NRK Meny
Normal

Thorsnes kaller dommeren feig: – Jeg skulle hatt straffespark

STOCKHOLM (NRK.no): Elise Thorsnes mener dommeren snøt henne for Norges tredje straffespark. NRKs fotballekspert mener imidlertid at Norge burde fått ta de to idømte straffene om igjen.

Norges mål ble annullert for offside

Her meies Elise Thorsnes ned av den tyske keeperen. Klart straffespark, mener Thorsnes selv.

Innbytter Elise Thorsnes var svært nær å sikre Norge ekstraomganger i EM-finalen. Etterpå irriterte hun seg ikke over bommen, men at dommeren unnlot å gi henne straffespark.

– Keeperen var kun borti meg. Hun var ikke borti ballen, sier Elise Thorsnes til NRK.no etter finaletapet for Tyskland i EM.

Elise Thorsnes

Her får Elise Thorsnes såvidt foten på ballen før Tyskland-keeper Nadine Angerer braser inn i den norske angriperen.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

Den norske angriperen, som ble byttet inn for straffebommeren Solveig Gulbrandsen etter 68 minutter, viser til situasjonen som oppstod kun fire minutter senere.

Norge hadde allerede havnet under 0-1, bommet på to straffespark og fått én scoring av annullert for offside. Even Pelleruds jenter trengte desperat en scoring i jakten på EM-gull.

Det var da Thorsnes ble spilt alene igjennom med Tysklands solide sisteskanse Nadine Angerer. Thorsnes var først på ballen, og fikk til en avslutning med tåen. Tideler senere ble hun meid ned av Angerer, mens avslutningen trillet utenfor.

– Hun blir jo tatt av keeper! Men det er nå sånn at hvis man først har fått avsluttet, så skal det mye til for at man får noe i de situasjonene der, sa NRKs ekspertkommentator Lise Klaveness.

– Feigt av dommeren

Thorsnes selv er ikke i tvil. Fellingen burde resultert i Norges tredje straffespark.

– Det er flere som har nevnt at keeperen er altfor ivrig der. Jeg tror at hvis det ikke hadde blitt gitt to straffer før i kampen, hadde det kanskje blitt dømt enda én der, sier Thorsnes.

Olav Traaen

NRKs fotballkommentator Olav Traaen synes Thorsnes' straffesituasjon er vanskelig å bedømme.

Foto: Johansen, Geir Otto / VG

– Jeg bare kastet meg inn og håpet på det beste. Og så var det noe som traff meg, og jeg så ikke engang hvor ballen havnet, legger Thorsnes til.

– Føler du at det var feigt av dommeren ikke å gi blåse ny straffe?

Ja, som sagt: Hadde det ikke blitt dømt to straffer allerede, så hadde det blitt dømt der, svarer angriperen.

– Vanskelig situasjon

NRKs Olav Traaen, som kommenterte EM-finalen på radio, synes det er vanskelig å si seg enig med Thorsnes.

– Først og fremst er det viktig å påpeke at det ikke er noen dommerskandale at det ikke blåses straffe der.

– Det er en duell, hvor keeperen kommer i stor fart. Angerer har ingen steder å gjøre av seg, og et sted må hun jo få være. Jeg synes Klaveness oppsummerer det godt: Det skal mye til å få straffe når man allerede har fått avsluttet, sier Traaen.

– Skulle fått ta straffene på nytt

NRK-sport

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken er ikke i tvil: Tysklands keeper brøt reglene på Norges straffespark.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Hans kommentatorkollega Karl-Petter Løken er mer opptatt av at de norske jentene burde fått ta straffesparkene om igjen.

Løken viser til at Tysklands keeper Nadine Angerer tar et skritt ut fra mållinjen før straffesparkene tas, noe som er ulovlig.

– Det er soleklart at hun bryter regelverket på Trine Rønnings straffe. Der er Angerer én meter utenfor streken allerede idet Rønning skyter. Også på Gulbrandsens straffe tar hun et steg ut, sier Løken.

– Det der bør dommeren se! Og når en dommer ser slikt, skal straffeskytterne få en ny sjanse, poengterer ekspertkommentatoren.

– Hvordan vil du vurdere dommerens innsats kampen sett under ett?

– Det må bli terningkast to. Dommerne har vært gode underveis i mesterskapet, men i dag synes jeg ikke finaledommeren er patent, avslutter Løken.

Tysklands keeper bevegde seg over streken på begge straffesparkene. Se dem i slowmo.

Her kan du se hvordan Tysklands keeper beveger seg ut fra streken på begge Norges straffespark. Regelbruddet er tydeligst på den første straffen, mener Karl-Petter Løken.

Fotballnyheter