NRK Meny
Normal

Duoen som ordner stjerner til Tottenham

Mens Gareth Bales (24) overgang til Real Madrid drar ut, har Tottenham-direktør Franco Baldini (53) reist Europa rundt og hentet klassespillere til London-klubben - på oppdrag fra styreformann Daniel Levy (51).

Tottenhams Daniel Levy og Franco Baldini

Daniel Levy (t.v.) og Franco Baldini har med begrensede midler forhandlet Tottenham frem til en imponerende spillerstall.

Foto: Getty Images

– Jeg er veldig imponert over Tottenham. De har virkelig svingt seg rundt. Det er ekstremt hvordan de har klinket til i sommer, sier tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt til NRK.no.

Mens United-boss David Moyes og Arsenal-sjef Arsène Wenger sitter med hendene full av penger de ikke klarer å bruke opp, har Tottenham hentet kvalitetsspillere på rekke og rad i sommervinduet.

Roberto Soldado (215 millioner), Paulinho (141 millioner), Étienne Capoue (80 millioner) og Nacer Chadli (58 millioner) er allerede signert, mens brasilianeren Willian og Roma-stjernen Erik Lamela ryktes å være på vei inn dørene på White Hart Lane.

Alt dette har foregått mens den evigvarende Bale-sagaen har gått sin seiersgang i internasjonale medier.

Bedre enn med Bale

Fredag er det ventet at Real Madrid gir etter for Tottenhams vanvittige pengekrav for den walisiske kruttfoten, og betaler klubben opp mot 800 millioner kroner.

Igjen sitter Tottenham med et minst like godt lag som med Bale i stallen, vil mange påstå.

– Ja, på papiret har de et betydelig sterkere lag nå enn forrige sesong. I fjor slet de med å score mål fra spissplass. Emmanuel Adebayor var dårlig, og Jermaine Defoe var mye skadeplaget. De var helt avhengig av mål fra Gareth Bale. Nå har de hentet inn betydelige offensive forsterkninger, sier Thorsvedt - som spilte 218 kamper for Tottenham fra 1989-1996.

London-klubben, som ikke er i nærheten av å ha de samme økonomiske musklene som de største klubbene i England, har plutselig en stall og en bredde som kan matche de fleste.

Daniel Levy

Franco Baldini er åpenbart flink til å prate for seg. Her i dialog med Arsenal-manager Arsène Wenger.

Foto: IAN KINGTON / Afp

Og laget skal ikke en gang spille mesterliga til høsten. God business, med andre ord.

– De har ingen rik oljesjeik. De har heller ikke en stor stadion (White Hart Lane tar 36.230 tilskuere), som gjør at de taper mye penger hver eneste hjemmekamp sammenlignet med topplagene i England. Det er imponerende hvordan de tiltrekker seg stjerner, sier Thorstvedt.

Hentet Carew til Roma

Mennene bak superhandelen, er Tottenhams superduo Franco Baldini og Daniel Levy.

Baldini, en gråhåret gentleman fra Italia, var Fabio Capellos høyre hånd under England-perioden, og har sittet mer på fly enn de fleste i sommer.

Den tidligere midtbanespilleren ble ansatt som sportsdirektør i Tottenham tidligere i sommer. Hotspurs har ikke hatt en person i hans rolle på mange år.

Og krølltoppen vet å handle fotballspillere. Baldini var rekrutteringsansvarlig i Real Madrid i 2007, og i løpet av én sesong hentet han Gonzalo Higuain (den gangen bare 18 år), Marcelo, Fernando Gago, Mahamadou Diarra, Ruud van Nistelrooy, Fabio Cannavaro, Emerson og José Antonio Reyes til klubben!

Baldini var forøvrig også mannen som hentet John Carew til Roma i sin tid.

Beinharde forretninger

Mens Baldini har reist Europa rundt, har Daniel Levy - Tottenhams styreformann - holdt i trådene hjemme i London.

Levy er utdannet økonom fra Cambridge-universitetet, og har fått rykte på seg for å være en beinhard forhandler i fotballoverganger. Mannen med den blanke issen tyner maks ut av enhver overgang - enten ved salg eller kjøp.

Daniel Levy

Daniel Levy kan le hele veien til Tottenham-banken så snart Gareth Bale blir klar for Real Madrid.

Foto: Jan Kruger / Getty Images

– Han er kjent som den tøffeste i klassen. Han har drevet klubben meget godt, sier Thorstvedt.

Som da Levy i fjor solgte Luka Modric til Real Madrid - forsåvidt en nokså lignende situasjon som med Gareth Bale. Modric ønsket seg bort fra Tottenham i lang tid, men Levy nektet kroaten å dra. Det gjorde Real Madrid utålmodige.

Til slutt fikk Modric viljen sin. Igjen satt Levy og Tottenham med mer enn 300 millioner kroner. Prisen ble skrudd opp med 100 millioner kroner i løpet av de siste ukene av forhandlingene.

– Han greier å maksimere prisen. Det var ikke så mange som hadde trodd at Gareth Bale skulle bli verdens dyreste fotballspiller, men det ser han altså ut til å bli, sier Thorstvedt.

Tottenham en tittelkandidat?

Mye kan skje før overgangsvinduet stenger natt til 3. september.Alt tyder imidlertid på at Tottenham, sammen med Manchester City, blir den store overgangsvinneren i Premier League.

Arsenal-manager Arsène Wenger har foreløpig mislyktes i å hente kvalitetsskyts til Arsenal, mens United-sjef David Moyes' forsøk på å hente Cesc Fabregas - og Everton-duoen Marouane Fellaini og Leighton Baines - så langt har kokt bort i kål.

Thorstvedt tror likevel ikke Tottenham kan utfordre topplagene i kampen om seriegullet.

– Nei, Tottenham er ikke en gullkandidat. Det er supert hvis de er med i topp fire-fem. I fjor misset de akkurat mesterligaen - de bør ha mål om å klare det i år. De har for eksempel ingen garanti for at nysigneringene slår til, spår Thorstvedt.

Tottenhams sommersigneringer

Tottenhams sommersigneringer (fra v.): Paulinho, Nacer Chadli, Étienne Capoue og Roberto Soldado. Til sammen har de kostet Tottenham rundt 500 millioner kroner.

Foto: NTB Scanpix/Getty Images

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.