NRK Meny
Normal

Tapet som gjorde at Hareide ikke kunne si nei

Åge Hareide hadde gitt opp mesterligadrømmen og sluttet som fotballtrener. Så ringte Malmö FF.

Åge Hareide 2003

Åge Hareide ledet Rosenborg til serie- og cupmesterskap. Men i Europa måtte han gi tapt på Estadio Municipal de Riazor.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

26. august 2003. Rosenborgs rutinerte mannskap løper ut på Estadio Municipal de Riazor. De skal kvalifisere seg for mesterligaen for niende gang på rad. Trønderne har med seg 0-0 fra hjemmekampen. Det betyr at et uavgjort resultat kan være nok, forutsatt at Rosenborg scorer på Deportivo La Coruñas fryktede hjemmebane på nordvest-hjørnet av Spania.

Harald Brattbakk

Måken stoppet kampen. Harald Brattbakk stoppet ikke Deportico La Coruna.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Rosenborg bruker å score, uansett bane, uansett motstander.

– Jeg tenker på headinga i sluttsekundene som kunne ha gitt oss 1-1, sier Åge Hareide når han tenker tilbake på sensommerkvelden for elleve år siden.

Det er Åge Hareides store sjanse til å få oppleve mesterligaen som trener. Han har allerede trent Helsingborg til seriegull i Sverige og Brøndby til det samme i Danmark – men forlatt begge klubbene før mesterligakvalifiseringen påfølgende sesong. Han har overtatt et RBK-lag som Nils Arne Eggen gjennom en årrekke nærmest har formet til et selvspillende piano, selv på den internasjonale scene.

Deportivo La Coruña er favoritter, Hareide har advart om at det blir knalltøft, men i Trondheim har de fleste trua. Ganske mange forventer at det går veien. Dette er et Rosenborg-lag som gjennom de siste sesongene har slått storheter som Real Madrid, Porto, Celtic, AC Milan og Athletic Bilbao, som har lekt med Borussia Dortmund på fremmed gress, og som har maltraktert motstandere som Helsingborg (6-1), Olympiakos (5-1), Legia Warszawa (4-0).

Det er bare spilt 16 minutter da folk setter pilsen i vrangstruper på pubene i Trondheim og Albert Luque ballen i nettet bak Espen Johnsen på Riazor. Rosenborg, som hjemme er på vei mot et nytt suverent seriegull, har ikke noe å svare med. En PR-kåt måke på banen stopper kampen i noen minutter. Deportivo La Coruña stopper Rosenborg Ballklub.

Rekken er brutt. Ingen hymne skal riste duggen av Lerkendal-gresset denne høsten. Ingen vill og vakker krig skal varme trønderhjertene.

Ingen forfrosne verdensstjerner skal reise hjem til avisforsider skrevet med slakterkniv.

– Vi skulle hatt et mål å gå på hjemmefra. Men de ble for sterke for oss. Senere kom de til semifinalen, påpeker Åge Hareide.

På mange måter var det en tilnærmet perfekt sesong, bortsett fra at vi ikke fikk spille i mesterligaen.

Åge hareide

Ventetid: Elleve år

Da Deportivo La Coruña tapte semifinalen mot Jose Mourinhos Porto (som senere vant hele turneringen) i mai 2014, var Åge Hareide for lengst blitt uspiselig for Rosenborg. Ikke på grunn av Deportivo-tapet, men fordi sunnmøringen valgte landslaget framfor å føre trønderne tilbake til verdens gjeveste klubbfotballturnering.

– Jeg har tenkt en hel del på den kampen etterpå, erkjenner Hareide.

– Vi hadde en fantastisk sesong med Rosenborg. Vi vant både serien og cupen. Vi vant også borte mot Røde Stjerne og gikk videre i Uefa-cupen. På mange måter var det en tilnærmet perfekt sesong, bortsett fra at vi ikke fikk spille i mesterligaen. Og det er litt synd, for jeg tror vi kunne gjort det godt med det laget vi hadde. Det var et kjempegodt fotballag, konstaterer han ettertenksomt.

