Tror Ronaldo flopper i EM

Cristiano Ronaldo har vært helt overlegen for klubblaget Real Madrid, og mange spår ham et stort EM for Portugal. Men historien viser at de største stjernene ofte skuffer i mesterskap.

Soccer Euro 2012 Training Portugal

Cristiano Ronaldo er blant fansen en av de mest populære spillerne i EM. Her signerer han autografer etter trening med Portugal i Polen.

Foto: Armando Franca / Ap

moa

Mohammed Abdellaoue tror Fernando Torres vil gjøre det bedre i EM enn Cristiano Ronaldo.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Jeg har faktisk ikke tro på Ronaldo i det hele tatt. Jeg blir overrasket hvis han klarer å gjøre et godt EM, sier Mohammed Abdellaoue.

En litt overraskende uttalelse fra den norske landslagsspilleren om hans portugisiske spisskollega, med tanke på prestasjonene Cristiano Ronaldo har stått for denne sesongen.

Messi og Rooney skuffet

Real Madrid-spilleren ble den første i historien til å score mot samtlige av de øvrige La Liga-lagene i samme sesong, og endte til slutt på hele 46 scoringer totalt.

– Det er typisk at dem man har størst forventninger til ikke innfrir i mesterskap. Jeg syns man har sett eksempler på det ofte, forklarer Abdellaoue.

Han peker på at man hadde skyhøye forventninger til Lionel Messi under VM i Sør-Afrika i 2010. Men Barcelona-stjernen scoret ikke ett eneste mål for Argentina, som ble slått ut i kvartfinalen.

Statistikk viser at Messi er tre ganger så målfarlig for Barcelona som for landslaget.

«Moa» nevner også Wayne Rooney, som heller ikke klarte å score for England under det samme verdensmesterskapet.

Tror heller på Torres

– I stedet syns jeg ofte det kommer en underdog og gjør det bra. Derfor har jeg tro på Fernando Torres for Spania, sier Abdellaoue.

Chelsea-spilleren har lagt bak seg to tunge sesonger. Han ble regnet som en av verdens beste spisser, men har slitt med å score og er nå innbytter både for klubblaget og landslaget.

– Han har hatt det tøft lenge, men dette kan bli hans vendepunkt, sier Abdellaoue.

– En tendens de siste femten årene

NRKs EM-kommentator og mangeårige fotballekspert Arne Scheie sier historien bekrefter at Abdellaoue har rett. Han peker på flere eksempler på forventede profiler som har skuffet i mesterskap.

– Det er spesielt de siste femten årene dette har vært en tendens. Før den tid leverte stjernene stort sett som stjerner. Kanskje fordi nivået generelt i den internasjonale fotballen er blitt jevnere de siste årene, sier Scheie.

Han mener disse spillerne utmerker seg som mesterskapsskuffelser:

Ronaldo (Brasil) i VM i Frankrike 1998:

WCUP SOC BRA DEU

Brasils Ronaldo.

Foto: LUCA BRUNO / AP

SPORT SOCCER WORLD

Zinedine Zidane innser at Frankrike har tapt for Danmark og er ute av VM i 2002.

Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS
WCup Brazil Squad World Cup Soccer Ronaldinho

Ronaldinho fortviler etter at Brasil ble slått ut av Tyskland i kvartfinalen.

Foto: FERNANDO LLANO / Ap
FBL-WC2010-MATCH59-ARG-GER 98697118

Lionel Messi går av banen etter å ha tapt mot Tyskland i kvartfinalen.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp
– Dette var året da Ronaldo skulle bringe gullet til Brasil, men i stedet ble han overskygget av Frankrikes Zinedine Zidane, sier Scheie.

Ronaldo scoret riktignok totalt fem mål for Brasil under mesterskapet, men det holdt ikke til gull. Frankrike vant finalen mot nettopp Brasil, og de fleste husker Zidane som VMs store spiller.

Zinedine Zidane under VM i Japan/Sør-Korea i 2002:

– Dette mesterskapet ble en stor skuffelse både for Frankrike og Zidane. De fleste trodde de skulle klare å kjempe om gullet, slik som i 1998, og at Zidane nok en gang skulle være mannen som ledet dem dit, sier Scheie.

I stedet ble det full fiasko. Frankrike klarte ikke en gang å ta seg videre fra gruppespillet, hvor de endte sist i sin gruppe.

Ronaldinho under VM i Tyskland i 2006:

– Dette mesterskapet ble begynnelsen på slutten for Ronaldinho, erindrer Scheie.

Ronaldinho hadde vært med på å sikre både ligagull og mesterligaseier for Barcelona før VM. De fleste spådde ham et nytt stort mesterskap, og holdt Brasil som gullfavoritter.

Men laget ble slått ut allerede i kvartfinalen, og Ronaldinho scoret ikke ett eneste mål i turneringen. Han innrømmet i ettertid at han ikke var i form. Ronaldinho klarte senere aldri å komme tilbake til det samme nivået som før 2006-sesongen.

Lionel Messi under VM i Sør-Afrika i 2010:

Lionel Messi ble kåret til verdens beste fotballspiller samme år, og hadde levert varene for Barcelona hele sesongen. Ekspertene mente Argentina var rustet ut til å gjøre som i 1986 – vinne hele VM.

Men Messi klarte ikke levere helt på samme nivå som for Barcelona, og scoret heller ikke mål i mesterskapet.

Argentina ble slått ut i kvartfinalen.

– Messi har aldri klart å være like god for landslaget som for klubblaget. Selv om han har mange gode medspillere, er det akkurat som han blir for ensom på Argentina, mener Scheie.

Avhengige av klubbkameratene

Kommentatoren mener det er flere grunner til at stjernene blekner i mesterskap.

– For det første spilles det ikke så mange kamper, noe som gjør det enklere både å bli helt og syndebukk, alt ettersom hvilken start man får, sier Scheie, og legger til:

– Det er også klart at det er stor forskjell på samspillet mellom dem man møter noen ganger i året på landslagstreninger, og dem man trener sammen med hver dag. Mange av stjernene er avhengige av klubbkameratene sine.

Fotballnyheter