Tror klubbene jukser bevisst og blåser i UEFAs gigantbøter

I mai skal UEFA straffe en rekke fotballklubber for brudd på de såkale Financial Fair Play-reglene. Kjetil K. Haugen, ekspert på sportsøkonomi, tviler på at mange klubber lar seg skremme av regelverket.

SOCCER-ENGLAND/

Manchester City har brutt UEFAs økonomiregler og må betale en stor bot. Klubben risikerer også å få innskrenket mesterligatroppen sin.

– For meg virker det hele underlig. De har forbrutt seg med å låne og bruke for

Haugen

Kjetil Kåre Haugen har stått for flere publikasjoner om sportsøkonomi.

Foto: Privat

mye penger, og straffes med å måtte betale enda mer penger. Det blir vel ikke akkurat bedre av det, sier Kjetil Kåre Haugen, professor ved Høgskolen i Molde og forsker i logistikk og sport management.

Tirsdag ble det kjent at Manchester City etter alt å dømme må betale en halv milliard i bot for å ha brutt de såkalte Financial Fair Play-reglene til UEFA (det europeiske fotballforbundet).

En rekke andre klubber skal også bli straffet etter hvert. En av klubbene skal være franske PSG.

Tror ikke reglene fungerer

Financial Fair Play er kort forklart regler UEFA har utarbedet for at klubbene ikke skal bruke mer penger enn det som er forretningsmessig forsvarlig.

Det er et velkjent fenomen at mange fotballklubber gjerne bruker betydelig mer penger enn de tjener, og dermed gjerne blir slitende med gjeld.

SOCCER-FRANCE/ Paris St Germain's Zlatan Ibrahimovic attends the French Ligue 1 soccer match against Stade de Reims at the Parc des Princes Stadium in Paris

Også Zlatan Ibrahimovics klubb PSG blir trolig straffet for brudd på økonomireglene til det europeiske fotballforbundet.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Reglene skal også avgrense hvor mye såkalte «rike onkler» kan pøse inn i klubbene. De avgrenser hvor mye klubbene kan bruke sammenlignet med hva de faktisk tjerner på selve driften.

Haugen, som står bak flere publikasjoner om økonomi i idrett, er slett ikke sikker på om reglene fungerer som tenkt.

Han tror mange klubber bevisst bryter reglene, ettersom størrelsen på bøtene de risikerer å få kan være betydelig mindre enn den økonomiske gevinsten ved å ha suksess på fotballbanen- et tema han og to andre forskere også har skrevet om i en ny forskningspublikasjon.

– Jeg tror det, og mistenker at klubbene prøver å omgå og jukse seg rundt reglene. Rett og slett fordi premiepottene i fotballen er så store at det kan lønne seg, sier han.

– Har da Financial Fair Play-regelene noen hensikt?

– I helt ytterste konsekvens så har de ikke det, men i noen grad kan de nok få noen klubber til å kutte ned på pengebruken, sier Haugen.

Han synes dessuten det skurrer at klubben skal betale penger for å ha brukt for mye penger.

– Det er en interessant straffereaksjon å bøtelegge dem, noe som jo bare gjør at de som har gjeld får enda større gjeld. Det er besynderlig, sier han.

– UEFA har selv skapt problemene

Det er UEFA som har utarbeidet regelverket, men økonomiprofessoren mener forbundet selv må ta skylden for klubbenes overforbruk.

– UEFA har selv skapt disse problemene ved å ha så ekstremt fristende premierpotter. De gjør at klubbene legger seg på så høye budsjetter at de er avhengige av for eksempel mesterligaspill. Om de skjønner at det blir umulig å nå mesterligaen, blir de nødt å overforbruke og kjøpe spillere de egentlig ikke har råd til for å komme dit.

Han sier de store klubbene rett og slett ikke har andre valg enn å «kjøre denne karusellen».

– En klubb kan tjene 100 millioner bare på å kvalifisere seg til mesterligaen og pengesummen bare øker jo lenger de er med i turneringen. Vinner de den, får de nærmere en milliard. Premien er for høy til å la være å satse på det, sier han.

Mindre potter og mer til flere

UEFA president Michel Platini

UEFA-president Michel Platini sier at en rekke klubber har brutt økonomireglene.

Foto: JACKY NAEGELEN / Reuters

Haugen mener UEFA burde satse på noe annet enn pengebøter for å straffe klubbene.

Han foreslår poengtrekk i serien eller å innskrenke retten til mesterligaspill - noe han mener vil virke langt mer avskrekkende.

Mye tyder på at UEFA satser på en blanding av alt dette. Ifølge avisen L'Equipe blir PSG straffet med en stor bot, i tillegg til at de blir tvunget til å innskrenke mesterligatroppen, innføre lønnstak og vil få begrensinger når det gjelder spillekjøp.

– Vi får se hvilke straffer som bekreftes, men uansett kommer Paris Saint-Germain til å ha et veldig sterkt lag neste sesong, sier PSG-trener Laurent Blanc.

Haugen mener først og fremst at premiepottene i fotballen må bli mindre og fordelt på flere klubber for å få bukt med overforbruket.

– Egentlig er det veldig enkelt. Pottene burde bli fordelt mer broderlig mellom klubber, sier han.

Har etterforsket 76 klubber

UEFA-president Michel Platini sa i forrige uke at en rekke klubber har brutt reglene.

Da reglene ble innført, var utelukkelse fra europacupturneringene det mest virkningsfulle riset bak speilet. Det er tidligere klart at ingen blir straffet så hardt.

– De som venter blod og tårer vil bli skuffet. Det blir tøffe sanksjoner, men ingen utelukkelse fra europacupene, sa UEFA-president Michel Platini nylig.

Det ventes at straffetiltakene offentliggjøres fredag. UEFA har etterforsket 76 klubber for brudd på reglene om økonomisk fair play.

Manchester City skal ifølge flere medier anke straffen.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp