Hopp til innhold

20 toppklubber interessert – nå får Martin (15) også skryt av landslagssjefen

Allerede før ungdomsskoleeleven Martin Ødegaard har debutert for Strømsgodset i norsk eliteserie, er oppmerksomheten rundt 15-åringen i ferd med å ta helt av.

Høgmo og Ødegaard

ROSES AV LANDSLAGSSJEFEN: Martin Ødegaard (innfelt) omtales som Norges heteste fotballtalent - av ingen ringere enn landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Det er sikkert 20 europeiske klubber som har tatt kontakt, men vi har vært nødt til å si nei til de fleste, sier Hans Erik Ødegaard til NRK.no.

Den tidligere eliteseriespilleren er faren til Martin Ødegaard. De siste månedene har det nærmest ukentlig kommet henvendelser fra store, europeiske fotballklubber som vil ha sønnen med på treningssamlinger.

Hans Erik Ødegaard

STOLT PAPPA: Hans Erik Ødegaard spilte mer enn 200 kamper for Strømsgodset på 1990- og starten av 2000-tallet. Nå er det sønnen som ventes å gjøre det stort i samme klubb.

Foto: Trond Solberg / NTB scanpix

De to har vært på besøk hos Manchester United i England og til Bayern München og Borussia Dortmund i Tyskland.

Ellers har det blitt «no, thank you», «nein danke» og «Nee, bedankt» til store klubber som Liverpool, Manchester City, Arsenal og Ajax. Blant andre.

– Det kan kanskje fremstå arrogant å si at man ikke har tid, men det er også noe med ryddighet i forhold til klubben han allerede spiller for. Vi har møtt forståelse og respekt for dette, sier pappa Ødegaard.

Deila vil gi stortalentet spilletid

I vinter har han fått flere muligheter til å spille med fjorårets seriemester av Strømsgodset-trener Ronny Deila i treningskampene, og det er ventet at han vil få sin debut i eliteserien i løpet av sesongen.

– Han er en sånn spiller som har vært best av alle siden han var åtte år. Og du så det her ute i dag, hvorfor, uttalte Deila om Ødegaard til VG Nett etter en treningskamp på La Manga i vinter.

15-åringens utrolige potensiale har blitt lagt merke til av landslagssjef Per-Mathias Høgmo. Han mener Ødegaard fort kan bli den profilen det snakkes om i Fotball-Norge denne sesongen.

Martin Ødegaard

ENORMT TALENT: Martin Ødegaard er født i desember 1998. Lionel Messi er midtbanespillerens største forbilde.

Foto: Twitter

– Jeg tror Martin Ødegaard fort kan blomstre. Han har evnen til å prege en fotballkamp, sa Høgmo på eliteserieklubbenes kickoff tidligere denne uka.

Den samme Høgmo advarte i 2007 mot å hausse opp unge spillere. Pappa Ødegaard synes oppmerksomheten fra både internasjonale toppklubber og landslagssjefen først og fremst er smigrende.

– Det er morsomt og smigrende at Høgmo trekker frem Martin på denne måten. Men jeg er også enig i det han sier om at man ikke må hausse opp unge spillere, sier Ødegaard senior.

Ikke bekymret for at sønnen blir hausset opp

Tidligere denne uka fortalte den tidligere Stabæk-spilleren Torstein Andersen Aase (22) om presset han opplevde som ung eliteseriespiller.

Aase ble utpekt som landets største fotballtalent allerede tidlig i tenårene. Presset ble etter hvert så stort at han la opp, fortalte han NRK.no.

Pappa Ødegaard mener det er viktig å være bevisst på hvordan man tar vare på unge talenter, men er ikke spesielt bekymret for sønnen.

– Det som er en fare, og som skjer med veldig mange i alle klubber, er at unge spillere blir altfor fort fornøyde. Får de elitekontrakt med guttelag, eller en a-lagskontrakt, så har man egentlig ikke oppnådd noe. De bør tenke på sitt maksnivå. Er det å spille norsk 2. divisjon, så er det greit. Er det eliteserien eller utlandet som er målet, så må man passe på ikke å miste sulten for tidlig, sier han.

Strømsgodset serieåpner hjemme mot Start søndag kl 18.00. Drammensklubben er regjerende seriemestere etter å ha vunnet eliteserien med ett poengs margin i fjor. NRKs eksperter har spådd Strømgodset til å ende på 3.-plass i årets sesong.

Les: NRKs eksperter spår eliteserien 2014

Fotball

 • Hegerberg-scoring i Lyon-storseier

  Ada Stolsmo Hegerberg scoret sikkert inn et straffespark i Lyons 5-0-seier over Lille. Siden starten av november står hun med ti mål for klubb og landslag.

