Truer med pisking for VM-titting

Somaliske grupperinger truer fotballtilhengere med pisking - eller enda verre straff - hvis de ser fotball-VM på TV.

Folk ser åpningskampen på TV i Mogadishu

I deler av hovedstaden Mogadishu kan somaliske fotballfans se VM uten frykt for å bli straffet. I andre deler av byen kan det å se den samme kampen føre til pisking.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

Gjenger med islamister patruljerer de områdene av Somalia de kontrollerer, på utkikk etter folk som ser kamper, skriver BBC.

Fotballfans ser kamper i smug, eller i de få områdene som kontrolleres av regjeringsstyrkene.

– Jeg har ett øye på TV-en og det andre på døren, med lyden skrudd ned, sier en mann som så Algerie-Slovenia hjemme med familien, til BBC.

Lørdag drepte væpnede opprørere to personer som så en kamp i et hus.

Den væpnede gruppen Hizbul-Islam arresterte også 10 andre ved huset nordøst for hovedstaden Mogadishu, hvor fotballfans så kampen mellom Argentina og Nigeria.

LES MER: Alt om fotball-VM i Sør-Afrika

«Gale menn»

Hizbul-Islam mener resten av Somalia bør respektere gruppens forbud mot VM.

– Vi advarer alle unge i Somalia om ikke å våge å se disse VM-kampene. Det er å kaste bort tid og penger, og de vil ikke dra noe nytte av, eller få noen erfaring av å se gale menn hoppe opp og ned, sier talsperson Sheikh Mohamed Abdi Aros.

Folk ser åpningskampen på TV i Mogadishu

Mange fotballfans i Somalia ser VM- kamper i smug, eller i de få områdene som kontrolleres av regjeringsstyrkene - som her, i en del av Mogadishu.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

Den Al Qaida-inspirerte grupperingen Al Shabaab har også varslet et VM-forbud.

LES OGSÅ: Al Shabaab: Islamistene i Somalia

En kringkaster har flyttet sine produksjonslokaler til en bevoktet flyplass, for å beskytte utstyret sitt mot angrep under mesterskapet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

VM-forbudet stammer fra en lov innført av Den islamistiske rettsunion, en geriljagruppering som tok kontroll over mye av Somalia i seks måneder i 2006.

Sharialov-tolkning

Alle former for underholdning som anses som «ikke-islamsk» er forbudt, etter geriljaens strenge dolkning av Sharialover. På forbudslisten står blant annet TV-spill og det å se sport i det offentlige rom.

Siden få somaliere har råd til satellitt-tv, er det å se fotballkamper på offentlig sted ofte den eneste måten de kan se kamper på.

I Juba-dalføret har væpnede opprørere gått enda lenger. Her har unge menn ikke lov til å se fotball, heller ikke i deres egne hjem, fordi det vil «distrahere dem fra å jobbe for hellig jihad».

LES OGSÅ: - Verste stedet i verden akkurat nå
LES OGSÅ: Milits angrep fredsstyrke i Somalia

Den islamistiske rettsunion mistet maktgrepet om store deler av Somalia i årsskiftet 2006/2007, etter kamper mot regjeringsstyrker støttet av etiopiske styrker.

Siden da har opprørsgrupper som Al Shabab tatt kontroll over det sørlige Somalia og mye av Mogadishu.

Myndighetene, støttet av fredsbevarende styrker fra Den afrikanske union, kontrollerer bare en liten del av hovedstaden.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Chelsea til FA-cupfinale - slo City

  Chelsea tok seg til finale i FA-cupen lørdag kveld etter seier mot Manchester City.

  Det var 0-0 til pause, men etter hvilen utnyttet Hakim Ziyech slurv fra City-forsvaret. Timo Werner førte ballen fremover på siden, og spilte den forbi City-keeper Zack Steffen som stod helt feilplassert. Fra ti meter satte han enkelt kampens eneste mål.

  Det er den første turneringen Manchester City røk ut av denne sesongen. De har fortsatt mulighet til å vinne ligacupen, ligaen og mesterligaen.

  Den andre semifinalen spilles søndag mellom Leicester og Southampton. Finalen spilles 15. mai.

  FA Cup Semi Final - Chelsea v Manchester City
  Foto: Adam Davy / Reuters
 • Bendtner må møte i retten

  Nicklas Bendtner må igjen møte i Københavns byrett, skriver danske BT.

  Den tidligere Rosenborg-spissen vil 27. april få forelagt sju punkter han kan straffes for. Det er snakk om fem tilfeller av bilkjøring uten førerkort og to overtredelser av fartsgrensene, skriver avisen BT.

  Det er ventet at aktor legger ned påstand om en større bot og at Porschen inndras.

  Bendtner ble stoppet etter kjøring i 157 kilometer i timen i en 110-sone utenfor København i fjor. Bilen har 625 hestekrefter og en toppfart på 260 kilometer i timen.

  Bendtner er tidligere dømt for vold mot en taxisjåfør og for bilkjøring i alkoholpåvirket tilstand. I den første saken måtte han sone med fotlenke i 50 dager.

  Anja Velbæk Mouridsen forsvarer Bendtner. Hun sier til BT at den tidligere fotballproffen vil si seg skyldig i fortkjøringen, men ikke for de fem tilfellene som gjelder manglende førerkort. (NTB)

  Bendtner
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Agüero mister FA-cupsemifinalen

  Sergio Agüero blir ikke å se under lørdagens semifinale i FA-cupen mot Chelsea, opplyser Manchester City-manager Pep Guardiola.

  Den argentinske spissen har ikke vært på banen for City i de tre siste kampene. En muskelskade har holdt ham på sidelinjen, og det er den siste av en lang rekke med skader måltyven har pådratt seg i sin siste sesong for klubben.

  – Ikke ennå, var Guardiolas korte svar på fredagens pressekonferanse om Agüero blir klar.

  De lyseblå har ingen andre store skader før kampen mot Chelsea. Onsdag tok de seg videre til semifinalen i mesterligaen til fordel for Erling Haaland og Borussia Dortmund.

  – De er OK. De er slitne, men OK, sa Guardiola.

  (©NTB)

  Premier League - Leicester City v Manchester City
  Foto: Tim Keeton / Reuters
 • Jarstein innlagt etter koronasykdom

  Norges landslagskeeper ble så dårlig etter å ha blitt smittet av korona at han ble innlagt på sykehus. Det skriver den tyske storavisen Bild.

  – Rune ble veldig hardt rammet. Jeg har snakket med han hver dag siden han ble syk. Han er nå betydelig bedre, og skal komme seg ut av sykehuset i løpet av en dag eller to. Han ble innlagt for en ukes tid siden, bekrefter Norges landslagslege Ola Sand til VG.

  Landslagslegen sier til NRK at Jarstein ikke var koronasmitta da han ble tatt av til pause mot Tyrkia. Han har det etter forholdene bra nå, og blir utskrevet enten i dag eller i morgen. Men målvakten mister resten av sesongen.

  – Fjorten dager på ryggen med et slikt sykdomsløp er ikke lett å komme tilbake fra. Han begynner nok ikke opptrening før på andre siden av sommeren, forteller Sand til NRK.

  Fem personer i Hertha Berlin har den siste tiden testet positivt for korona. De har bedt om å få utsatt de tre neste seriekampene. Helgas kamp mot Mainz er allerede bekreftet utsatt.

  VM kvalifisering fotball Norge - Tyrkia 0-3
  Foto: Geir Olsen / NTB