 år siden får frem et smil på 49-åringen – selv om hun beskriver den som en av hennes svarteste i karrieren. Norge vant VM-finalen 2–0. Neid bebreider seg spesielt for én episode hun mener kunne endret kampbildet.

– Skjebnesvangert feilvalg

– Jeg glemmer det ikke, for jeg tabbet meg ut. Vi tapte og på en måte var det min feil. Jeg husker jeg fikk en stor sjanse til å score og kanskje endre kampen, men jeg gjorde et stort feilvalg da jeg sendte ballen videre til en yngre spiller. Hun bommet, og jeg hadde nok en bedre sjanse til å score, forteller treneren.

Neid la opp året etter og gikk rett over i en trenerrolle for det tyske landslaget. Den har hun beholdt siden da, og i 2005 ble hun forfremmet til hovedtrener. Søndag håper hun på revansje mot Norge.

– Nå spiller jeg ikke lenger, og har ikke sjanse til å rote det til ute på banen, sier hun og ler.

Even Pellerud var trener for Norge også i 1995.

– Han har sikkert bedre minner fra den kampen, konkluderer Neid.

Video: Norge slår Tyskland i VM-finalen i 1995 (artikkelen fortsetter under videoen)

VM i fotball for kvinner 1995 ble arrangert i Sverige. Norge spilte finalekampen mot Tyskland og vant.

Norge slår Tyskland i VM-finalen 1995

– Tror ikke det var så ille

Mariann Iren Pettersen scoret 2-0-målet for Norge, og blir overrasket når hun hører at Neid tar skylden for tapet.

– Vet du, jeg husker ingenting av henne fra kampen, så jeg tror ikke det kan ha vært så ille. Det var andre spillere som var skyld i scoringene, og jeg husker ikke at hun gjorde noe spesielt ille foran mål, heller, sier hun, og legger til:

– Den av de tyske spillerne som utmerket seg den gangen var Birgit Prinz, men det var jo fordi hun var så god. Jeg husker Neid som spiller, men vi var ikke så mye involvert i hverandre ute på banen. Men tyskerne var alltid vriene å slå, og det var de i finalen også.

Pettersen husker imidlertid veldig godt følelsen av å bli verdensmester.

– Jeg var bare 20 år og det er det største jeg har opplevd. Jeg vant OL senere, men det ble likevel aldri større enn å vinne VM, sannsynligvis fordi jeg var så ung da det skjedde.

Nå er hun imponert over hva Neid har fått til med Tyskland, men holder likevel en knapp på Norge i finalen.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor Norge ikke skal slå Tyskland, det er jo bare en uke siden de gjorde det sist, fastslår hun.

Fotballnyheter