Thioune straffes etter rasisme-anklager

Viking har bestemt seg for å gi midtbanespiller Makhtar Thioune to kampers karantene etter at han beskyldte dommer Svein-Erik Edvartsen for rasisme på lørdag.

Makhtar Thioune havnet i medienes søkelys etter han beskyldte dommeren for rasisme etter lørdagens kamp mellom Viking og Brann. Her forlater han stadion lørdag kveld - tydelig irritert. Bilder med tillatelse fra C More.

Se det omstridte intervjuet der Makhtar Thioune anklager dommer Svein-Erik Edvartsen for rasisme. Han gjentok beskyldningene overfor VG senere. Bilder med tillatelse fra C More.

Svein-Erik Edvartsen

Dommer Svein-Erik Edvartsen snakker med pressen etter lørdagens kamp.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Thioune beskyldte dommer Svein Erik Edvartsen for å være ute etter ham på grunn av rasistiske holdninger etter Vikings tap mot Brann lørdag kveld.

– Dommeren har mye å gå på. Vi kan ikke spille fotball med slike dommere. Det er en personlig sak mellom ham og meg, og jeg skal spørre ham om det er rasistisk, sa Thioune til C More.

Han gjentok overfor VG at han følte seg rasistisk behandlet.

Får to kamper

Nå har Viking bestemt seg for å straffe sin egen spiller med to kampers utestengelse. Det melder klubben på sin hjemmeside.

– I forbindelse med kampen bryter han med flere av de interne reglene i vår spillergruppe, vår «ramme». Makhtar er en verdifull del av spillergruppen, på som utenfor banen. Vi setter stor pris på ham og han angrer sterkt i dag, sier trener Kjell Jonevret til Vikings hjemmeside.

Jonevret ville ikke uttale seg om kommentarene lørdag kveld, men søndag er han klar på at Thioune tråkket over grensen.

– Vi er sikre på at det som hendte i Bergen ikke vil skje igjen. Men laget er alltid større enn spilleren, her må vi markere at en grense ble passert, sier Jonevret.

Glad for at Thioune beklaget

Thioune var raskt ute med å beklage uttalelsene, men altså ikke før han hadde gjentatt dem i flere medier. Noen timer etter kampen sa han til at han var lei seg.

– Ordene kom i frustrasjon. Jeg følte meg urettferdig behandlet, men det var ikke meningen, og det var galt å beskylde dommeren for rasistisk dømming, sa Thioune til Stavanger Aftenblad.

Administrerende direktør Arne Larsen Økland sier i samme pressemelding at han er fornøyd med hvordan Thioune har håndtert situasjonen i etterkant.

– Vi er veldig glad for at Makhtar har beklaget uttalelser rettet mot dommer Svein-Erik Edvartsen etter kampen. Det var en fin reaksjon av ham. Som klubb beklager vi dem også. Karantenen er også en måte å vise dette på, sier Økland.

NRK.no var i kontakt med Viking søndag formiddag, men fikk beskjed om at ingen i klubben vil uttale seg utover pressemeldingen.

Makhtar Thioune

Svein-Erik Edvartsen og Makhtar Thioune under kampen mellom Brann og Viking.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Det faller på sin egen urimelighet

Dommer Svein-Erik Edvartsen slo kraftig tilbake mot påstandene fra Thioune lørdag kveld.

– Thioune fikk et klart gult kort i første omgang. Når du ser på hud- og hårfargen min, faller det på sin egen urimelighet at jeg skal komme med rasistiske bemerkninger, sa dommeren til NRK.no.

– Sa du noe som han kan ha misforstått?

– På ingen måte. Han fikk det klareste gule kortet i Bergen i dag for en hensynsløs takling på Hassan El Fakiri. Han skjønte at han ville få gult og derfor løp han vekk. Det var ikke ett eneste ord som ble vekslet, det kan du se på TV-bildene, svarte Edvartsen.

Edvartsen: – Glad det var meg

Thioune

Makhtar Thioune havnet i medienes søkelys etter han beskyldte dommeren for rasisme etter lørdagens kamp mellom Viking og Brann. Her forlater han stadion lørdag kveld - tydelig irritert.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Den mye omtalte dommeren fortalte rett etter kampen at Makhtar Thioune stormet inn i dommergarderoben og skrek «rasismedommere».

Til NRK.no sa han at Thioune også konfronterte dommerne på banen.

– Etter kampen, da hadde han jo hatt tre kvarter til å roe seg ned, kom Thioune ut på banen og kalte oss rasismedommere. Som dommere tåler vi mye pepper, men dette finner vi oss ikke i, sa Edvartsen til NRK.no.

