NRK Meny
Normal

Denne trenerkabalen må fotball-Europa løse

Mens de store ligaene avsluttes pågår det en intens managerjakt blant Europas største fotballklubber. Noen av verdens mest anerkjente trenere står uten jobb.

TOPSHOTS-FBL-EUR-C1-GER-BAYERN MUNICH-MEDIA DAY

Her er noen av fotballtrenerne som kan være i ferd med å få ny arbeidsgiver. José Mourinho (øverst til venstre) linkes til Chelsea, mens Carlo Ancelotti skal være på vei bort fra PSG. Roberto Mancini har fått sparken i Manchester City, mens Dortmund-trener Jürgen Klopp (nede til venstre) er brennhet etter mesterligasuksess. Rafael Benitez kobles til PSG, og Málaga-trener Manuel Pellegrini til Manchester City.

Foto: GUENTER SCHIFFMANN / Afp

Da Real Madrid løste José Mourinho fra kontrakten mandag ettermiddag føyde klubben seg inn i en stadig lengre rekke av europeiske storklubber uten manager.

Chelsea og Manchester City er der allerede, samtidig må flere andre belage seg på et managerbytte.

NRK.no har sett nærmere på hvilke managere som er linket til hvilke klubber - og hvem som trolig havner hvor.

«The special one» arbeidsledig

Lenge før Real Madrid offentliggjorde Mourinhos avganga ble Paris Saint-Germain-manager Carlo Ancelotti koblet til Real Madrid.

– Jeg har bedt klubben om å få dra, sa Ancelotti søndag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han er fortsatt den mest sannsynlige erstatteren for «The Special One».

– Vi har foreløpig ingen avtale med noen managere om å overta. Jeg vil vise respekt overfor PSG og deres president, samt andre klubber, sa Real-president Florentino Perez da han offentliggjortde Mourinhos avgang, ifølge Sky Sports.

Tror Ancelotti drar fra PSG

Tom Nordlie

NRKs fotballekspert Tom Nordlie har ikke tro på at klubbene har sparket trenerne sine uten å ha en erstatter i ermet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ancelotti er under kontrakt med PSG og klubben er lite villige til å gi lett slipp på manageren som denne sesongen sikret klubbens første ligagull på 19 år.

NRKs fotballekspert Tom Nordlie tror imidlertid det bare er et tidsspørsmål før Ancelotti reiser til Real Madrid.

– PSG sier de vil beholde han uansett, men det gjør de bare for å få den riktige prisen. Alle skjønner at han ikke kan være der, ingen klubb vil ha en trener som sier at han vil vekk, sier Nordlie.

Samtidig melder l'Équipe at PSG har kontaktet avtroppende Chelsea-manager Rafaël Benitez og forhørt seg om spanjolen kan være interessert i å trene klubben.

Tror Mourinho havner i Chelsea

Mourinho er også blant navnene som nevnes som mulige kandidater til å overta PSG.

Men en byttehandel mellom den franske seriemesteren og Real er lite sannsynlig siden Mourinho er lenket til gamleklubben Chelsea.

I helgen hevdet den anerkjente spanske avisen Marca å vite at Mourinho var på vei til den engelske klubben.

– Jeg tipper det har vært klart lenge at han (Mourinho) skal til Chelsea, og at det imens er blitt jobbet med hvordan han kunne komme ut av kontrakten med Real på en best mulig måte, sier Nordlie.

Tror klubbene har erstattere klare

Generelt tror den tidligere eliteserietreneren at store klubber har erstatteren klar når manageren forsvinner.

– Med mindre avskjeden er en bombe vil aldri en klubb sette seg i en knipe der de ikke har en erstatter klar. De klubbene jeg har sluttet i har alltid hatt en erstatter klar idet jeg dro, sier han.

Klubbene deler imidlertid lite utad, og fans holdes på pinebenken og mediene spekulerer.

Pelligrini til City?

Situasjonen i Manchester City er blant dem som har fått mye oppmerksomhet den siste uken. Forrige mandag sparket klubben Roberto Mancini på dagen ett år etter at han ledet klubben til et etterlengtet ligagull.

Málaga-trener Manuel Pellegrini er den heteste til å ta over de lyseblå fra Manchester.

Ifølge den britiske avisen Guardian skal Citys søkkrike eiere være villige til å betale over 30 millioner kroner for å løse Pellegrini fra kontraken i Málaga.

Åpent i Everton

TOPSHOTS-FBL-EUR-C1-REALMADRID-DORTMUND

Jürgen Klopp har ledet Borussia Dortmund helt til mesterligafinale denne sesongen, og er derfor blitt ettertraktet på managermarkedet.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

I tillegg er det allerede viden kjent at tidligere Everton-manager David Moyes tar over etter Sir Alex Ferguson i Manchester United. Hvem som så inntar Goodison Park etter Moyes er foreløpig ikke kjent.

Ifølge britiske bookmakere er Porto-trener Vitor Pereira, Wigans Roberto Martinez og Celtic-manager Neil Lennon blant favorittene til å overta.

Også Swansea-manager Michael Laudrup skal være blant kandidatene, men han er trolig for dyr å løse fra kontrakten i Swansea.

Av andre rykter kan nevnes at Alan Pardew kan være på vei bort fra Newcastle etter en skuffende sesong, Brendan Rodgers fremtid i Liverpool er noe usikker og at Harry Redknapp har en uviss fremtid i Queens Park Rangers etter nedrykket.

Brennhet Klopp

Det mest interessante er likevel hva som skjer med Jürgen Klopp i Borussia Dortmund. Suksessen i årets mesterliga har gjort 45-åringen til et av de heteste trenerne på markedet.

Selv har Klopp lenge hevdet at han blir i Dortmund.

– Jeg har kontrakt til 2016 og har sagt det 20 ganger at jeg blir her til det.

Så får vi se hva som skjer med et eventuelt mesterligagull. I fotball er som kjent ingenting sikkert.

Fotballnyheter