Her tester de mållinjeteknologien før kampstart

Da Liverpool og Stoke sparket i gang en ny Premier League-sesong i ettermiddag, løp dommeren rundt med en klokke som lyste «GOAL» når ballen krysset mållinjen.

Tester mållinje-teknologi

Kampdommer Martin Atkinson inspiserer at Hawk-Eye-systemet fungerer bare timer før avspark mellom Liverpool og Stoke.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

En ny og spennende Premier League-sesong er på trappene - og årets utgave er den mest høyteknologiske utgaven noensinne.

Følg serieåpningen: Liverpool - Stoke fra kl 13.45

Første liga i verden

For første gang skal dommerne kunne bedømme om en ball er over streken eller ikke ved hjelp av høyteknologiske kameraer og en pipende klokke.

Systemet ble også brukt under forrige helgs Community Shield mellom Manchester United og Wigan - uten at det kom til nytte.

Superkameraer og stoppeklokke

Mållinjeklokke

Denne klokken lyser 'GOAL' dersom ballen har krysset mållinjen. Her fra Anfield lørdag formiddag.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Hawk-Eye - kjent fra tennis - er systemet som skal brukes. I løpet av sommeren har kamera- og datasystemet blitt installert på samtlige Premier League-arenaer.

Seks høyhastighetskameraer er plassert i nærheten av hvert mål, og i løpet av et halvt sekund vil de kunne avgjøre - og informere armbåndsuret på dommerens håndledd - om ballen har vært inne eller ikke.

Les også: Scheie spår Premier League: – Tror ikke på United

Kameraene er nemlig koblet opp mot et dataprogram som lynhurtig kalkulerer hvor ballen befinner seg og hvorvidt den er over målstreken eller ikke.

Selv om ballen bare er inne et brøkdel av et sekund, vil dommerens klokke vise mål.

Ikke synlig for publikum

Men systemet blir ikke synlig for TV-seere eller publikum.

I tennis har man etter hvert blitt vant med at avgjørende baller blir «etterprøvd» av spillerne, og både publikum og TV-seerne venter i spenning mens datasystemet regner ut om ballen var inne eller ikke.

Slik blir det ikke i fotballen.

Teknologien er kun synlig for dommeren, som vil altså få opp et «GOAL»-signal på klokken dersom ballen er over linja. Vi som publikummere får ikke ta del i spenningen.

– Det er et veldig diskret system. Teknologien er bare utviklet av én grunn, alle kameraene er rettet mot målstreken, sier Premier League-talsmann Anthony Taylor.

Historisk kamp

Dagens kamp mellom Liverpool og Stoke, åpningskampen i årets Premier League, ble den første seriekampen i verden der systemet ble brukt. Premier League er foreløpig den eneste ligaen i verden som har tatt i bruk systemet, men flere andre ligaer er ventet å følge etter.

Hawkeye-systemet vil også bli brukt under fotball-VM i Brasil, har FIFA bekreftet.

Lampards omdiskuterte scoring mot Tyskland VM 2010

VENDEPUNKTET: Frank Lampards langskudd var en god halvmeter innenfor streken i VM-kvartfinalen mot Tyskland i 2010, men dommeren dømte ikke mål. Etter det startet virkelig debatten om å innføre mållinjeteknologi i fotballen.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp
Målklokke i Premier League

Slik lyser klokken til dommeren dersom ballen har krysset mållinjen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Fotball

Oppsummert

  • Her får du alt av fotballnyheter.