NRK Meny
Normal

Tvangstanker, tannpuss og Kaptein Sabeltann - her er fotballjentenes kampritualer

OTTAWA (NRK): Fotballjentene er som idrettsutøvere flest. De har en lang rekke gjøremål de er «helt nødt» å gjøre før dagens åttedelsfinale i VM. Ikke alle er helt enkle å forstå.

Spillernes tvangstanker

RITUALER: Trine Rønning, Lene Mykjåland, Maren Mjelde og Elise Thorsnes har alle ulike ritualer før kamp. Kaptein Sabeltann hjelper Maria Thorisdottir med å komme i rett stemning.

Foto: Bildemontasje / Scanpix/NRK

Trine Rønning

– Jeg er ikke så ille som før. Da var det alltid samme truse, samme sportstopp. Nå må jeg først og fremst dusje før kamp. Da begynner jeg på nytt, på en måte. Så spiser jeg alltid en brødskive med leverpostei. Det har jeg med meg her. Sist, men ikke minst må venstre sko på først, og deretter venstre leggskinn.

Lene Mykjåland

Lene Mykjåland i Ottawa

RENE TENNER: Tannpuss er viktig for Lene Mykjåland før kamp.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Jeg pusser tennene rett før kamp. Mange synes det er spesielt. Jeg gjør det i garderoben før oppvarming. Det kommer vel bare av at jeg alltid har vært glad i å ha rene tenner. Jeg føler jeg blir mindre tørr i munnen under kamp, også.

Ingrid Hjelmseth

– Jeg går alltid sist ut av garderoben. Deretter klapper jeg på alle spillerne før kampen begynner. Det er jeg helt nødt å gjøre. Da er jeg klar.

Isabell Herlovsen

– Jeg har ikke noe veldig morsomme ritualer, men jeg må alltid ta på venstre sko og leggskinn først. Godfoten må alltid til sist.

Maria Thorisdottir

–Jeg har ikke så mange ritualer… Jo, okei, jeg hadde ikke tenkt å si dette, men jeg hører på en Kaptein Sabeltann-sang, «Jeg kommer alltid tilbake» heter den. Jeg har den på Spotify-listen min og den hører jeg alltid på. Jeg vet ikke hva det er med den, den er bare fengende. Jeg er fan av Kaptein Sabeltann.

Elise Thorsnes

elise thorsnes

TVANGSTANKER: Kampritualet til Elise Thorsnes er rett og slett å få litt tvangstanker.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg må alltid høre på musikk. Og så er det vel et slags ritual at jeg pleier å få tvangstanker. Jeg tenker at jeg må gjøre en konkret ting, ellers kommer det til å gå dårlig i kampen. Det kan være at jeg er ute og går, og så må jeg komme så og så langt før jeg treffer på en forbipasserende. Her om dagen satt jeg på rommet mitt og tenkte at jeg var nødt til å treffe sekken min med ballen, ellers kom det til å gå til et visst sted med kampen.

– Dette høres litt slitsomt ut?

isabell

TRADISJONELL: Isabell Herlovsens kampritualer er ganske vanlige. Mange fotballspillere har en sko de må ta på før den andre.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– He, he. Det er litt slitsomt, men jeg prøver å finne ting som går an å gjennomføre.

Maren Mjelde

– Jeg må sove på kampdagen. Det er viktig for meg å få slappet av skikkelig og få en time på puten. Dessuten har jeg og Roger (Finjord, assistenttrener) fått en fin greie. Vi klapper alltid på hverandre på oppvarmingen. Etter jeg har gjort det føler jeg meg klar, og det tror jeg Roger gjør også.

Ada Stolsmo Hegerberg

– Jeg har bare sånne vanlige ting, som at jeg sover mye, drikker mye vann og slikt. Jeg pleier også å gå gjennom hva som kan skje i kampen. Jeg vil være mentalt forberedt.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.