NRK Meny
Normal

Traaen vurderer gruppe A i EM

Olav Traaen har kvinnefotball som spesialfelt. Her vurderer han gruppene i fotball-EM i Finland.

Mia Olsen (venstre) Cathrine Paaske-Sørensen
Foto: Greg Baker / AP

Olav Traaen kommenterer (til artikkel)
Foto: NRK

Resultatservice fotball-EM

Lagene i gruppe A åpner årets EM. Ukraina, Nederland, Finland og Danmark spiller i denne puljen, som nok er turneringens svakeste.

Nederland

Nederland har stolte tradisjoner på herresiden. Men de oransje har aldri tidligere deltatt i kvinnenes EM. Laget måtte gjennom play off mot Spania for å kvalifisere seg til mesterskapet.

Mye tyder på at Nederland er et av de svakeste lagene som er med i Finland. I en treningskamp mot Tyskland taptede 6 – 0. Dog skal det sies at man vant 2 – 0 over Frankrike i en annen oppkjøringskamp. Det er et sterkt resultat. Norge møter forresten Nederland i den kommende VM kvalifiseringen.

Mitt tips: Jeg blir overrasket om Nederland går videre fra innledende runde.

Ukraina

Ukraina er også med i EM for første gang. Også dette laget måtte spille play off for å være med i Finland. Motstander var Slovenia, og Ukraina var best etter tokamper. Verdt å merke seg at laget kun har spilt en treningskamp i år. Den endte med 2 – 0 seier over Russland. I kvalifiseringen til VM i 2007 møtte Norge de ukrainske jentene.

Ukraina kom ikke til VM i Kina. Det gjorde Norge. Kvinnefotballen i Øst-Europa har ikke holdt toppklasse tidligere.

Mitt tips: Ukraina må reise hjem etter gruppespillet.

Finland

Vertsnasjonen overrasket stort i EM for fire år siden i England. Da var de med for første gang, og kom til semifinalen. Den gang var det ikke store forventinger til laget. Det er det nå. Men Finlands resultater i oppkjøringen til EM har ikke vært imponerende. Bare tre seier mot relativ svak motstand, og hele sju tap så langt i 2009. Men laget spiller på hjemmebane.

Dersom finnene lykkes, vil eget gress være en stor fordel. Butter det ute på banen, kan forventningspresset bli vanskelig å takle. Motstander i første kamp er Danmark. Det kan vise segå bli en gruppefinale.

Mitt tips: Jeg tviler på at Finland kommer til semifinalen som i 2005, men laget bør kunne gå videre fra innledende runde.

Danmark

Den norske assistenttreneren Pål Arne Johansen mener Danmark er guppe As beste lag. Og han kan meget vel ha rett. Skjønt danskene har ikke for vane å lykkes i mesterskap. Men resultatene så langt i år har vært oppløftende.

I Algarve Cup i mars ble de nummer tre. Danmark vant 2 – 0 over Norge, og i kamp om tredjeplassen ble Tyskland beseiret. Verdt å merke seg at to av Stabæks profiler spiller for danskene i EM. Katrine Pedersen har rekord i antall landskamper i dansk fotball, og er en forsvarer i toppklasse. Hun deltar i sitt fjerde EM.

Lenger fremme på banen har man Maiken Pape. Også hun spiller i vår hjemlige toppserie for Stabæk.

Mitt tips: Danmark går videre fra gruppespillet, og kommer til å kjempe om medalje.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.