NRK Meny
Normal

Traaen vurderer gruppe B i EM

Olav Traaen har kvinnefotball som spesialfelt. Her vurderer han gruppene i fotball-EM i Finland.

Solveig Guldbrandsen

Norges lag har slitt med å finne vinnerformen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Olav Traaen kommenterer (til artikkel)
Foto: NRK

Resultatservice fotball-EM

Norge

Hva kan Bjarne Berntsens lag få til denne gangen? Resultatene har vært elendige i 2009 med fem tap på seks kamper før møtet med Sverige i generalprøven. Og i den kampen fikk Norge endelig en opptur. Isabell Herlovsen scoret vinnermålet, og hadde også et skudd i tverrliggeren.

Målet er som alltid å ta medalje. Med tanke på at en rekke spillere har gitt seg seg de siste månedene kan det målet virke vanskelig å nå. En nesten helt ny backrekke og keeper Ingrid Hjelmseth skal vise at hun kan erstatte skadede Erika Skarbø. Midtbanen er dog meget solid med spillere som Solveig Gulbrandsen og Ingvild Stensland.

Formasjonen ble i sommer lagt om fra 4–3–3 til 4–4–2. Kanskje det kan være nøkkel til suksess i EM? Suksess var det i hvert fall i generalprøven mot Sverige.

Det er ingen tvil om at Norge har spillere med offensive kvaliteter. Isabell Herlovsen, Melissa Wiik og Elise Thorsnes er kapable til å score mål. Undertegnede så Norges kamp mot England i april. Jeg ble nesten skremt. Vi ble rundspilt, og akkurat da var jeg sikker på at dette laget ryker ut etter innledende runde i EM.

Men de siste ukers treningsleir og kampen mot Sverige var så bra at det kanskje er håp likevel.

Mitt tips: I en jevn og tøff gruppe tipper jeg Norge videre til kvartfinale. Etter det kan alt skje.

Tyskland

Birgit Prinz

Birgit Prinz - en stund verdens beste.

Foto: THOMAS LOHNES / AFP

Regjerende mester Tyskland er Norges første motstander. Kampen spilles mandag 24/8, og er en reprise av EM-finalen i 2005. Tyskland vant i Blackburn. Som alltid er de tyske jentene en av favorittene til å vinne gull. Men merk dere at Norge iblant har oppnådd gode resultater mot de seriersvante tyske jentene. I generalprøven før VM i 2007 spilte Norge og Tyskland uavgjort. Og semifinalen i de olympiske leker i 2000 vant Norge.

Men det er lenge siden, og de siste årene har Tyskland som oftest vært bedre enn oss. De er godt organisert, har et solid pasningsspill og ikke minst et rutinert lag. Kanskje er de likevel noe svakere enn tidligere år. Birgit Prinz var en stund verdens beste, men er etter rapportene ikke like dominerende.

Undertegnede kommenterte VM i 2007, og glemmer aldri Tysklands fantastiske mesterskap der laget vant alle kampene uten å slippe inn et eneste mål.

Mitt tips: Tyskland går videre fra innledende runde. Mye mulig de vinner sitt femte strake EM-gull.

Island

Island debuterer i EM, og de har et interessant lag. Vidarsdottir scoret tolv mål i kvalifiseringen, og ingen andre spillere i Europa klarte å gjøre det samme. Hun må stoppes i møtet med Norge 27/8. Spillerne jobber hardt, og Island har utvilsomt offensive kvaliteter.

I mars vant de islandske jentene 3–1 over Norge. Aldri tidligere hadde de vunnet mot oss. Island vant også en sterk seier mot England i sommer. Flere spiller til daglig i den gode svenske serien, og får tøff matching hver uke. Island var nær ved å kvalifisere seg til EM i 2005, men tapte de to kampene mot Norge i play off. Begge ble forresten spilt innendørs.

Mitt tips: Island hevder seg bra i EM, og går videre.

Frankrike

Frankrike har lenge hatt gode juniorlandslag, men har ennå til gode å lykkes i et mesterskap på seniornivå. De har aldri gått videre fra innledende runde, og har heller ikke slått Norge i et EM-sluttspill. I årets treningskamper har Frankrike vunnet seks kamper, og bare tapt to.

Men det skal sies at motstanden ikke har vært all verden. Ingvild Stensland spiller for Lyon, og keeper Bente Nordby gjorde også det forrige sesong.

Kaptein Stensland har helt sikkert gode innspill å komme med til Bjarne Berntsen før kampen mot Frankrike søndag 30/8. Det oppgjøret
kan avgjøre lagenes skjebne i årets EM.

Mitt tips: Frankrike blir ikke rundspilt i Finland, men reiser hjem etter gruppespillet.

Fotballnyheter