Normal

Thioune straffes etter rasisme-anklager

Viking har bestemt seg for å gi midtbanespiller Makhtar Thioune to kampers karantene etter at han beskyldte dommer Svein-Erik Edvartsen for rasisme på lørdag.

Makhtar Thioune havnet i medienes søkelys etter han beskyldte dommeren for rasisme etter lørdagens kamp mellom Viking og Brann. Her forlater han stadion lørdag kveld - tydelig irritert. Bilder med tillatelse fra C More.

Se det omstridte intervjuet der Makhtar Thioune anklager dommer Svein-Erik Edvartsen for rasisme. Han gjentok beskyldningene overfor VG senere. Bilder med tillatelse fra C More.

Svein-Erik Edvartsen

Dommer Svein-Erik Edvartsen snakker med pressen etter lørdagens kamp.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Thioune beskyldte dommer Svein Erik Edvartsen for å være ute etter ham på grunn av rasistiske holdninger etter Vikings tap mot Brann lørdag kveld.

– Dommeren har mye å gå på. Vi kan ikke spille fotball med slike dommere. Det er en personlig sak mellom ham og meg, og jeg skal spørre ham om det er rasistisk, sa Thioune til C More.

Han gjentok overfor VG at han følte seg rasistisk behandlet.

Får to kamper

Nå har Viking bestemt seg for å straffe sin egen spiller med to kampers utestengelse. Det melder klubben på sin hjemmeside.

– I forbindelse med kampen bryter han med flere av de interne reglene i vår spillergruppe, vår «ramme». Makhtar er en verdifull del av spillergruppen, på som utenfor banen. Vi setter stor pris på ham og han angrer sterkt i dag, sier trener Kjell Jonevret til Vikings hjemmeside.

Jonevret ville ikke uttale seg om kommentarene lørdag kveld, men søndag er han klar på at Thioune tråkket over grensen.

– Vi er sikre på at det som hendte i Bergen ikke vil skje igjen. Men laget er alltid større enn spilleren, her må vi markere at en grense ble passert, sier Jonevret.

Glad for at Thioune beklaget

Thioune var raskt ute med å beklage uttalelsene, men altså ikke før han hadde gjentatt dem i flere medier. Noen timer etter kampen sa han til at han var lei seg.

– Ordene kom i frustrasjon. Jeg følte meg urettferdig behandlet, men det var ikke meningen, og det var galt å beskylde dommeren for rasistisk dømming, sa Thioune til Stavanger Aftenblad.

Administrerende direktør Arne Larsen Økland sier i samme pressemelding at han er fornøyd med hvordan Thioune har håndtert situasjonen i etterkant.

– Vi er veldig glad for at Makhtar har beklaget uttalelser rettet mot dommer Svein-Erik Edvartsen etter kampen. Det var en fin reaksjon av ham. Som klubb beklager vi dem også. Karantenen er også en måte å vise dette på, sier Økland.

NRK.no var i kontakt med Viking søndag formiddag, men fikk beskjed om at ingen i klubben vil uttale seg utover pressemeldingen.

Makhtar Thioune

Svein-Erik Edvartsen og Makhtar Thioune under kampen mellom Brann og Viking.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Det faller på sin egen urimelighet

Dommer Svein-Erik Edvartsen slo kraftig tilbake mot påstandene fra Thioune lørdag kveld.

– Thioune fikk et klart gult kort i første omgang. Når du ser på hud- og hårfargen min, faller det på sin egen urimelighet at jeg skal komme med rasistiske bemerkninger, sa dommeren til NRK.no.

– Sa du noe som han kan ha misforstått?

– På ingen måte. Han fikk det klareste gule kortet i Bergen i dag for en hensynsløs takling på Hassan El Fakiri. Han skjønte at han ville få gult og derfor løp han vekk. Det var ikke ett eneste ord som ble vekslet, det kan du se på TV-bildene, svarte Edvartsen.

Edvartsen: – Glad det var meg

Thioune

Makhtar Thioune havnet i medienes søkelys etter han beskyldte dommeren for rasisme etter lørdagens kamp mellom Viking og Brann. Her forlater han stadion lørdag kveld - tydelig irritert.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Den mye omtalte dommeren fortalte rett etter kampen at Makhtar Thioune stormet inn i dommergarderoben og skrek «rasismedommere».

Til NRK.no sa han at Thioune også konfronterte dommerne på banen.

– Etter kampen, da hadde han jo hatt tre kvarter til å roe seg ned, kom Thioune ut på banen og kalte oss rasismedommere. Som dommere tåler vi mye pepper, men dette finner vi oss ikke i, sa Edvartsen til NRK.no.

– Av alle dommere i eliteserien, er jeg den eneste som er mørk i huden. Derfor er jeg veldig glad for at det var nettopp jeg som ble kalt rasist, sa Edvartsen, som nå vil rapportere saken til Norges Fotballforbund (NFF).

Edvartsen forstår heller ikke Thiounes kommentar om at raseriet skal dreie seg om en «personlig sak».

– Vi har ingen personlig forhistorie. Jeg har dømt ham flere ganger da han var i både Molde og Viking. Det er ikke noe personlig mellom oss, sa Edvartsen.

Fotballnyheter