NRK Meny
Normal

Tsjekkia sjokkerte vertsnasjonen

Ett mål fra Petr Jiracek var nok til at Tsjekkia sendte vertsnasjon Polen ut av mesterskapet, mens tsjekkerne kan feire EM-kvartfinale.

Tsjekkia videre

Tsjekkia kan feire kvartfinaleplass i EM.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / Afp
Polens landslagssjef

Polens landslagssjef, Francisek Smuda, ga etter kampen uttrykk for at dette var hans siste kamp som landslagssjef for Polen.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters
Polske supportere

Hjemmesupporterne var tydelig skuffet etter nederlaget.

Foto: Czarek Sokolowski / Ap

– Vi hadde en dårlig start på kampen, men ble gradvis bedre. Vi skapte etter hvert sjanser og til sist fortjente vi å score, sier matchvinner Petr Jiracek.

72 minutter ut i kampen kom målet som vil ødelegge nattesøvnen for fotballinteresserte polakker. Etter et polsk forsøk på angrep, fikk Tsjekkia en kontringsmulighet.

Milan Baros stormet frem på banen og sendte ballen til Jiracek, som etter et sugende løp hadde kommet seg inn i Polens felt. Jiracek dro av en mann, og satte rolig ballen i lengste hjørne.

Dermed var Tsjekkia i ledelsen, og vertsnasjon Polen fikk det svært travelt med å score. De trengte seier for å ta seg videre til fra gruppespillet.

Dommeren la til hele fire minutter, og tross en enorm dobbeltsjanse helt på tampen av kampen, måtte polakkene gå målløse av banen.

– Min siste kamp

– De spilte utmerket fotball og scoret ett mål. Vi tok ikke vare på mulighetene våre, spesielt i den første omgangen, sier Polens landslagssjef Franciszek Smuda etter kampen.

For et angrepsvillig Polen var det beste laget før hvilen, men de klarte ikke å omsette sjansene til mål.

Skuffelsen var tydeligvis stor for Smuda, for etter kampen uttalte han at dette var hans siste kamp som sjef for det polske landslaget.

– Dette var 100 prosent sikkert siste kamp for meg. Kontrakten min går ut etter mesterskapet. Takk, sa en tydelig skuffet Smuda til polsk TV ifølge NTB.

Gruppevinner

Tsjekkia går videre som gruppevinner, mens vertsnasjon Polen ble tabelljumbo med sine to poeng. Tsjekkia er dessuten det første laget i EM-historien som vinner sin gruppe med negativ målforskjell.

Flere skuffede, polske supportere forlot arenaen så fort dommeren blåst i fløyta - vel vitende om at EM-eventyret på hjemmebane var over for denne gang.

Utfallet i gruppe A ble slik de færreste hadde forestilt seg. I tillegg til at Tsjekkia slo ut Polen, gikk Russland på en smell mot Hellas i sin siste gruppespillkamp.

Dermed er det Hellas som går til kvartfinale sammen med Tsjekkia, mens Russland og Polen er ute av mesterskapet.

Fotballnyheter