– Av alle dommere i eliteserien, er jeg den eneste som er mørk i huden. Derfor er jeg veldig glad for at det var nettopp jeg som ble kalt rasist, sa Edvartsen, som nå vil rapportere saken til Norges Fotballforbund (NFF).

Edvartsen forstår heller ikke Thiounes kommentar om at raseriet skal dreie seg om en «personlig sak».

– Vi har ingen personlig forhistorie. Jeg har dømt ham flere ganger da han var i både Molde og Viking. Det er ikke noe personlig mellom oss, sa Edvartsen.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Solskjær forlenger

  Ole Gunnar Solskjær blir etter planen i Manchester United frem til 2024 etter at han forlenget kontrakten. Han har også en klausul som gjør at han kan forlenge ett ytterligere år. Det bekrefter klubben selv på sine nettsider.

  Han skal snart gyve løs på en ny sesong og jakter på sitt første trofé med klubben.

  – Alle vet hvilke følelser jeg har for denne klubben, og jeg er strålende fornøyd med å signere en ny kontrakt, sier Solskjær på klubbens nettsider.

  Han hadde i utgangspunktet ett år igjen av kontrakten sin.

  Nordmannen tok over klubben i desember 2018, først på midlertidig basis. Våren 2019 ble han ansatt på permanent basis.

  Pre Season Friendly - Derby County v Manchester United
  Foto: Craig Brough / Reuters
 • United presenterte Sancho

  Det har lenge vært klart at Jadon Sancho blir Manchester United-spiller. Fredag ettermiddag ble den engelske unggutten offisielt presentert som United-spiller.

  I en 50 sekunders lang presentasjonsvideo på klubbens Twitter-konto, får man se Sancho i Manchester Uniteds nye hjemmedrakt, mens han på slutten sier:

  – Dette er hjemme mitt. Det er her jeg hører hjemme.

  Sancho har lenge vært på radaren til Ole Gunnar Solskjær, og i løpet av EM ble det endelig klart at Manchester United hadde kommet til enighet med Dortmund om en overgang.

  Til klubbens hjemmeside takker Sancho for mulighetene han fikk i Dortmund, men at han alltid visste at han kom til å vende hjem til England.

  – Å signere for Manchester United er en drøm som går i oppfyllelse, og jeg kan ikke vente med å sette i gang Premier League-sesongen, sier han.

  Laster Twitter-innhold
 • Gjør forandringer på bruken av VAR

  Tykkere offsidelinjer på VAR-avgjørelser og enda en omskrivning av handsregelen er noen av regelendringene som kommer når Premier League settes i gang igjen.

  Premier League-sesongen åpner med kampen mellom Brentford og Arsenal 13. august. I den anledning har ligaen revidert reglene og bruken av videodømmingsverktøyet VAR, skriver Sky Sports.

  En av nyvinningene er at det skal brukes tykkere linjer når offside skal sjekkes med VAR.

  Som i EM, kommer ikke publikum til å få se prosessen der VAR-dommerne setter linjene når de sjekker offsideavgjørelser. Før endringen kommende sesong, var Premier League den eneste store ligaen som viste dette. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Mike Hewitt / AP
 • Benzema testet positivt

  Karim Benzema, som gjorde comeback på det franske landslaget i sommerens EM, har fått påvist koronaviruset. Det melder Real Madrid fredag.

  Den kortfattede meldingen på Real Madrids nettsider er som følger:

  – Real Madrid bekrefter at vår spiller Karim Benzema har testet positivt for covid-19.

  Benzema var en av de viktigste spillerne til Real Madrid forrige sesong, og var klubbens toppscorer i La Liga med 23 mål. Bare Lionel Messi scoret flere i ligaen.

  Benzema
  Foto: Franck Fife / AFP
 • «Norske» Chelsea får tøff start

  «Norske» Chelsea begynner forsøket på å forsvare forrige sesongs ligatittel borte mot naborival Arsenal i første runde.

  De regjerende mesterne får en tøff start på den kommende sesongen i den engelske toppdivisjonen for kvinner.

  Serieåpningen helgen 4. og 5. september mot Arsenal følges opp av en hjemmekamp mot Everton, før de blåkledde fra London tar turen til Manchester og møter United. Der blir det et gjensyn med tidligere lagvenninne Maria Thorisdottir, som byttet ut London med Manchester forrige sesong. (NTB)

  FILE PHOTO: FA Women's League Cup Final - Bristol City v Chelsea
  Foto: Peter Cziborra / Reuters