Det skulle bare gå ett år fra tapet på Riazor til Rosenborg var tilbake i mesterligaen.

For Åge Hareide skulle det gå elleve år før han fikk sjansen til å sette seg på en trenerbenk i mesterligaen.

Nå er han der. Malmö FF har allerede spilt to kamper. De åpnet gruppespillet borte mot Italias beste lag i øyeblikket. Det ble 2-0-tap mot Juventus.

Men svenskene kom knallsterkt tilbake og vant 2-0 over greske Olympiakos i den første hjemmekampen.

Les videre under bildet.

Åge Hareide

Åge Hareide sjekket forholdene på Vicente Calderon tirsdag kveld. Endelig er han på verdens største fotballscene.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / NTB scanpix

Gulroten

Onsdag venter Atletico på Estadio Vicente Calderon i Madrid. Det er intet mindre enn de regjerende spanske mestrene Hareides «pojkar» skal opp mot.

Det får blodet til å bruse i den gamle bankmannen fra Hareid. Det er dette han har ventet på, lengtet etter og drømt om.

– Det som skjedde i 2003 – er det en medvirkende årsak til at du faktisk er trener i Malmö nå? Det at du ikke fikk oppleve mesterligaeventyret?

– Ja, jeg tror godt du kan si det sånn. Det å ha den gulroten, å forsøke å komme dit og få med meg det i en trenerkarriere, det var vel den ene årsaken til at jeg valgte å gå til Malmö da de ville ha meg, bekrefter Hareide.

Som de fleste husker: Hareide satte egentlig punktum for trenerkarrieren, én gang for alle, etter vikariatet i sin gamle klubb Helsingborg høsten 2012.

En siste mulighet til å få føre et lag til mesterligaen, var akkurat det som skulle til for å reversere avgjørelsen.

Det å ha den gulroten, å forsøke å komme dit og få med meg det i en trenerkarriere, det var vel den ene årsaken til at jeg valgte å gå til Malmö da de ville ha meg,

Åge Hareide

Vi intervjuer ham på telefon, bare et par minutter etter at Atletico Madrid har gjort unna sin siste kamp før møtet med Malmö. Åge Hareide har sett sin neste motstander slå Espanyol 2-0.

Mener Atletico er svekket

Den rutinerte Malmö-treneren har analysen klar.

– Vi møter et jækla hardtarbeidende lag. Det er Diego Simeone sitt kjennetegn. Det er et godt organisert lag, et toveislag. De spiller raskt framover, de har forskjellige varianter, de har Mario Mandzukic på topp som er en veldig god hodespiller, de er sterke på dødball, gode i boksen på innlegg, forsvarer seg beintøft og jobber hardt. Og de slo Juventus 1-0, påpeker Hareide.

Han har naturligvis notert seg at Atletico er sterke på dødballer – og at de rødhvite har scoret mange mål med hodet til nå denne sesongen.

– Gjør dere noe spesielt for å demme opp for det?

– Nei, vi gjør ikke det. Vi har bra høyde i midtforsvaret vårt. Erik Johannsson var jo i landslagstroppen til Sverige nå, og Filip Helander spilte for U21-landslaget. Begge er veldig sterke duellspillere. Men det viktigste er alltid å hindre pasninger inn i boksen, at vi kommer tett nok oppi dem, og det kommer vi til å gjøre noe med, sier Hareide.

Det blir ofte sånn at utenlandske lag blir snakket veldig opp.

Åge Hareide

– Er Atletico svekket sammenlignet med i fjor, slik du vurderer det?

