NRK Meny
Normal

20 toppklubber interessert – nå får Martin (15) også skryt av landslagssjefen

Allerede før ungdomsskoleeleven Martin Ødegaard har debutert for Strømsgodset i norsk eliteserie, er oppmerksomheten rundt 15-åringen i ferd med å ta helt av.

Høgmo og Ødegaard

ROSES AV LANDSLAGSSJEFEN: Martin Ødegaard (innfelt) omtales som Norges heteste fotballtalent - av ingen ringere enn landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Det er sikkert 20 europeiske klubber som har tatt kontakt, men vi har vært nødt til å si nei til de fleste, sier Hans Erik Ødegaard til NRK.no.

Den tidligere eliteseriespilleren er faren til Martin Ødegaard. De siste månedene har det nærmest ukentlig kommet henvendelser fra store, europeiske fotballklubber som vil ha sønnen med på treningssamlinger.

Hans Erik Ødegaard

STOLT PAPPA: Hans Erik Ødegaard spilte mer enn 200 kamper for Strømsgodset på 1990- og starten av 2000-tallet. Nå er det sønnen som ventes å gjøre det stort i samme klubb.

Foto: Trond Solberg / NTB scanpix

De to har vært på besøk hos Manchester United i England og til Bayern München og Borussia Dortmund i Tyskland.

Ellers har det blitt «no, thank you», «nein danke» og «Nee, bedankt» til store klubber som Liverpool, Manchester City, Arsenal og Ajax. Blant andre.

– Det kan kanskje fremstå arrogant å si at man ikke har tid, men det er også noe med ryddighet i forhold til klubben han allerede spiller for. Vi har møtt forståelse og respekt for dette, sier pappa Ødegaard.

Deila vil gi stortalentet spilletid

I vinter har han fått flere muligheter til å spille med fjorårets seriemester av Strømsgodset-trener Ronny Deila i treningskampene, og det er ventet at han vil få sin debut i eliteserien i løpet av sesongen.

– Han er en sånn spiller som har vært best av alle siden han var åtte år. Og du så det her ute i dag, hvorfor, uttalte Deila om Ødegaard til VG Nett etter en treningskamp på La Manga i vinter.

15-åringens utrolige potensiale har blitt lagt merke til av landslagssjef Per-Mathias Høgmo. Han mener Ødegaard fort kan bli den profilen det snakkes om i Fotball-Norge denne sesongen.

Martin Ødegaard

ENORMT TALENT: Martin Ødegaard er født i desember 1998. Lionel Messi er midtbanespillerens største forbilde.

Foto: Twitter

– Jeg tror Martin Ødegaard fort kan blomstre. Han har evnen til å prege en fotballkamp, sa Høgmo på eliteserieklubbenes kickoff tidligere denne uka.

Den samme Høgmo advarte i 2007 mot å hausse opp unge spillere. Pappa Ødegaard synes oppmerksomheten fra både internasjonale toppklubber og landslagssjefen først og fremst er smigrende.

– Det er morsomt og smigrende at Høgmo trekker frem Martin på denne måten. Men jeg er også enig i det han sier om at man ikke må hausse opp unge spillere, sier Ødegaard senior.

Ikke bekymret for at sønnen blir hausset opp

Tidligere denne uka fortalte den tidligere Stabæk-spilleren Torstein Andersen Aase (22) om presset han opplevde som ung eliteseriespiller.

Aase ble utpekt som landets største fotballtalent allerede tidlig i tenårene. Presset ble etter hvert så stort at han la opp, fortalte han NRK.no.

Pappa Ødegaard mener det er viktig å være bevisst på hvordan man tar vare på unge talenter, men er ikke spesielt bekymret for sønnen.

– Det som er en fare, og som skjer med veldig mange i alle klubber, er at unge spillere blir altfor fort fornøyde. Får de elitekontrakt med guttelag, eller en a-lagskontrakt, så har man egentlig ikke oppnådd noe. De bør tenke på sitt maksnivå. Er det å spille norsk 2. divisjon, så er det greit. Er det eliteserien eller utlandet som er målet, så må man passe på ikke å miste sulten for tidlig, sier han.

Strømsgodset serieåpner hjemme mot Start søndag kl 18.00. Drammensklubben er regjerende seriemestere etter å ha vunnet eliteserien med ett poengs margin i fjor. NRKs eksperter har spådd Strømgodset til å ende på 3.-plass i årets sesong.

Les: NRKs eksperter spår eliteserien 2014

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.