  Spissen doblet Lyons ledelse til 2-0 etter en snau halvtime. Det var Hegerbergs 251. scoring for Lyon.

  Hun ble tatt av banen etter 61 minutter i fredagens oppgjør.

  Forrige uke slo Hegerberg til med hattrick i Norges 4-0-seier over Portugal på Ullevaal stadion, men ble tatt av målløs i pausen i 1-2-tapet for Østerrike noen dager senere.

  Lyon har fortsatt til gode å avgi poeng i den franske toppdivisjonen. Fasiten er 30 poeng og målforskjell på 45-4 etter ti kamper. (NTB)

  Ada Hegerberg
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Melkersen permanent til Strømsgodset

  Elias Hoff Melkersen (20) imponerte på utlån i Strømsgodset. Nå gjøres oppholdet permanent, og ifølge lokalpressen betaler klubben en rekordsum for ham.

  Trønderen ble en hit etter låneovergangen fra skotske Hibernian i august. Han startet samtlige tolv kamper for Godset og scoret fire mål i Eliteserien.

  – Det føles helt fantastisk å signere for Godset, sier Melkersen i en uttalelse på Godets nettsted.

  Den nye avtalen varer fram til høsten 2028. Drammens Tidende erfarer at kjøpet er det dyreste i Strømsgodsets historie, men går ikke nærmere inn på summen enn at den er «en god del lavere» enn 13 millioner kroner.

  Godsets dyreste kjøp har siden 2016 vært de fem millionene som ble betalt da Kristoffer Tokstad ble hentet fra Sarpsborg 08. (NTB/NRK)

  Elias Melkersen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Slik spilles 2. divisjon i 2024

  Norges Fotballforbund har satt opp avdelingene i 2. divisjon i fotball for menn i 2024.

  Hødd, Jerv og Skeid rykket ned fra 1. divisjon, mens Lysekloster, Eidsvold Turn, Viking 2, Eik Tønsberg, Strindheim og Follo har rykket opp fra 3. divisjon.

  Slik ser avdelingene ut i 2024:

  2. divisjon avd. 1: Arendal, Brann 2, Brattvåg, Eik Tønsberg, Fløy-Flekkerøy, Hødd, Jerv, Kvik Halden, Lysekloster, Notodden, Sotra, Vard Haugesund, Viking 2, Ørn Horten.

  2. divisjon avd. 2: Alta, Eidsvold Turn, Follo, Grorud, Junkeren, Kjelsås, Skeid, Stjørdals-Blink, Strindheim, Strømmen, Tromsdalen, Ullensaker/Kisa, Vålerenga 2.

  1.div OBOS Ligan Skeid - Fredrikstad
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Spillerflukt fra Aalesund etter nedrykket

  Aalesund har takket av sju spillere som ikke blir med klubben ned til 1. divisjon i 2024.

  Det opplyser klubben på sitt nettsted.

  Det har vært kjent en stund at AaFK-kaptein David Fällman skal flytte hjem til Sverige når kontrakten hans løper ut. Også Kristoffer Ødemarksbakken, Erlend Segberg, Ebiye Moses, Alexander Juel Andersen, Oscar Solnørdal og Christian Mork Breivik er på utgående kontrakter og søker nye karriereutfordringer.

  Lånespilleren Tobias Klysner, som var uheldig med skader og bare fikk én eliteseriekamp, blir heller ikke å se i den oransje drakten i 2024.

  AaFK opplyser at de ønsker de nevnte spillerne hell og lykke videre i karrieren.

  (©NTB)

  aalesund
  Foto: NTB
 • Suárez vant «gullballen» i Brasil

  Luis Suárez mottok prisen som årets spiller i den brasilianske toppdivisjonen. Han scoret 17 ligamål for Gremio denne sesongen.

  Den tidligere Atletico Madrid-, Liverpool- og Barcelona-spilleren ble kåret til årets spiller under en prisutdeling torsdag kveld. Han mottok også prisen for årets spiss i Brasil.

  Suárez signerte i utgangspunktet en toårskontrakt med Gremio, men spissveteranen har allerede kunngjort at han gir seg i klubben. 36-åringen har vært linket til Lionel Messis klubb Inter Miami, men har selv ikke ønsket å kommentere ryktene.

  – Jeg elsker dette livet, men det er tøft å våkne i smerter hver eneste dag. Jeg ønsker å fortsette, men jeg vet ikke helt hva som skjer, sa Suárez til nyhetsbyrået AFP etter kampen.

  (©NTB)

  I7ptXtq2vgg
  Foto: AFP
Brentford-spilleren Kristoffer Ajer feiret som besatt etter en takling i det 91. minutt. Minutter senere var kampen snudd – dermed startet latterliggjøringen av feiringen.