Thioune straffes etter rasisme-anklager

Viking har bestemt seg for å gi midtbanespiller Makhtar Thioune to kampers karantene etter at han beskyldte dommer Svein-Erik Edvartsen for rasisme på lørdag.

Makhtar Thioune havnet i medienes søkelys etter han beskyldte dommeren for rasisme etter lørdagens kamp mellom Viking og Brann. Her forlater han stadion lørdag kveld - tydelig irritert. Bilder med tillatelse fra C More.

Se det omstridte intervjuet der Makhtar Thioune anklager dommer Svein-Erik Edvartsen for rasisme. Han gjentok beskyldningene overfor VG senere. Bilder med tillatelse fra C More.

Svein-Erik Edvartsen

Dommer Svein-Erik Edvartsen snakker med pressen etter lørdagens kamp.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Thioune beskyldte dommer Svein Erik Edvartsen for å være ute etter ham på grunn av rasistiske holdninger etter Vikings tap mot Brann lørdag kveld.

– Dommeren har mye å gå på. Vi kan ikke spille fotball med slike dommere. Det er en personlig sak mellom ham og meg, og jeg skal spørre ham om det er rasistisk, sa Thioune til C More.

Han gjentok overfor VG at han følte seg rasistisk behandlet.

Får to kamper

Nå har Viking bestemt seg for å straffe sin egen spiller med to kampers utestengelse. Det melder klubben på sin hjemmeside.

– I forbindelse med kampen bryter han med flere av de interne reglene i vår spillergruppe, vår «ramme». Makhtar er en verdifull del av spillergruppen, på som utenfor banen. Vi setter stor pris på ham og han angrer sterkt i dag, sier trener Kjell Jonevret til Vikings hjemmeside.

Jonevret ville ikke uttale seg om kommentarene lørdag kveld, men søndag er han klar på at Thioune tråkket over grensen.

– Vi er sikre på at det som hendte i Bergen ikke vil skje igjen. Men laget er alltid større enn spilleren, her må vi markere at en grense ble passert, sier Jonevret.

Glad for at Thioune beklaget

Thioune var raskt ute med å beklage uttalelsene, men altså ikke før han hadde gjentatt dem i flere medier. Noen timer etter kampen sa han til at han var lei seg.

– Ordene kom i frustrasjon. Jeg følte meg urettferdig behandlet, men det var ikke meningen, og det var galt å beskylde dommeren for rasistisk dømming, sa Thioune til Stavanger Aftenblad.

Administrerende direktør Arne Larsen Økland sier i samme pressemelding at han er fornøyd med hvordan Thioune har håndtert situasjonen i etterkant.

– Vi er veldig glad for at Makhtar har beklaget uttalelser rettet mot dommer Svein-Erik Edvartsen etter kampen. Det var en fin reaksjon av ham. Som klubb beklager vi dem også. Karantenen er også en måte å vise dette på, sier Økland.

NRK.no var i kontakt med Viking søndag formiddag, men fikk beskjed om at ingen i klubben vil uttale seg utover pressemeldingen.

Makhtar Thioune

Svein-Erik Edvartsen og Makhtar Thioune under kampen mellom Brann og Viking.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Det faller på sin egen urimelighet

Dommer Svein-Erik Edvartsen slo kraftig tilbake mot påstandene fra Thioune lørdag kveld.

– Thioune fikk et klart gult kort i første omgang. Når du ser på hud- og hårfargen min, faller det på sin egen urimelighet at jeg skal komme med rasistiske bemerkninger, sa dommeren til NRK.no.

– Sa du noe som han kan ha misforstått?

– På ingen måte. Han fikk det klareste gule kortet i Bergen i dag for en hensynsløs takling på Hassan El Fakiri. Han skjønte at han ville få gult og derfor løp han vekk. Det var ikke ett eneste ord som ble vekslet, det kan du se på TV-bildene, svarte Edvartsen.

Edvartsen: – Glad det var meg

Thioune

Makhtar Thioune havnet i medienes søkelys etter han beskyldte dommeren for rasisme etter lørdagens kamp mellom Viking og Brann. Her forlater han stadion lørdag kveld - tydelig irritert.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Den mye omtalte dommeren fortalte rett etter kampen at Makhtar Thioune stormet inn i dommergarderoben og skrek «rasismedommere».

Til NRK.no sa han at Thioune også konfronterte dommerne på banen.

– Etter kampen, da hadde han jo hatt tre kvarter til å roe seg ned, kom Thioune ut på banen og kalte oss rasismedommere. Som dommere tåler vi mye pepper, men dette finner vi oss ikke i, sa Edvartsen til NRK.no.

– Av alle dommere i eliteserien, er jeg den eneste som er mørk i huden. Derfor er jeg veldig glad for at det var nettopp jeg som ble kalt rasist, sa Edvartsen, som nå vil rapportere saken til Norges Fotballforbund (NFF).

Edvartsen forstår heller ikke Thiounes kommentar om at raseriet skal dreie seg om en «personlig sak».

– Vi har ingen personlig forhistorie. Jeg har dømt ham flere ganger da han var i både Molde og Viking. Det er ikke noe personlig mellom oss, sa Edvartsen.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Rashford på vei tilbake

  Ole Gunnar Solskjær startet uken med positive skadenyheter, melder NTB. Angrepsspilleren Marcus Rashford, som ikke har spilt så langt denne sesongen på grunn av en skulderskade, er snart tilbake.

  – God mandag. Jeg skal til legen for en konsultasjon fredag. Dersom alt er bra, vil jeg få grønt lys til å begynne kontakttrening, skriver Rashford på Twitter.

  Man United Rashford
  Foto: Jon Super / AP
 • Ingen norske tilskuere i Tyrkia

  Norges bortekamp mot Tyrkia 8. oktober blir uten bortesupportere, skriver Norges Fotballforbund (NFF) på sine hjemmesider. De skriver at tyrkiske myndigheter ikke tillater norske supportere på kampen.

  Tre dager senere skal Norge møte Montenegro hjemme på Ullevaal stadion. Der forventer forbundet 25.000 tilskuere, melder NTB.

  Fotball, VM-kvalifisering: Norge - Gibraltar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Tror på rekordsum for norsk stjerne

  Nordsjællands norske spiss, Andreas Schjelderup (17), er blant Danmarks heteste navn på overgangsmarkedet. Nordmannen har kontrakt med klubben til 2024, men allerede nå melde klubben at de tror han kommer til å bli solgt før kontrakten utløper.

  – Det er ikke lagt noen plan for når han skal skytes videre (til ny klubb), men det er klart at slik han utvikler seg og viser seg fram nå, så regner jeg med at det skjer innen 2024, sier klubbdirektør Mikkel Hemmersam ifølge nyhetsbyrået Ritzau. (©NTB)

  Andreas Schjelderup
  Foto: Claus Fisker/ritzau Scanpix / NTB
 • Botheim ble Glimt-helt

  Bodø/Glimt stanget og staget i 79 minutter, før kaptein Ulrik Saltnes satt på turboen. Etter to tverrliggertreff og flere misbrukte sjanser kunne Erik Botheim pirke inn en retur.

  – Jeg og «Salten» har et fint samspill. Han får spilt opp på meg og jeg vet nøyaktig hvor han går, så detter ballen foran meg og jeg får skuffa den inn. Det var veldig deilig, og jeg synes det var fortjent, sier Botheim etter kampen.

  Vålerenga la seg lavt og satset på kontringer fra start. mens de gulkledde åpnet i et forrykende tempo, og allerede etter fem minutter sang det i treverket fra Fredrik Bjørkan.

  Bodø/Glimt ropte på straffespark etter en halvtime, da Sondre Brunstad Fet gikk i bakken i en duell med Vålerenga-keeper Kjetil Haug. Men dommer vinket spillet videre.

  Tobias Christensen holdt på å stjele med seg en ledelse inn til pause, men langskuddet traff tverrliggeren.

  Nærmere kom aldri Vålerenga. Bjørkan hadde enda en til i treverket, før Botheim ble helten. Med det gikk Bodø/Glimt forbi Molde på tabellen, og leder nå Eliteserien.

  Eliteserien i fotball for menn 2021: Bodø/Glimt - Vålerenga
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Tre mål på tre minutter i Molde

  Tre spinnville minutter snudde kampen mellom Molde og Viking på hodet.

  Eirik Ulland Andersen hadde sendt Molde i føringen etter en halvtimes spill, men det var senere i kampen dramatikken skulle utfolde seg.

  På stillingen 1-0 til Molde utliknet Samúel Fridjónsson for Viking etter 70 minutters spill. Rett fra avspark gikk Molde i angrep, og Eliteseriens toppscorer Ohi Omoijuanfo satte lekkert inn 2-1.

  Men det ga seg ikke der. For rett fra avspark igjen gikk Viking i angrep. Shayne Pattynama styrte inn utlikningen via Martin Linnes, og rogalendingene hadde kommet tilbake for andre gang på tre minutter.

  Det var også det siste målet i kampen. Molde taper to poeng i gullkampen.

  Eliteserien i fotball 2021: Molde - Viking
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo