The story so far

Mens Europa har vært opptatt med EM, har det vært stor VM-kvalifiseirngs-aktivitet ellers i verden.

Foto: Aizar Raldes / Scanpix/AFP

Det er veien fram mot VM i Sør-Afrika i 2010 det er snakk om.

Nå er det sommerferie på det feltet, og med ett lite unntak er det pause fram til begynnelsen av september.

Stilling, resultater og kampoppsett

Her er en statusrapport:

Afrika

48 lag fordelt på 12 grupper har stort sett unnagjort fire av seks runder. De to siste på dette stadium av kvalifiseringen går i september og oktober.

Favoritter som Kamerun, Nigeria, Senegal, Tunisia og Marokko har stø kurs mot neste runde. Andre, som Egypt og Algerie sliter atskillig mer. Men ingen av kontinetets store land er ennå slått ut.

Alle gruppevinnerne og de åtte beste toerne går videre. De 20 landene skal deretter deles inn i fem grupper, og hver gruppevinner får en plass i VM.

Dit skal i tillegg Sør-Afrika, som er arrangør. De er likevel med i kvalifiseringen, fordi den også teller som kvalifisering til Afrika-mesterskapet.

Asia

Der brukte man de fire første helgene av juni til å avslutte det første gruppespillet. Mest overraskende der var at Qatar viste seg å være bedre enn Irak og Kina, som ble slått ut.

For øvrig er alle de tradisjonelt beste med videre, men for De forente arabiske emirater holdt det bare så vidt. De tapte 1-3 for Syria i siste kamp. Ett mål til, og syrerne hadde gått videre.

Vi registrerer også at både Nord- og Sør-Korea gikk videre, til og med fra samme gruppe. Begge innbyrdes oppgjørene endte målløst, og bare den totale målforskjellen skilte sør fra nord.

De ti lagene som gikk videre, skal trekkes i to grupper med fem lag i hver. De to beste i hver av de to gruppene går til VM. Treerne skal spille omspill, og vinneren møter vinneren av Oseania-gruppa - nesten helt sikkert New Zealand - om én VM-plass.

De ti lagene er:

Australia, Qatar, Japan, Bahrain, Sør-Korea, Nord-Korea, Saudi-Arabia, Usbekistan, Iran og De forente arabiske emirater

Europa

Dette er eneste verdensdel der kvalifiseringen ennå ikke har begynt. Kasakhstan møter Albania 20. august, ellers begynner det hele for fullt 6. september.

Lagene er delte inn i 9 grupper. Norge åpner mot Island hjemme, og møter ellers Skottland, Nederland og Makedonia.

Gruppevinnerne går direkte til VM. De åtte beste toerne trekkes mot hverandre to og to til kamp om fire VM-plasser.

CONCACAF

Dette er betegnelsen på Nord- og Mellom-Amerika, samt Karibia. De har hatt to runder med utslagsmetoden, der i det vesentlige de små karibiske statene er slått ut.

Disse rundene har gått programmessig for seg, men Trinidad og Tobago var snublende nær en sjokkartet exit. VM-deltakeren i 2006 tapte hjemmekampen for lille Bermuda 1-2, men de klarte til slutt å rette det opp med en 2-0-seier borte.

12 lag står igjen:

USA, Guatemala, Trinidad og Tobago, Cuba, Mexico, Jamaica, Honduras, Canada, Costa Rica, Surinam, El Salvador og Haiti.

Disse trekkes i tre grupper. De to beste fra hver går til finalegruppa - seks lag som skal kjempe om tre plasser i VM. Lag nummer fire spiller omspill mot laget som blir nummer fem i Sør-Amerika. I øyeblikket er det Brasil...

Oseania

Regionen omfatter ti øystater i Stillehavet, og begynte kvalifiseringen allerede i august i fjor. Fire lag står igjen. De er i ferd med å spille en serie, der de to beste kal møtes hjemme og borte i en omspillfinale. Ikke om en plass i VM, men om retten til å møte femteplasserte laget i Asia til kamp om VM-billett.

Drøyt halvveis i puljespillet ligger New Zealand klart i teten. De møter nesten helt sikker Ny-Caledonia i finalen, og blir storfavoritter der.

Sør-Amerika

Kontinentes ti lag spilelr i én diger serie, totalt 18 kvalifiseringskamper. De fire beste får VM-billett, nummer fem møter fireren i CONCACAF og blir uansett klar favoritt.

En tredjedel av kvaliken er spilt, og Paraguay er overraskelsen. Argentina er med uten å ha overbevist, mens Brasil er på en nesten katastrofalt dårlig femteplass.

Men tror noen for alvor at Brasil ikke makter å komme seg til VM?

Fotballnyheter