NRK Meny
Normal

Taper penger på mesterligaspill

LSK-kvinnene har stor sportslig suksess i Europa. Men deltakelsen i mesterligaen er et pengesluk.

Isabell Herlovsen

IMPONERER: I løpet av kort tid kan Isabell Herlovsen og resten av LSK-jentene vinne serien, cupen og hevde seg i mesterligaen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Onsdag sendte Lene Mykjåland Lillestrøm til åttedelsfinale etter at de slo FC Zürich 2-1 sammenlagt.

Hadde det vært Lillestrøms herrelag, hadde det vært en gullgruve for klubben. Men kvinnelaget gikk cirka 200.000 kroner i underskudd på å ta seg et steg nærmere finale.

– Vi tjener ingenting på å spille i mesterligaen. Vi har store utgifter ved leie av arena og kampfasiliteter på hjemmekampene. I tillegg er det dyrt å reise i Europa, særlig når vi møter lag fra for eksempel Sveits, forteller daglig leder i LSK, Nina Kristengård, til NRK.

Investor avgjørende for mesterligaspill

LSK-damene får rundt 200.000 kroner av UEFA for hver mesterligakamp de spiller. Det fikk de også i forbindelse med 16-delsfinalen. Til sammenligning ville et herrelag i samme kamp fått rundt 50 millioner kroner.

Nina Kristengård

TRENGER MIDLER: Daglig leder i LSK Kvinner, Nina Kristengård, håper på flere bidragsytere nå som LSK gjør suksess.

Foto: PRIVAT

Ifølge Kristengård er ikke pengene fra UEFA nok til å dekke lagets utgifter, verken ved hjemme- eller bortekamper. Hadde det ikke vært for lagets investor, Per Berg, tror hun ikke LSK kunne deltatt i mesterligaen.

– Sånn sett er vi heldige, sier hun.

Kristengård tror det ville vært lettere å skaffe sponsorer hvis kampene ble sendt på TV. I dag er det ingen som har vist interesser for å sende LSKs mesterligakamper på norske skjermer.

– Vi har ingen reklameinntekter og lite billettinntekter, og når ikke kampene vises på TV er det veldig få som ønsker å markedsføre seg, sier hun.

– Fantastisk kommersiell mulighet

Rosenborg og Molde kvalifiserte seg til gruppespillet i Europaligaen, og har dermed sikret seg henholdsvis 29 og 32 millioner kroner, i følge TV 2. I gruppespillet vil en seier eller uavgjort gi laget 3,4 millioner kroner mens tap gir en tredjedel av summen. Dette er en økning på hele 65 prosent fra forrige gruppespill.

Leder for Toppfotball kvinner i NFF, Heidi Støre, forklarer at UEFA tar utgangspunkt i at herresiden er en inntekstskilde som finansierer kvinnesiden.

– Kvinnesiden er under utvikling og har ikke samme kommersielle verdi som herresiden. UEFA hjelper kvinneklubbene slik at de har levelige kår mens de deltar i mesterligaen.

Hun forteller at pengene ligger nærmere finalerundene og at det er der gulrota ligger for kvinnene. Frem til det har LSK en fantastisk kommersiell mulighet, mener Støre.

Kan bli seriemestre i helgen

Hvis Lillestrøm vinner åttedelsfinalen sammenlagt og tar seg videre til kvartfinale, vil det i følge Heidi Støre vente en gledelig bonussum for klubben.

Hvem som blir LSKs motstandere i neste mesterligarunde avgjøres mandag.

I tillegg til å markere seg internasjonalt, ligger LSK an til å bli norske seriemestre også i år. Hvis Lillestrøm tar poeng mot Arna Bjørnar hjemme på søndag er de sikret seriegull. Det samme er tilfellet om Avaldsnes avgir poeng hjemme mot Klepp i morgen.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.