NRK Meny
Normal

– Ikke lenge før en dommer får nervesammenbrudd

Mark Halsey opplevde å bli hetset av fotballsupportere for sin kreftsykdom. Den tidligere Premier League-dommeren frykter trakasseringen av dommere er i ferd med å bli så stygg at det kan få alvorlige konsekvenser.

Halsey

Her dømmer Mark Halsey oppgjøret mellom Manchester City og Norwich 19. mai 2013 - hans siste dommeropptreden.

Foto: NIGEL RODDIS / Reuters

– Sett i lys av noen av situasjonene som har vært de siste årene, går det nok ikke så lang tid før vi ser en dommer få nervesammenbrudd, skriver den nå pensjonerte Mark Halsey i sin nye biografi, som snart skal utgis.

Tore

Mark Halsey hadde en lang karriere i Premier League. Her gir han gult kort til Wimbledons Tore Pedersen i 1999.

Foto: STR / REUTERS

Han forteller at han har levd med trakassering fra fotballsupportere i alle år, men at det gikk spesielt innpå ham da kreftsykdommen hans ble brukt mot ham.

– Må hjelpe dem

Halsey var i en periode alvorlig syk, men ble frisk og returnerte til jobben som fotballdommer. Det tok ikke lang tid før han fikk meldinger fra personer som uttrykte at de ønsket at han heller hadde dødd av kreftsykdommen.

Halsey etterlyser bedre vern for fotballdommere som opplever hets.

– Hvis vi ikke gjør noe og hjelper dommere med å få styr på det mentale og stresset, så frykter jeg selvmord, advarer Halsey.

Han mener det forventes for mye av dagens dommere.

– Dommeren kan ikke gjemme seg på banen, og skal være mentalt sterk. Men det fortsetter i stigende grad utenfor banen. Til syvende og sist kan det ødelegge deg, sier Halsey, som har dømt over 400 kamper i Premier League.

Pedersen: – Et sterkt varsko

Rune Pedersen, dommersjef i Norges Fotballforbund, forstår godt utspillet til Halsey.

– Dommere er som mennesker flest, og de tåler ganske mye. Men det er et sterkt varsko som jeg synes alle som er glade i fotballen skal tenke over før man sender ut alle typer meldinger. Det er verdt å legge seg på minnet, sier han til NRK.no.

Pedersen

Dommersjef Rune Pedersen tar bekymringene fra den tidligere toppdommeren på alvor.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Selv om også norske dommere må leve med en viss grad av trakassering og hets, spesielt på sosiale medier, har man ifølge Pedersen unngått de aller verste tilfellene så langt.

– Man får jo noen meldinger og sms om dommernes innsats. Det har vært noen tilfeller der supportere tråkker litt over, men ingen så stygge at noen norske dommere har kommet til meg og sagt at de vurderer jobben sin, sier Pedersen.

Han utelukker likevel ikke at den dagen kan komme.

– Derfor er vi proaktive og sørge for at dommerne er mest mulig forberedt på at sånne ting kan komme. Vi snakker mye sammen om det, sier Pedersen.

Norske dommere dropper sosiale medier

Den norske dommersjefen forteller at de fleste av toppdommerne dropper å være på sosiale medier på grunn av mye «drittslenging».

– Vi har en løpende diskusjon med dem om i hvilken grad man gjør lurt i å delta i den offentlige debatten om dem, eller avstå helt. De velger selv, men de fleste som har hatt profiler før har nå valgt å avstå helt fra sosiale medier, sier han.

Det norske fotballforbundet har likevel ingen planer om å gjøre som i Sverige, der dommerne har hemmelige telefonnummer og sjelden uttaler seg i media om jobben de gjør.

– Vi vil ha en mer åpen linje, for vi synes det er viktig at dommerne får delta i debatten om jobben deres hvis de har lyst til det. Samtidig er også dommere bare mennesker, så vi må også skjerme dem så godt vi kan, fastslår Pedersen.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.