– Ja, i begynnelsen synes jeg faktisk det. Det at de tapte i Athen mot Olympiakos, det var litt overraskende. De har selvfølgelig masse gode spillere, har hentet inn dyktige spillere, og fortsetter med det samme harde arbeidet som de har gjort tidligere. Men de har mistet en del kvalitetsspillere og kanskje den ypperste brodden helt foran i Costa. Men svekket …, sier Åge Hareide og bryter ut i en selvironisk latter som avslører at Malmö neppe kommer til å ta lett på oppgaven, i alle fall.

Les videre under bildet.

Spain Soccer Champions League Age Hareide

På tirsdagens internasjonale pressekonferanse fleipet en strålende opplagt Åge Hareide om å fore sine vikinger med fluesopp før onsdagens kamp.

Foto: Andres Kudacki / Ap

– I én kamp kan vi utfordre dem

Samtidig er Hareide opptatt av at Malmö ikke skal ha overdreven respekt.

– Det blir ofte sånn at utenlandske lag blir snakket veldig opp. Og de er selvfølgelig gode, men i én enkelt kamp kan vi utfordre dem på det vi er sterke på. Og det synes jeg er veldig interessant.

– Hvordan har det vært å være i mesterligaen med Malmö til nå?

– Det har vært en helt fantastisk fin opplevelse. Vi hadde jo en tøff åpningskamp i Torino mot Juventus, et av de sterkeste lagene i Europa for øyeblikket. I en times tid klarte vi å holde dem borte fra målet vårt, men så skrur de på en del individuelle ferdigheter som er på høyt nivå i verden. Da blir det vanskelig.

– Kampen hjemme mot Olympiakos ga oss den første seieren, og det ga oss en veldig god opplevelse, så det har vært en fantastisk fin erfaring å ta med seg, sier Hareide.

Italy Soccer Champions League

Åge Hareide tror Malmö kan overraske Juventus og Atletico hjemme i Malmö.

Foto: Massimo Pinca / Ap

Garderoben har trua

– Hva venter du å få ut av det som gjenstår i mesterligaen?

– Det er vanskelig å spå noe om de kampene. Vi vet at vi står overfor formidable oppgjør. Men kampene hjemme mot Atletico og Juventus er jeg veldig spent på. For jeg tror nemlig at med hjemmebanetrykket vårt, «recorden» vår, og måten vi framstår på, så kan vi overraske dem. Så får vi se om vi er dyktige nok til å plukke med oss poeng.

– Virker det som at garderoben har trua på at det går an å slå sånne lag også?

– Absolutt!

Det vil åpenbart være en gedigen sensasjon hvis Malmö går videre i mesterligaen på bekostning av den italienske serielederen Juventus eller den regjerende spanske mesteren Atletico Madrid.

Mest sannsynlig blir det en duell med Olympiakos om tredjeplassen i gruppa, som gir videre liv i europaligaen på nyåret.

Svaret: Latter

Henger Malmö med, gjør nok Hareide det også. Formalitetene er ikke på plass, men 61-åringen fra Sunnmøre og ledelsen i den svenske mesterklubben er gjensidig enige om at han trener laget også i 2015.

På mange måter var det en tilnærmet perfekt sesong, bortsett fra at vi ikke fikk spille i mesterligaen.

Åge hareide

– Ser du for deg at Malmö er din siste klubb som trener, eller har du nå blitt fristet til å prøve deg på enda større ting?

Spørsmålet får Åge Hareide til å bryte ut i latter. Han har allerede sagt «aldri mer» én gang, og lært at man aldri kan si aldri.

– Jeg tror ikke jeg skal si så veldig mye om framtida, for i fotball kan det endre seg veldig fort! Det er viktig å nyte dagen, ta en dag om gangen og en kamp om gangen. Foreløpig skal jeg trene Malmö og prøve å gjøre det best mulig med dem.

Klokka halv elleve onsdag kveld vet Hareide om «best mulig» er godt nok til å klare det Barcelona ikke klarte på seks forsøk forrige sesong – å slå Atletico Madrid.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.