NRK Meny
Normal

Tar selvkritikk etter kampfiksingssaken: – Vi har vært blåøyde

ÅRHUS (NRK.no): Norge kom for sent på banen med tiltak mot kampfiksing, innrømmer Norges Idrettsforbund.

Norges idrettsforbund innrømmer at de har vært naive i forhold til kampfiksing. Ifølge en juss-ekspert bør Norge lære av Danmark som har iverksatt en rekke forebyggende tiltak.
Reporter: Kim Peder Rismyhr
Foto/redigering: Stig Jaarvik

SE VIDEOREPORTASJE: Danmark trekkes frem som forbilde på den internasjonale kampfiksingskonferansen i Århus.

– Vi har nok vært litt blåøyde, sier Morten Johnsen i Norges Idrettsforbund.

Europas eksperter på kampfiksing er denne uka samlet på konferansen Play The Game i danske Århus. Der er dokumentasjonen på det globale problemet overveldende.

Handlet raskt da det først smalt

Johnsen innrømmer nå at i Norge tok det for lang tid før man skjønte alvoret. Først da spillere på Asker og Follo i fjor sommer ble siktet for kampfiksing ble det fart i sakene fra norsk side.

– Da vi først fikk to saker i fjor sommer, satte vi oss ned med alle parter og fikk på plass en nasjonal handlingsplan på syv måneder. Det tror jeg ingen andre land hadde klart, sier han.

På konferansen blir derimot Danmark trukket frem som forbilde. Danskene har allerede innført både alarmtelefon og eget lovverk for å hindre manipulering av konkurranser.

Niels- Christian Levin Hansen, styremedlem i Danmarks Idrætsforbund, forteller at de har laget et eget regelverk der de gjør det helt klart at kampfiksing er forbudt.

– Vi har ikke hatt noen store saker, men jeg er ikke i tvil om at dersom vi ikke gjør noe, så vil det skje, sier han.

Norge kan lære av Danmark

I tillegg til lover har Danmark innført en alarmtelefon, egne ansatte som undersøker innkomne tips og i november lanseres en omfattende holdningskampanje til hele idrettsbevegelsen.

– Danmark har kommet veldig langt. Det er vi klar over, sier Johnsen.

Ekspert på kampfiksing Andreas Selliaas mener Idrettsforbundet må sette av ressurser:

– Norge kan lære mye av Danmark. De var tidlig ute med preventive forslag. Norges Idrettsforbund må lage skikkelige utdanningskampanjer slik at folk kan begynne å varsle.

Både Europol, sportsministre fra EU-land, korrupsjonseksperter og sportsorganisasjoner har understreket betydningen av at alle land må sette i gang tiltak hurtig, før idretten mister både troverdighet, sponsorer og publikums interesse.

– Det er ingen som er immune. Alle land må ta dette på største alvor, var budskapet fra Nick Garlick, spesialist fra Europol.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.