Hopp til innhold

Tysk kynisme og engelske tårer

Det er mer enn 50 prosent sjanse for at vinneren av årets VM må gjennom en straffesparkkonkurranse. Det er dårlig nytt for England.

Jamie Carragher, John Terry (6), Owen Hargreaves (16) og Ashley Cole

Jamie Carragher, John Terry (6), Owen Hargreaves (16) og Ashley Cole depper etter at England ble slått ut i kvartfinalen for fire år siden. Skal England bli verdensmester i år må de sannsynligvis lære seg å skyte straffer.

Foto: MURAD SEZER / AP

Siden straffesparkkonkurranse bli introdusert i VM i 1978 har 20 kamper blitt avgjort på denne måten. 56 av 186 straffer har har enten blitt reddet eller gått utenfor. Det gir en uttellingsprosent på 70 prosent.

Men det er en nasjon som kommer ekstra dårlig ut. England har utrolig nok bommet på halvparten av sine 14 VM-straffer.

Både i VM i 1990, 1998 og 2006 stoppet Englands VM-eventyr når kampene skulle avgjøres på straffer.

Da er det kanskje ikke så rart at England ikke har vunnet et VM siden 1966.

Vil England endelig lykkes med å kvitte seg med straffespøkelse? Diskuter nederst i saken!

(saken fortsetter under)

David Seaman trøster Paul Ince

David Seaman trøster Paul Ince etter at han bommet og England røyk ut av VM i 1998.

Foto: SEAN DEMPSEY / AP

- De må trene

I fire av de siste fem verdensmesterskapene har vinneren måttet gå gjennom en straffekonk i en av kampene i utslagsrunden.

Det er derfor ikke dumt når Gary Lineker anbefaler engelskmennene å øve.

– Man må trene enda mer fordi det alltid er en mulighet for at man må ta en straffe. Du kan bli valgt ut selv om du er en av dem som aldri tar straffer ellers, sier Lineker til Daily Mail.

Følg nrksport.no på Facebook!

- Ikke se på keeperen

Engelskmennene bør også lytte til råd fra Greg Wood. Han er psykolog ved universitetet i Exeter.

Han har gått vitenskapelig til verks og funnet ut av jo mer nervøse spillerne er, jo mer fokuserer de på keeperen, og da havner ofte avslutningen i nærheten av målmannen.

- Det ligger i menneskets natur å fokusere på ting i omgivelsene som vi finner truende. I en straffesparkkonkurranse er det eneste som truer avslutteren målvakten, derfor fokuserer man på han og hans bevegelser, sier han.

Hans enkle råd er at spillerne bør ta kontroll over situasjonen og fullstendig overse mannen mellom stengene.

- I stedet burde vi se hvor vi vil skyte ballen og fullstendig ignorere keeperen. Avslutteren har han egentlig all kontroll, og det må han innse.

Tyskland suverene

Mens England peker seg ut i negativ retning er det annen nasjon som ikke trenger å bli fortalt hvordan man tar straffer.

Tyskland har siden straffesparkkonkurranse ble introdusert vært helt suverene, til tross for en dårlig start.

I semifinalen i 1982 fikk den tyske forsvareren Uli Stielke den tvilsomme æren av å bli førstemann til å bomme fra straffemerket. Tyskland vant likevel og tok seg til finalen og deretter har det gått ekstremt bra.

Siden Stielke bommet har ikke en eneste tysker bommet i en straffesparkkonkurranse i et VM-sluttspill. Tyskland har en nesten umenneskelig god uttelling. 94 prosent har gått i mål og det er sterk kontrast til Englands 50 prosent.

(saken fortsetter under)

Lothar Matthaus og Pierre Littbarski

Tyskland kunne løfte VM-trofeet i 1990 etter blant annet å ha slått ut England i semifinalen. Her ser du Lothar Matthaus og Pierre Littbarski.

Foto: Scanpix / AFP

Flere syndebukker

Men det er ikke bare engelskmenn som har sviktet når det gjelder som mest.

Italieneren Roberto Baggio var en av turneringens beste spillere i 1994. Han bidro sterkt til å Italia tok seg hele veien frem til finalen.

Men så gikk det galt. Da verdensmesteren skulle kåres blåste han ballen langt over mål i straffekonken mot Brasil. Det glemmer han ikke så lett.

- Det påvirket meg i årevis, sier Roberto Baggio.

(saken fortsetter under)

Roberto Baggio bommer på straffe

I 1994 sendte Roberto Baggio straffesparket himmelhøyt over målet til Taffarel i Brasils mål.

Foto: Scanpix / AFP

Han ønsker han kunne ha slettet minnet for all fremtid.

- Det var det verste øyeblikket i min karriere. Jeg drømmer fortsatt om det. Hvis jeg kunne ha slettet et øyeblikk ville det vært det.

Stuart Pearce kan stemme i. Han bommet i semifinalen mot Tyskland i 1990 og England røyk ut.

- Hele min verden kollapset. Turen tilbake til midtsirkelen var et mareritt og da kom de første tårene, sier Pearce.

Myntkastet kan avgjøre

Studier viser at seksti prosent av vinnerlagene er de som tar det første straffesparket. Kapteinen som vinner myntkastet kan synes å ha en fordel allerede før en ball er sparket.

- Straffesparkkonkurranser er et veldig psykologisk spill. Det handler ikke så mye om teknikk eller evner, men mer om hvordan spillerne takler det. Det er ikke gode skudd eller spektakulære straffer som avgjør. De blir avgjort av en, to eller tre spiller som feiler fordi de ikke takler presset, sier Geir Jordet ved Idrettshøgskolen i Oslo.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland