Thioune beklager rasismeanklager mot Edvartsen

BERGEN/OSLO (NRK.no) Makhtar Thioune beskyldte dommer Svein-Erik Edvartsen for rasisme etter Vikings tap for Brann. Nå legger midtbanespilleren seg flat.

Thioune

Vikings El-Hadji Makhtar Thioune forlater rasende Brann Stadion etter sterke anklager mot dommer Svein-Erik Edvartsen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Edvartsen

Svein-Erik Edvartsen stiller seg uforstående til Makhtar Thiounes rasismeanklager.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

– Ordene kom i frustrasjon. Jeg følte meg urettferdig behandlet, men det var ikke meningen, og det var galt å beskylde dommeren for rasistisk dømming, sier Thioune til Stavanger Aftenblad.

– At det ble som det ble, er jeg lei meg for. Det ble helt feil, legger han til.

Et par timer tidligere hadde Makhtar Thioune gjentatte ganger rettet rasmismebeskyldninger mot Svein-Erik Edvartsen.

Midtbanespilleren serverte følgende gloser rett etter kampslutt:

– Dommeren har mye å gå på. Vi kan ikke spille fotball med slike dommere. Det er en personlig sak mellom ham og meg, og jeg skal spørre ham om det er rasistisk, sa Thioune til C More.

Thioune tok seg ikke tid til å begrunne nøyaktig hva som skjedde under kampen, men overfor VG gjentar midtbanespilleren at han føler seg rasistisk behandlet.

Thioune ble tatt av til pause etter å ha fått gult kort og vært involvert i flere dueller.

Svein-Erik Edvartsen slår kraftig tilbake mot påstandene fra Thioune.

– Thioune fikk et klart gult kort i første omgang. Når du ser på hud- og hårfargen min, faller det på sin egen urimelighet at jeg skal komme med rasistiske bemerkninger, sier Edvartsen til NRK.no.

– Sa du noe som han kan ha misforstått?

– På ingen måte. Han fikk det klareste gule kortet i Bergen i dag for en hensynsløs takling på Hassan El Fakiri. Han skjønte at han ville få gult og derfor løp han vekk. Det var ikke ett eneste ord som ble vekslet, det kan du se på TV-bildene, svarer Edvartsen.

– Glad det skjedde meg

Edvartsen fortalte rett etter kampen at Makhtar Thioune stormet inn i dommergarderoben og skrek «rasismedommere».

Til NRK.no sier Edvartsen at Thioune også konfronterte dommerne på banen.

– Etter kampen, da hadde han jo hatt tre kvarter til å roe seg ned, kom Thioune ut på banen og kalte oss rasismedommere. Som dommere tåler vi mye pepper, men dette finner vi oss ikke i, sier Edvartsen til NRK.no.

– Av alle dommere i eliteserien, er jeg den eneste som er mørk i huden. Derfor er jeg veldig glad for at det var nettopp jeg som ble kalt rasist, sier Edvartsen, som nå vil rapportere saken til Norges Fotballforbund (NFF).

Edvartsen forstår heller ikke Thiounes kommentar om at raseriet skal dreie seg om en «personlig sak».

– Vi har ingen personlig forhistorie. Jeg har dømt ham flere ganger da han var i både Molde og Viking. Det er ikke noe personlig mellom oss, sier Edvartsen.

Jonevret: – Thioune var veldig aggressiv

Viking-trener Kjell Jonevret kom rett fra dommergarderoben da han møtte NRK.no.

Han ville ikke si noe om hva som ble snakket om annet enn at han takket dommerne for kampen.

– Jeg har ikke hørt hva Thioune skal ha sagt til dommeren, men han var så sint og aggressiv før pause at jeg valgte å ta ham av banen, sier Jonevret.

– Det var synd at jeg ikke kunne bruke ham i resten av kampen, men jeg tok rett og slett ikke sjansen, legger han til.

Det har ikke lyktes NRK.no å få kontakt med Makhtar Thioune lørdag kveld.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Koeman utestengt i to kamper

  Barcelona-trener Ronald Koeman har tunge dager. På toppen av svake resultater er han utestengt i to kamper på grunn av protester mot dommerne.

  I torsdagens 0-0-kamp mot Cádiz fikk Koeman rødt kort av dommer Carlos del Cerro etter at han gjentatte ganger uttrykte sin misnøye overfor fjerdedommeren og i tillegg forlot det tekniske området flere ganger.

  Barcelona har ennå ikke tapt i ligaen, men er bare nummer sju på tabellen, sju poeng bak erkerivalen Real Madrid på tabelltopp.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Gauseth gir seg etter sesongen

  Mjøndalen-spilleren Christian Gauseth avslutter karrieren etter at sesongen 2021 er over.

  – Ja, ja, ja, ja. Jeg har sammen med en kompis allerede plukket ut noen snutter fra karrieren, sier Mjøndalen-kapteinen til VG.

  Veteranen har spilt for Mjøndalen siden 2013.

  Romsdalingen har slitt med skader gjennom sesongen. Han har kun startet åtte seriekamper. Gauseth kaller det et marerittår.

  Gauseth ser ikke for seg at han fortsetter i en annen rolle for Mjøndalen eller innen fotballen. Han sier at han vil prøve seg i arbeidslivet utenfor fotballen.

  Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Mjøndalen (2-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images
 • Uefa dobler premiepengene til EM

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har vedtatt å doble premiepengene til lagene som deltar i EM til sommeren.

  Lagene vil nå dele på en pott på 16 millioner euro. I tillegg får klubbene som frigir spillere til mesterskapet for første gang få penger. Lagene vil dele en pott på 4,5 millioner euro.

  – Dette er viktige strategiske initiativ for Uefas kvinnefotball-strategi. Det sikrer mer penger enn noen gang tidligere fordelt av Uefa, skriver de i en pressemelding.

  Norge er kvalifisert til mesterskapet som spilles i England fra 6.-31. juli 2022.

  Fortsatt er det langt opp til herrene. De 24 lagene i sommerens EM fikk nesten 100 millioner kroner kun for å delta. Den totale potten var på over 3,5 milliarder kroner.

  Norge
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Viking utestenger sesongkortholder

  Viking har utestengt en tilskuer på grunn av rasistiske tilrop under hjemmekampen mot Bodø/Glimt søndag.

  – Det var leder i Vikinghordene, Roar Åkerlund, som rapporterte inn hendelsen til klubben like etter kampslutt. Klubben har hatt et møte med den aktuelle supporteren som erkjenner hendelsen, skriver klubben i en pressemelding.

  Tilskueren er utestengt fra 30 kamper og ekskluderes også fra Vikinghordene i samme tidsrom.

  – En trist sak for alle som er glad i fotball og Viking. Vi ønsker å beklage overfor Bodø/Glimt, øvrige tilskuere på SR-Bank Arena og resten av fotball-Norge. Vi ønsker ikke at slike situasjoner skal oppstå på våre tribuner, og vil fortsette å jobbe aktivt sammen med idretten i kampen mot rasisme og diskriminering, sier daglig leder i Viking, Eirik Bjørnø.

  Eliteserien i fotball 2021: Viking - Rosenborg
  Foto: Carina Johansen / NTB
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo