Truer med pisking for VM-titting

Somaliske grupperinger truer fotballtilhengere med pisking - eller enda verre straff - hvis de ser fotball-VM på TV.

Folk ser åpningskampen på TV i Mogadishu

I deler av hovedstaden Mogadishu kan somaliske fotballfans se VM uten frykt for å bli straffet. I andre deler av byen kan det å se den samme kampen føre til pisking.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

Gjenger med islamister patruljerer de områdene av Somalia de kontrollerer, på utkikk etter folk som ser kamper, skriver BBC.

Fotballfans ser kamper i smug, eller i de få områdene som kontrolleres av regjeringsstyrkene.

– Jeg har ett øye på TV-en og det andre på døren, med lyden skrudd ned, sier en mann som så Algerie-Slovenia hjemme med familien, til BBC.

Lørdag drepte væpnede opprørere to personer som så en kamp i et hus.

Den væpnede gruppen Hizbul-Islam arresterte også 10 andre ved huset nordøst for hovedstaden Mogadishu, hvor fotballfans så kampen mellom Argentina og Nigeria.

LES MER: Alt om fotball-VM i Sør-Afrika

«Gale menn»

Hizbul-Islam mener resten av Somalia bør respektere gruppens forbud mot VM.

– Vi advarer alle unge i Somalia om ikke å våge å se disse VM-kampene. Det er å kaste bort tid og penger, og de vil ikke dra noe nytte av, eller få noen erfaring av å se gale menn hoppe opp og ned, sier talsperson Sheikh Mohamed Abdi Aros.

Folk ser åpningskampen på TV i Mogadishu

Mange fotballfans i Somalia ser VM- kamper i smug, eller i de få områdene som kontrolleres av regjeringsstyrkene - som her, i en del av Mogadishu.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

Den Al Qaida-inspirerte grupperingen Al Shabaab har også varslet et VM-forbud.

LES OGSÅ: Al Shabaab: Islamistene i Somalia

En kringkaster har flyttet sine produksjonslokaler til en bevoktet flyplass, for å beskytte utstyret sitt mot angrep under mesterskapet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

VM-forbudet stammer fra en lov innført av Den islamistiske rettsunion, en geriljagruppering som tok kontroll over mye av Somalia i seks måneder i 2006.

Sharialov-tolkning

Alle former for underholdning som anses som «ikke-islamsk» er forbudt, etter geriljaens strenge dolkning av Sharialover. På forbudslisten står blant annet TV-spill og det å se sport i det offentlige rom.

Siden få somaliere har råd til satellitt-tv, er det å se fotballkamper på offentlig sted ofte den eneste måten de kan se kamper på.

I Juba-dalføret har væpnede opprørere gått enda lenger. Her har unge menn ikke lov til å se fotball, heller ikke i deres egne hjem, fordi det vil «distrahere dem fra å jobbe for hellig jihad».

LES OGSÅ: - Verste stedet i verden akkurat nå
LES OGSÅ: Milits angrep fredsstyrke i Somalia

Den islamistiske rettsunion mistet maktgrepet om store deler av Somalia i årsskiftet 2006/2007, etter kamper mot regjeringsstyrker støttet av etiopiske styrker.

Siden da har opprørsgrupper som Al Shabab tatt kontroll over det sørlige Somalia og mye av Mogadishu.

Myndighetene, støttet av fredsbevarende styrker fra Den afrikanske union, kontrollerer bare en liten del av hovedstaden.

Fotballnyheter